Home / Κρήτη / Ηράκλειο / Παρουσιάστηκε το ολοκληρωμένο σύστημα τηλε-ελέγχου, τηλεχειρισμού και ανίχνευσης διαρροών της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.

Παρουσιάστηκε το ολοκληρωμένο σύστημα τηλε-ελέγχου, τηλεχειρισμού και ανίχνευσης διαρροών της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.

Το πρωτοποριακό σύστημα ελέγχου των εσωτερικών και εξωτερικών δικτύων ύδρευσης της περιοχής του πρώην Δήμου Γαζίου, παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Μαλεβιζίου.
Ένα οραματικό έργο που καλύπτει μια τεράστια περιοχή, αποτελούσε βασικό στόχο της Δημοτικής Αρχής Μαλεβιζίου και που με σωστό σχεδιασμό, σκληρή δουλειά και συντεταγμένη προσπάθεια, έγινε πραγματικότητα.

Στην εκδήλωση, στην οποία συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκη, η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη – Τβερναράκη, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Κώστας Φασουλάκης, ο Δήμαρχος Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης, ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, ο Αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Η. Μανώλης Χαιρέτης, εκπρόσωποι Δ.Ε.Υ.Α. απ’ όλη την Κρήτη, καθώς και ο Δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης και σύσσωμη η Δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου εξειδικευμένα στελέχη ανέλυσαν όλες τις δυνατότητες του συστήματος τηλε-ελέγχου, τηλεχειρισμού και ανίχνευσης διαρροών του δικτύου ύδρευσης.
Μεταξύ άλλων, μέσω του συστήματος γίνεται ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για βλάβες και ζημιές, για τη στάθμη του νερού των δεξαμενών, για την πίεση των δικτύων, για την ποιότητα του νερού, κ.α. Για όλα δηλαδή τα δεδομένα, που οδηγούν σε ορθολογική διαχείριση του πολύτιμου αγαθού, του νερού.

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Μ. Φίλιππος Σαββάκης και ο Δ/ντης της υπηρεσίας Γιώργος Κουγιουμουτζάκης παρουσίασαν παράλληλα το σημαντικό έργο που έχει πραγματοποιήσει η Δ.Ε.Υ.Α.Μ. τα τελευταία χρόνια, αλλά και τον προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα. Βασικό στοιχείο όλων των έργων της Δημοτικής Επιχείρησης που έχουν εκτελεστεί, εκτελούνται ή προγραμματίζονται, είναι η αναβάθμιση των δικτύων και των υποδομών, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στους δημότες, η μείωση των κοστολογίων και η εξοικονόμηση πόρων, καθώς και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του Μαλεβιζίου.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε σύντομο χαιρετισμό του, αναφερόμενος στην σημαντική τεχνολογική υποδομή που τέθηκε σε λειτουργία στο δήμο Μαλεβιζίου για την εξοικονόμηση του πολύτιμου αγαθού του νερού επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Είναι μια ξεχωριστή ημέρα σήμερα για το Μαλεβίζι, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, ένα καινοτόμο έργο, και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο δήμαρχο, στα στελέχη της ΔΕΥΑΜ, στην Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης. Με τη συνεργασία όλων μπορούμε να έχουμε μόνο θετικά αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών. Ο δήμος Μαλεβιζίου αποδεικνύει ότι έχει την ετοιμότητα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για να διεκδικεί πόρους σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης. Χαιρόμαστε να υπάρχουν τέτοιοι δήμοι στη Κρήτη που μπαίνουν μπροστά και «ανοίγουν» δρόμους προόδου. Ένα τέτοιο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου δικτύου υδροδότησης θα πρέπει να υλοποιηθεί και από άλλους δήμους. Θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας εκτός από την εξοικονόμηση-ορθή διαχείριση του πολύτιμου αγαθού του νερού, να συνεργαστούμε όλοι για ενιαία στρατηγική πολιτική για την εξοικονόμηση ενέργειας στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου».

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη για την καθοριστική υποστήριξη που παρέχει στη Δημοτική Αρχή και τόνισε: «Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην εκδήλωση παρουσίασης του ολοκληρωμένου συστήματος τηλε-έλεγχου και τηλεχειρισμού του υπάρχοντος εξωτερικού και εσωτερικού δικτύου υδροδότησης μιας τεράστιας περιοχής που περιλαμβάνει ολόκληρο τον πρώην Δήμο Γαζίου! Στην παρουσίαση ενός συστήματος με το οποίο η Δ.Ε.Υ.Α.Μ., κάνει ένα άλμα προς τα εμπρός, αφού θα μπορεί σε πραγματικό χρόνο να ανιχνεύει και να επεμβαίνει άμεσα, σε διαρροές των δικτύων υδροδότησης της νυν δημοτικής ενότητας του Γαζίου.
Δεν θα αναφερθώ στα τεχνικά μέρη του σημαντικού αυτού έργου, ενός έργου προϋπολογισμού περίπου 2.500.000 ευρώ, θα το κάνουν οι ειδικοί αυτό οι οποίοι και θα μας το παρουσιάσουν αναλυτικά. Θα σταθώ όμως στο αποτέλεσμα αυτής της λειτουργίας και στα οφέλη που έχει για τους δημότες μας.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης ένα έργο πνοής που δημιουργεί συνθήκες οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει στο προσωπικό μας να έχει πλήρη και ορθή εικόνα όλου του δικτύου, σε 24ωρη βάση. Μέσω αυτού του συστήματος, μπορούμε από αυτόν το χώρο να αντιλαμβανόμαστε άμεσα κάθε βλάβη και κάθε διαρροή, αλλά και να προχωρούμε σε ενέργειες ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, αφού ξέρουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή τη στάθμη των δεξαμενών, την πίεση των αγωγών, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού και άλλα σημαντικά στοιχεία.
Μέσα από αυτό το σύστημα, η Δ.Ε.Υ.Α.Μ. γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματική ως υπηρεσία και γρηγορότερη ως προς τα αντανακλαστικά της. Ταυτόχρονα όμως, με το να έχουμε απεικονισμένη την πραγματική εικόνα των δικτύων μας στον πίνακα διαχείρισης του συστήματος, προστατεύουμε το περιβάλλον και δεν χάνει άσκοπα ο τόπος ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά του κόσμου, το νερό. Με το που συμβαίνει μια διαρροή, άμεσα, σε πραγματικό χρόνο, η υπηρεσία ενημερώνεται και μπορεί να παρέμβει.
Το σημαντικό αυτό βήμα εκσυγχρονισμού, αποβαίνει όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό σε όφελος του τελικού καταναλωτή, του κατοίκου αλλά και του επισκέπτη, που πλέον διασφαλίζεται ακόμα περισσότερο σε θέματα ποιότητας και ανταπόκρισης σε κάθε του πρόβλημα, σε κάθε του ανάγκη.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, ένα ακόμα σημαντικό έργο του δήμου μας, ολοκληρώθηκε και δεν μπορώ παρά να είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για την κατάληξη αυτή.
Τα τελευταία χρόνια προγραμματίσαμε, εκτελέσαμε και εκτελούμε εκατοντάδες έργα, μικρά και μεγάλα, σε ολόκληρο το Μαλεβίζι, κόστους δεκάδων εκατομμυρίων. Η Δ.Ε.Υ.Α.Μ. σε αυτή την προσπάθεια, έχει ρόλο καθοριστικό!
Μέσω της Δ.Ε.Υ.Α.Μ. κάναμε τη μονάδα της αφαλάτωσης και το εκπαιδευτικό πάρκο του Αλμυρού, κατασκευάσαμε πολλές μονάδες βιολογικών καθαρισμών, κατασκευάσαμε, αντικαταστήσαμε και επεκτείναμε δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης και ομβρίων. Με ορθολογική διαχείριση, όχι μόνο χρηματοδοτήσαμε από ίδιους πόρους πολλά από αυτά, αλλά ταυτόχρονα, μειώσαμε το κόστος του νερού για όλους τους πολίτες!
Κάναμε πολλά ως δημοτική αρχή και αισθάνομαι υπερήφανος τόσο για το αποτέλεσμα, αλλά και για την αποδοτικότητα και το φιλότιμο όλων των συνεργατών μου. Γνωρίζω όμως ότι ο τόπος μας, το Μαλεβίζι που τόσο αγαπάμε, χρειάζεται ακόμα περισσότερα. Συνεχίζουμε λοιπόν και μάλιστα με ακόμα μεγαλύτερη ένταση την προσπάθεια, εξακολουθώντας να έχουμε πίστη στις δυνατότητες των συνεργατών μας, πίστη στο όραμά μας, πίστη στο ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας και τους κατοίκους του. Και πρέπει να είμαστε δυνατότεροι τώρα που όλοι γνωρίζουμε το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνετέλεσαν με οποιοδήποτε τρόπο για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα.
Θα ήθελα και δημόσια να συγχαρώ τον Πρόεδρο Φίλιππο Σαββάκη και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.Μ., τον Δ/ντη της υπηρεσίας Γιώργο Κουγιουμουτζάκη, καθώς και όλα τα στελέχη και το προσωπικό της, για το άριστο αποτέλεσμα που έχουν καταφέρει. Είναι μια μεγάλη, δυνατή και έμπειρη ομάδα, που με πολύ κόπο και προσπάθεια καταφέρνει να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις των καιρών μας.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη για την αμέριστη συμπαράστασή του στα έργα της Δημοτικής μας Αρχής, όπως και την κ. Μαρία Κασσωτάκη και όλα τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης για την άψογη συνεργασία μας.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, μαζί με αυτούς τους συνεργάτες, συνεχίζουμε την προσπάθεια για ανάπτυξη, για δημιουργία συνθηκών που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των δημοτών μας, για να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα: Να γίνει το Μαλεβίζι μοντέλο ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα!

Και με αυτούς τους συνεργάτες, όλοι μαζί, μπορούμε να το καταφέρουμε!»