Home / Αγροτικά / Πολύ χρήσιμα τα συμπεράσματα του 18ου Πανελλήνιου Φυτοπαθολογικού Συνεδρίου που έγινε στο Ηράκλειο

Πολύ χρήσιμα τα συμπεράσματα του 18ου Πανελλήνιου Φυτοπαθολογικού Συνεδρίου που έγινε στο Ηράκλειο

Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο Ηράκλειο Κρήτης, στο Ξενοδοχείο Aquila Atlantis το 18ο Πανελλήνιο Φυτοπαθολογικό Συνέδριο.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 350 σύνεδροι και παρουσιάστηκαν 135 πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες, 61 προφορικές και 74 σε μορφή εικονογραφημένων κειμένων. Πραγματοποιήθηκαν 6 εισηγήσεις με θέματα ευρύτερου φυτοπαθολογικού ενδιαφέροντος που σχετίζονται με την εφαρμογή σύγχρονων μεθοδολογιών και τεχνικών στη φυτοπαθολογία με σκοπό την κατανόηση της αλληλεπίδρασης ξενιστή-παθογόνο σε μοριακό επίπεδο, στην ανίχνευση νέων παθογόνων και την αντιμετώπισή τους με εφαρμογές γεωργίας ακριβείας στην φυτοπροστασία.

Επίσης, σε μια πλήρη συνεδρία αναπτύχθηκαν εισηγήσεις και ανακοινώσεις και συζητήθηκαν τα νεώτερα δεδομένα για τα φυτοπαθογόνα καραντίνας Xylella fastidiosa, και Synchytrium endobioticum όπως και τα αναδυόμενα προβλήματα διαχείρισης που συνδέονται γενικότερα με τα παθογόνα καραντίνας στην Ελλάδα. Η πλούσια θεματολογία του Συνεδρίου, που ξεδιπλώθηκε στις συνεδρίες κάλυψε όλους τους επιμέρους τομείς της Επιστήμης της Φυτοπαθολογίας και συνέβαλε στη διάχυση της επιστημονικής γνώσης και πληροφορίας, που είναι αναγκαία και ευπρόσδεκτη για αξιοποίηση από τον επιστημονικό και παραγωγικό κόσμο της χώρας μας.

Από τα πρακτικά του συνεδρίου προκύπτει ότι στη ολοκλήρωση των ερευνητικών εργασιών που παρουσιάστηκαν συμμετείχαν και συνεργάστηκαν 321 ακαδημαϊκοί, ερευνητές, γεωπόνοι και φοιτητές που προέρχονται από 31 ΑΕΙ (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ), οι οποίοι εργάστηκαν σε 33 εργαστήρια, τα οποία ανήκουν σε 24 Ερευνητικά Ινστιτούτα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παλαιότεροι και νέοι επιστήμονες από όλη τη χώρα αλλά και την Κύπρο και το εξωτερικό, είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν, να ενημερωθούν και να παρουσιάσουν τα πλέον πρόσφατα πορίσματα της έρευνάς τους, να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες, να προωθήσουν συνεργασίες αμοιβαία επωφελείς, να ανανεώσουν παλιούς δεσμούς και να αναπτύξουν νέες προσωπικές επαφές και συναδελφικές σχέσεις.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη εκπαιδευτική εκδρομή στις εγκαταστάσεις σύγχρονης φυτωριακής μονάδας στην περιοχή της Παχιάς Άμμου, θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων στην Ιεράπετρα αλλά και με επίσκεψη στο Ενυδρείο Κρήτης. Η Οργανωτική Επιτροπή ευχαριστεί θερμά τόσο τους συμμετέχοντες ακαδημαϊκούς, ερευνητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές, οι οποίοι επέλεξαν για ακόμη μια φορά το βήμα του Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Φυτοπαθολογικής Εταιρείας για να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους, όσο και τους συνέδρους για την ενεργό συμμετοχή τους στις εργασίες του Συνεδρίου.

Η Οργανωτική Επιτροπή εκφράζει ιδιαίτερες ευχαριστίες στους χορηγούς, οι οποίοι στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, ενίσχυσαν οικονομικά την ΕΦΕ και συνετέλεσαν αποφασιστικά στην επιτυχή διοργάνωση του Συνεδρίου.

Τέλος, η Οργανωτική Επιτροπή αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει ειλικρινείς ευχαριστίες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην Περιφέρεια Κρήτης, στο Δήμο Ηρακλείου, στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, στο Πανεπιστήμιο και στο Τ.Ε.Ι Κρήτης που έθεσαν το Συνέδριο υπό την αιγίδα τους.

Οι περιλήψεις των ανακοινώσεων του συνεδρίου είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του συνεδρίου (http://18.phytopath.gr/).