Home / Αγροτικά / Προβλήματα σε όλη τη χώρα και στην Κρήτη στις καλλιέργειες, από τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες

Προβλήματα σε όλη τη χώρα και στην Κρήτη στις καλλιέργειες, από τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες

Οι μέσες μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκαν έως και κατά 5,8°C υψηλότερες από τις αντίστοιχες της τελευταίας δεκαετίας, ενώ το πεντάμηνο Οκτώβριος 2015 – Φεβρουάριος 2016 οι βροχοπτώσεις στο Αιγαίο και στην Κρήτη ήταν σημαντικά περιορισμένες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του “Εθνους” ανησυχία για τα υδατικά αποθέματα -κυρίως των νησιών- κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κορυφώνεται, ενώ οι γεωπόνοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες, ειδικά των ελαιόδεντρων στη Νότια Ελλάδα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο μήνας που παρήλθε ήταν ο θερμότερος Φεβρουάριος της δεκαετίας για τη χώρα μας, με τις περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας να εμφανίζουν τις μεγαλύτερες αποκλίσεις από τα συνήθη.
Την τελευταία ημέρα του μήνα, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Αστεροσκοπείου, το φράγμα των 30°C «έσπασε» στον Αλικιανό Χανίων, όπου κατεγράφη θερμοκρασία 30,5°C.
«Στο Θησείο, όπου έχουμε την παλαιότερη βάση δεδομένων, η μέση μέγιστη θερμοκρασία διαμορφώθηκε στους 18,9°C, υπερβαίνοντας κατά 5 βαθμούς της κλίμακας την κλιματική τιμή των ετών 1961-1990. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να ήταν η υψηλότερη μέση τιμή για Φεβρουάριο στην Αθήνα τα τελευταία 100 χρόνια», εξηγεί ο ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Κώστας Λαγουβάρδος.

Ο πιο ζεστός Φεβρουάριος της δεκαετίας

«Πρωταθλητές» υψηλών θερμοκρασιών αναδείχθηκαν τον Φεβρουάριο η Πτολεμαΐδα με +5,8°C απόκλιση από τη μέση μέγιστη τιμή των τελευταίων δέκα ετών, η Αμφίκλεια και το Νευροκόπι με +5,3°C απόκλιση.
Δεν έχει ξαναγίνει
«Μπορεί στη Δυτική Ελλάδα να μην είχαμε τις υψηλότερες αποκλίσεις της επικράτειας, όμως οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Δεκέμβρης ήταν πολύ ξηρός, για παράδειγμα στην Αρτα είχαμε μηδενική βροχή, κάτι που δεν ξέρω αν έχει ξαναγίνει, προκαλούν αίσθηση», λέει ο κ. Λαγουβάρδος.
«Πολύ μεγάλη σημασία έχει, επίσης, το γεγονός ότι στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα το κρίσιμο πεντάμηνο Οκτωβρίου – Φεβρουαρίου, που είναι σημαντικό για τα υδατικά αποθέματα, είχαμε πολύ περιορισμένες βροχοπτώσεις».
Στη Σαμαριά το ύψος της βροχόπτωσης το εν λόγω χρονικό διάστημα άγγιξε το 50% της μέσης κλιματικής τιμής, ενώ ήταν χαμηλότερο κατά 66% σε σχέση με τις βροχές της περσινής περιόδου. Μειωμένες κατά 66% σε σχέση με πέρυσι ήταν οι βροχοπτώσεις και στο Σπήλι Ρεθύμνου, ενώ σε αρκετά νησιά οι τιμές κινήθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας.
«Σε κάποιες περιοχές της Κρήτης οι βροχοπτώσεις Οκτωβρίου – Φεβρουαρίου κινήθηκαν στο 50% της κλιματικής τιμής», λέει ο κ. Κ. Λαγουβάρδος, ενώ ο κ. Σπ. Λιονάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου φέτος λόγω των υψηλών θερμοκρασιών
«Σε κάποιες περιοχές της Κρήτης οι βροχοπτώσεις Οκτωβρίου – Φεβρουαρίου κινήθηκαν στο 50% της κλιματικής τιμής», λέει ο κ. Κ. Λαγουβάρδος, ενώ ο κ. Σπ. Λιονάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μειω
«Η Κρήτη είναι από τις περιοχές που υποφέρουν περισσότερο την περίοδο αυτή», λέει στο «Εθνος» ο ομότιμος καθηγητής Δενδροκομίας στα ΤΕΙ Κρήτης κ. Σπύρος Λιονάκης.
«Ολα τα δέντρα έχουν κάποιες απαιτήσεις σε ψύχος για να ολοκληρώσουν το βιολογικό τους κύκλο και να καρποφορήσουν.
Για παράδειγμα, το ακτινίδιο θα πρέπει να εκτεθεί τουλάχιστον 900 ώρες σε θερμοκρασίες κάτω των 10°C για να καρποφορήσει σωστά, η ελιά θα πρέπει να εκτεθεί σε θερμοκρασίες κάτω των 15°C επί δέκα εβδομάδες, ενώ η χονδρολιά Χαλκιδικής σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 12°C. Υπ’ αυτήν την έννοια η περίοδος Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου είναι πολύ κρίσιμη για τις σοδειές.
Φόβοι για την παραγωγή
Αυτήν τη στιγμή πηγαίνω σε χωριά και βλέπω ελιές να έχουν πετάξει βλάστηση. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο και αν συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες, θα έχουμε πρόβλημα. Γιατί δίνουν βλάστηση αντί για άνθη, δεν έχει, δηλαδή, γίνει “φρενάρισμα” της ανάπτυξης των οφθαλμών, με αποτέλεσμα να έχουμε ατελή διαφοροποίηση των ανθοφόρων οφθαλμών και επομένως μειωμένη καρπόδεση τον Μάιο. Εκφράζουμε ανησυχία ήδη εδώ και δύο εβδομάδες.
Οταν η βλάστηση ξεκινά από τώρα, έστω και ατελής, τον Μάιο που υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες για το δέσιμο του καρπού τα άνθη θα έχουν χάσει τη δυναμική τους, με αποτέλεσμα καταστροφικές συνέπειες για την παραγωγή. Το ίδιο ισχύει επίσης για τις μηλιές και τις αχλαδιές. Ελπίζουμε ότι ο Μάρτιος θα δώσει χαμηλότερες θερμοκρασίες αλλά και βροχές για να μην έχουμε λειψυδρία…».

πηγή: Εθνος, candianews