Home / Αγροτικά / Συνάντηση της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Συνάντηση της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Την Παρασκευή 15/07/2016 το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων συναντήθηκε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου, με σκοπό την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου σχετικά με τους σκοπούς της νεοϊδρυθείσας Ένωσης και τις απόψεις των Πιστοποιητικών Οργανισμών γύρω από τα σοβαρά θέματα που απασχολούν την Βιολογική Γεωργία.
Στη συνάντηση παρευρέθησαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπος Κασίμης, καθώς και ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Γιώργος Καρέτσος και κ. Θανάσης Βλάχος αντίστοιχα.

Το Δ.Σ. της Ένωσης παρέδωσε στον Υπουργό, υπόμνημα με τις θέσεις της Ένωσης σχετικά με την, υπό έκδοση, νέα ΥΑ, την υπό διαμόρφωση Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων Βιολογικής Γεωργίας και έθεσε τις δυνάμεις του στη διάθεση του ΥΠΑΑΤ για μία σύγχρονη και βιώσιμη ανάπτυξη της Βιολογικής Γεωργίας στη χώρα μας.
Η Ένωση δήλωσε τη στήριξη στην έκδοση μιας νέας Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ) που θα εκσυγχρονίζει το σύστημα πιστοποίησης, θα διασφαλίζει για τον καταναλωτή την αξιοπιστία του συστήματος πιστοποίησης και ταυτόχρονα θα προσδίδει προστιθέμενη αξία στους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων. Μεταξύ άλλων ζητήθηκε να μειωθεί η επιπλέον γραφειοκρατική φόρτιση που προκύπτει από την νέα ΥΑ, οι επιτόπιοι έλεγχοι επίβλεψης από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ να μην επηρεάσουν το κόστος πιστοποίησης για τους παραγωγούς, καθώς και να επανεξεταστούν τα αυστηρά χρηματικά πρόστιμα στους βιοκαλλιεργητές για ήσσονος σημασίας θέματα (όπως η μη ορθή τήρηση αρχείων).

Σχετικά με την Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων η Ένωση αναγνωρίζει την αναγκαιότητα να λειτουργήσει ως ένα εύχρηστο εργαλείο για τους φορείς και την αρμόδια αρχή προάγοντας τη διαφάνεια και την αξιοπιστία. Ωστόσο στην μέχρι σήμερα δοκιμαστική εφαρμογή της διαπιστώνεται ότι ο όγκος των δεδομένων που απαιτείται να καταχωρηθούν ξεπερνάει τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και επισημάνθηκε η παρουσία πολλών τεχνικών προβλημάτων.
Επίσης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Βιολογική Κτηνοτροφία των απομακρυσμένων περιοχών και των νησιών μας αφού στην νέα κοινοτική νομοθεσία προβλέπεται η απαίτηση για χρήση ζωοτροφών, μόνο από την ίδια περιοχή της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.

Στην συνέχεια, ο Υπουργός δεσμεύτηκε:
– για την προτεραιότητα που θα έχει η Βιολογική Γεωργία στους σχεδιασμούς του ΥΠΑΑΤ
– για την βαρύτητα που δίνει στην αξιοπιστία του συστήματος Πιστοποίησης και τη θεσμική θωράκιση του
– για τον επαναπροσδιορισμό κάποιων σημείων της ΥΑ και το άνοιγμα διαύλου επικοινωνίας και συνεργασίας για την εφαρμογή και τη λειτουργία της Ηλεκτρονικής Βάσης Δεδομένων
– για τακτικές συναντήσεις του με την Πανελλήνια Ένωση Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων στο άμεσο μέλλον
– για την πληρωμή των Βιοκαλλιεργητών (πρόγραμμα 2.1.4) μέσα στον προσεχή Αύγουστο
– για την προκήρυξη του νέου προγράμματος Βιολογικής Γεωργίας στο 2017.

Επίσης, ο Υπουργός ανέφερε στο ΔΣ της Ένωσης, την αναμενόμενη συνεδρίαση της επιτροπής του ΥΠΑΑΤ για επιβολή κυρώσεων σε Πιστοποιητικούς Οργανισμούς, θέμα για το οποίο η Ένωση δεν μπορεί να εκφέρει άποψη αφού η όλη διαδικασία κινείται έξω από τους Πιστοποιητικούς Οργανισμούς και οι οποίοι δεν έχουν καμία ενημέρωση επί του θέματος, παρόλο που τους αφορά άμεσα.