Home / Αγροτικά / Με επιτυχία η Ημερίδα για την Οικοτεχνία και το πρόγραμμα νέων γεωργών στα Καλέσα

Με επιτυχία η Ημερίδα για την Οικοτεχνία και το πρόγραμμα νέων γεωργών στα Καλέσα

Με τη συμμετοχή αρκετών ενδιαφερομένων γεωργών από περιοχές του Δήμου Μαλεβιζίου, ολοκληρώθηκε στα Καλέσα η πρώτη από τις Ημερίδες που διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση με θέμα «ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑΣ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ 2016».

Στην Ημερίδα μίλησαν εξειδικευμένοι επιστήμονες οι οποίοι και ανάλυσαν τις υγειονομικές απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις για την παραγωγή προϊόντων γάλακτος, ενώ στελέχη της Περιφέρειας της Βενετίας μετέφεραν την εμπειρία από την δική τους εφαρμογή στη παραγωγή οικοτεχνικών – αγροτικών προϊόντων από μικρούς παραγωγούς. Παράλληλα, έγινε εκτενής αναφορά στο μέτρο “Νέων Γεωργών” του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 με αφορμή και την προδημοσίευση της προκήρυξης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αφορά νέους ηλικίας 18 – 40 ετών.

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου συνεχάρη τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεανώ Βρέντζου – Σκορδαλάκη για τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες που έχουν υλοποιήσει και που έχουν συμβάλει στο να δημιουργηθεί ένα ισχυρό brand name για τα κρητικά προϊόντα και τόνισε: «Με χαρά χαιρετίζω τις εργασίες της ημερίδας οι οποίες γίνονται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής, ενός τομέα που αποτελεί βασική προτεραιότητα και της Δημοτικής Αρχής Μαλεβιζίου.
Τον θεωρούμε κι όχι άδικα νομίζω, ως ένα βασικό πυλώνα που μπορεί να ενισχύσει την τοπική οικονομία και να δώσει ουσιαστική διέξοδο από την κρίση. Υποστηρίζουμε με έργα και παρεμβάσεις τον πρωτογενή – με την ευρεία έννοια του όρου – τομέα της παραγωγής, γιατί ακριβώς έχει τη δυναμική και τις προϋποθέσεις να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο. Για αυτό και προσπαθούμε με την υποστήριξη και της Περιφέρειας Κρήτης, να βελτιώσουμε τις συνθήκες παραγωγής, να ενισχύσουμε τις υποδομές μας και να συμβάλλουμε στην διαρκή ενημέρωση και εξωτερίκευση της δουλειάς των παραγωγών μας.
Νέα δίκτυα άρδευσης, βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας, ενημερωτικές εκδηλώσεις, δράσεις εξωτερίκευσης των παραγωγών μας είναι μερικοί από τους τομείς που δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα. Δεν θα σας κουράσω αναπτύσσοντας το τι έχουμε κάνει ή το τι έχουμε σχεδιάσει, θα χρειαζόμουν άλλωστε πολύ χρόνο και δεν είναι αυτός ο σκοπός της Ημερίδας μας. Θα σας πω μόνο ότι δεν είναι εύκολη η προσπάθεια. Μπορεί να έχουμε κάνει αρκετά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, σίγουρα όμως χρειάζονται κι άλλα. Και η γνώση από την αποψινή Ημερίδα, είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλει τα μέγιστα σε αυτή την προσπάθεια.

Φιλοξενούμε στα πανέμορφα Καλέσα, καταξιωμένα στελέχη του χώρου, από την Ελλάδα και την Ιταλία. Διακεκριμένους επιστήμονες που θα μας δώσουν τα φώτα τους, τις προτάσεις τους, αλλά και παραδείγματα από επιτυχημένες εφαρμογές των όσων θα ακουστούν. Και είναι μεγάλο, είναι τεράστιο το πλεονέκτημα να έχεις συγκεκριμένα αποτελέσματα για το μέχρι που μπορείς να φτάσεις. Να σου μεταφέρουν τεχνογνωσία από αντίστοιχες περιοχές, ανάλογες καλλιέργειες και ανθρώπους με παρόμοια κουλτούρα και τρόπο σκέψης κι εσύ να μπορείς να προσαρμόσεις στον τόπο σου μια επιτυχημένη Ευρωπαϊκή συνταγή. Να δώσεις τον δικό σου ιδιαίτερο χαρακτήρα και το δικό σου στίγμα και να προχωρήσεις μπροστά!
Γιατί μόνο έτσι μπορεί η οικοτεχνία και η ανάπτυξη του θεσμού των νέων γεωργών, να φέρουν την ανάπτυξη που όλοι επιθυμούμε.
Αλλά και στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας, όπου θα γίνει εκτενής αναφορά στο μέτρο “Νέων Γεωργών” του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και που αφορά νέους ηλικίας 18 – 40 ετών, το ενδιαφέρον είναι τεράστιο. Είναι απαραίτητο για λόγους που όλοι κατανοούμε, να στηρίξει αποτελεσματικά η πολιτεία την νεολαία της χώρας μας για να παραμείνει στις καλλιέργειες της κάθε περιοχής. Για να εκσυγχρονίσει τον τρόπο παραγωγής και να δέσει την παράδοση με τη νέα τεχνολογία. Για να δώσει με τον ενθουσιασμό που διακρίνει τη νέα γενιά, μια δυναμική ώθηση προς τα μπρος στην αγροτική μας παραγωγή.
Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, θα ήθελα κλείνοντας τον σύντομο αυτόν χαιρετισμό, να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη ο οποίος βρίσκεται διαρκώς δίπλα μας, υποστηρίζοντας κάθε προσπάθεια της Δημοτικής μας Αρχής που αποσκοπεί στην ανάπτυξη του Μαλεβιζίου.
Να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεανώ Σκορδαλάκη – Βρέντζου που έχει βοηθήσει σημαντικά στην προσπάθεια να αποκτήσουν τα προϊόντα του τόπου μας την δική τους ταυτότητα και τη θέση που τους αξίζει στις διεθνείς αγορές.
Να ευχαριστήσω επίσης όλους τους εισηγητές της αποψινής Ημερίδας για την παρουσία τους εδώ και τη διάθεση να μοιραστούν μαζί μας τις πολύτιμές γνώσεις τους.
Τέλος, να δώσω πολλά συγχαρητήρια τα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου μας, το γεωτεχνικό προσωπικό και τα στελέχη της διεύθυνσης περιβάλλοντος και πρασίνου για τη συνδρομή τους στην αποψινή Ημερίδα αλλά και για τη γενικότερη υποστήριξη που παρέχουν στον αγροτικό κόσμο του Μαλεβιζίου.
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της Ημερίδας και είμαι βέβαιος ότι όλοι θα βγούμε πολλαπλά ωφελημένοι!»