Home / Αγροτικά / Μέσα σε 3 μέρες μειώθηκαν ανεξήγητα οι επιδοτήσεις σε πολλούς δικαιούχους!

Μέσα σε 3 μέρες μειώθηκαν ανεξήγητα οι επιδοτήσεις σε πολλούς δικαιούχους!

Μέσα σε ένα σαββατοκύριακο και μία εργάσιμη μέρα – από την Παρασκευή πριν τη Μεγαλοβδομάδα μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη που ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές – άλλαξαν προς τα κάτω τα ποσά των οριστικών δικαιωμάτων για πολλούς δικαιούχους, που είχαν ενημερωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και με την υπογραφή του Βαγγέλη Αποστόλου ότι θα ελάμβαναν μεγαλύτερα ποσά, και βρήκαν στους λογαριασμούς λιγότερα. Και όπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές, δεν πρόκειται για “ποινές”, αλλά για μειώσεις δικαιωμάτων, που δε “συνοδεύονται” από καμία λογική και τεκμηριωμένη εξήγηση!

Την ώρα που ο μηχανισμός των φορέων ενεργοποίησης είναι έτοιμος να αρχίσει να δέχεται άμεσα τις νέες αιτήσεις των παραγωγών για τα δικαιώματα της επόμενης χρονιάς, ένας πραγματικά “χαμός” επικρατεί με τα δικαιώματα που πλήρωσε η κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες, κατά την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας.

Όπως καταγγέλλει στη “Νέα Κρήτη” ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρος Χιλετζάκης, «μέσα σε τρεις ημέρες άλλαξαν τα ποσά των δικαιωμάτων. Μπήκαν τελείως διαφορετικά χρήματα από αυτά που το ίδιο το υπουργείο είχε υπογράψει διά χειρός Ευάγγελου Αποστόλου»…

Στο ερώτημά μας αν πρόκειται για μειώσεις προερχόμενες από ποινές σε βάρος των παραγωγών, ο συνεταιριστής ήταν κατηγορηματικός: «Ο κανονισμός της νέας ΚΑΠ λέει ότι “θα προσδιοριστούν τα οριστικά δικαιώματα από το υπουργείο και θα ξέρει ο παραγωγός μέχρι και το 2020 τι θα παίρνει”. Μου τα προσδιορίζει τα δικαιώματά μου εμένα το υπουργείο. Μου τα υπογράφει ο υπουργός.

Επίσημο έγγραφο του υπουργείου. Και δε μιλάμε για τις ποινές που επιβλήθηκαν σε κάποιους τα προηγούμενα χρόνια γιατί είχαν δηλώσει εκτάσεις που δεν τους ανήκαν για παράδειγμα, με ψεύτικες επιδοτήσεις, που τους τις κρατάει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, για να συμψηφιστούν τα χρήματα με τα παράνομα ποσά. Εδώ μιλάμε για παραγωγούς που δεν έχουν τέτοια ζητήματα».

Μάλιστα, ο κ. Χιλετζάκης μάς φέρνει και το σχετικό παράδειγμα γνωστού του παραγωγού, «που είναι νεοεισερχόμενος κάτω των 40 ετών, που του προσδιορίζουν με 100 στρέμματα γης οριστικά δικαιώματα από το κράτος 3.500 ευρώ, συν το “πρασίνισμα”, που είναι 1.600 ευρώ. Συν το επίδομα του νέου κάτω των 40 ετών. Και του είχε μπει πρώτη δόση 336 ευρώ. Δεύτερη δόση του μπήκαν 840 ευρώ. Πού είναι τα 3.500 ευρώ, συν το “πρασίνισμα” οριστικών δικαιωμάτων με υπογραφή του υπουργού; Τέτοιοι παραγωγοί είναι πολλοί στο Ηράκλειο»…

Ο Μύρος Χιλετζάκης, απαντώντας σε αυτό που είχε πει προ ημερών ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Αποστολάκης, ότι δε θα δοθεί δυνατότητα ενστάσεων επί των ενστάσεων, τονίζει στην εφημερίδα μας: «Αν δε γίνουν ενστάσεις, τινάζουν το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων στον αέρα. Και η επιτυχία που είχε μέχρι σήμερα ο κ. Αποστόλου “στο μανίκι του”, να είναι η πρώτη χρονιά που το κράτος δεν “έφαγε” πρόστιμο από τις Βρυξέλλες, θα χαθεί δραματικά. Διότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έκανε κακή διαχείριση της κατανομής του πακέτου στη νέα Προγραμματική Περίοδο. Και υπάρχουν στοιχεία και ντοκουμέντα που το αποδεικνύουν αυτό».

Τεράστιες αδικίες έχουν συντελεστεί μάλιστα και με πολλές περιπτώσεις παραγωγών, που δεν τους έβαλαν καθόλου επιδότηση, επειδή τους έβγαλαν ξαφνικά τα αγροτεμάχιά τους είτε “δασικές εκτάσεις”, είτε βοσκοτόπους!

Και στο σημείο αυτό, ο συνεταιριστής εξηγεί: «Είναι μια περιοχή που έχει βγει χέρσα. Είναι βοσκότοπος 1.000 στρέμματα. Και στη μέση υπάρχει ένα ωραίο οροπέδιο και έχει καλλιεργήσιμη έκταση 100 στρέμματα. Ο παραγωγός αυτά τα 100 στρέμματα τα έχει βάλει μηλιές, τα έχει βάλει ελιές, αμπέλια, ό,τι μπορείς να φανταστείς. Επειδή όμως δεν προέβλεψαν να χωρίσουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις εντός των ενοτήτων, έβαλαν όλη την έκταση βοσκότοπο. Η ιδιομορφία της Κρήτης με τον πολυτεμαχισμένο και μικρό κλήρο είναι ότι καλλιεργώ το αμπέλι μου κι έχω σύνορο το βοσκότοπο. Στα χαράκια καλλιεργούμε»…

Μάλιστα, προσθέτει ότι «ο Γιούχτας είναι βοσκότοπος και περιμετρικά του Γιούχτα, σύνορο με το κατσοπρίνι, καλλιεργούνται εξαιρετικά επιτραπέζια σταφύλια. Δηλαδή ο αμπελουργός στέλνει στην Αγγλία και τη Γερμανία εξαγώγιμα προϊόντα άριστα και είναι σύνορο με βοσκότοπο. Τι σημαίνει; Ότι δεν είναι καλλιεργήσιμη η γη του;».

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργο Αποστολάκη.

«Θα απαντήσουμε σε όλα», δήλωσε, «σε αναλυτική ανακοίνωση που θα εκδώσουμε την ερχόμενη εβδομάδα, όπου και θα αναφέρουμε όλες τις περιπτώσεις και θα εξηγήσουμε τα πάντα. Θα δώσουμε στατιστικά στοιχεία πληρωμών ανά περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα», κατέληξε ο γνωστός γεωπόνος.

πηγή: neakriti.gr