Home / Αγροτικά / Λύση ή… “θάνατος” για την ΕΑΣΗ που ψάχνει τη σωτηρία

Λύση ή… “θάνατος” για την ΕΑΣΗ που ψάχνει τη σωτηρία

«Πάμε για ισχυρότερη θεραπεία προς τον ασθενή που λέγεται Ένωση Ηρακλείου. Αν όμως δεν το θέλει ο ασθενής, τότε επέρχεται ο θάνατος. Αλλά εμάς μας ενδιαφέρει να σωθεί»…

Με αυτά τα λόγια περιέγραψε τις προθέσεις της Τράπεζας Πειραιώς χθες, ενημερώνοντας τους μετόχους της γενικής συνέλευσης της ΕΑΣ Ηρακλείου, ο διευθυντής Αναδιαρθρώσεων του ιδρύματος Δημήτρης Παπανικολάου.

Η γενική συνέλευση ψήφισε θετικά, αλλά με πολλά ερωτηματικά και έντονο προβληματισμό, εξουσιοδοτώντας τη διοίκηση για μία από μηδενικής βάσης νέα διαπραγματευτική περίοδο, προς την κατεύθυνση ενός νέου σχεδίου εξυγίανσης!

Η διαγραφή χρεών (μέρους του συνολικού χρέους των 69 εκατομμυρίων ευρώ που υπάρχουν προς την τράπεζα), η παράδοση των εμπορικών ακινήτων της Ένωσης στην Τράπεζα Πειραιώς, όπου άλλωστε είναι και δεσμευμένα, και ως τρίτο στάδιο μια νέα ρύθμιση του εναπομείναντος ποσού για 20 ή και περισσότερα χρόνια, ανάλογα με τις δυνατότητες της αποπληρωμής, είναι σε γενικές γραμμές μια νέα σανίδα σωτηρίας. Ή πατάει πάνω σε αυτήν η ΕΑΣΗ, ή δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το “λουκέτο”.

Μάλιστα, το συνολικό χρέος της ΕΑΣΗ είναι 99 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 69 εκατομμύρια ευρώ είναι χρέη προς την Τράπεζα Πειραιώς. Η ΕΑΣΗ έχει τα 65 εκατομμύρια ευρώ και τα υπόλοιπα 4 εκατομμύρια ευρώ ανήκουν στη Σουλτένωση, θυγατρική της Ένωσης Ηρακλείου.

Έτσι, η Τράπεζα Πειραιώς είναι ο αναγκαίος πιστωτής της Ένωσης και ως εκ τούτου είναι αυτός που έχει το μεγαλύτερο “βάρος” της ευθύνης των διαδικασιών, για την υπαγωγή της οργάνωσης στις διατάξεις του άρθρου 106, για μια τελευταία προσπάθεια εξυγίανσής της.

Τελικά και μετά από αρκετές τοποθετήσεις που έγιναν σε πολιτισμένη ατμόσφαιρα, η γενική συνέλευση των μετόχων υπερψήφισε την ανάγκη μιας ακόμη εξουσιοδότησης, με τον Μανόλη Καρκαβάτσο του ΚΚΕ και τον Κώστα Καράτζη – πρώην στέλεχος της διοίκησης της ΕΑΣΗ – να μειοψηφούν, ψηφίζοντας “όχι” σε αυτήν την εξουσιοδότηση, στη λογική ότι υπάρχουν τεράστια ερωτήματα αλλά και σκοπιμότητες. Ακολούθησε στη συνέχεια ψηφοφορία και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο ισολογισμός της οργάνωσης.

Ο Δημήτρης Παπανικολάου ξεκίνησε την ενημέρωση των μετόχων, λέγοντας ότι έχει αναλάβει ως διευθυντής Αναδιαρθρώσεων της τράπεζας τους τελευταίους 6 μήνες. Και τόνισε ότι στα Αγγλικά αυτή η υπηρεσία λέγεται “Διεύθυνση Θεραπείας”, εξηγώντας πως αυτό έχει να κάνει με την πραγματική βούληση της τράπεζας για τη θεραπεία της οργάνωσης, «αρκεί όμως να το θέλει και ο ασθενής».

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανικολάου είπε: «Είμαστε σαν κάποιοι γιατροί που έρχεται ένας ασθενής και προσπαθούμε να καταλάβουμε το πρόβλημα, να δούμε αν υπάρχει θεραπεία, να προτείνουμε μια θεραπεία σε συνεργασία με τον ασθενή, αλλά η επιτυχία ή όχι της θεραπείας εξαρτάται όχι από το γιατρό μόνο, αλλά και κατά πόσο ο ασθενής θα την ακολουθήσει τη θεραπεία»…

Από ‘κει και πέρα, είπε πως όλα θα ξανατεθούν σε συζήτηση από μηδενική βάση, αλλά ξεκαθάρισε ότι υπάρχει ήδη ένα «σχέδιο συμφωνίας», όπως το χαρακτήρισε, το οποίο και βασίζεται στο επιχειρηματικό σχέδιο που έχει εκπονήσει μια τρίτη εταιρεία για λογαριασμό της τράπεζας και της Ένωσης Ηρακλείου.

«Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά, «είναι να δώσουμε τη σύμφωνη γνώμη μας και την ψήφο εμπιστοσύνης μας», εξηγώντας ότι αυτή θα είναι μια εμπιστοσύνη που θα δοθεί στη διοίκηση της ΕΑΣΗ για το μέλλον.

Αυτό μπορεί να γίνει, όπως είπε, «περιορίζοντας τα δάνειά μας στο ύψος που πραγματικά μπορεί να αποπληρώσει η κάθε εταιρεία», υπονοώντας ότι θα υπάρξει διαγραφή χρεών.

«Το ύψος λοιπόν αυτό αποτυπώνεται σε ένα επιχειρηματικό σχέδιο». Αυτό το επιχειρηματικό σχέδιο θα είναι και η βάση της νέας διαπραγμάτευσης.

Οι “αριθμοί”

Ο εκπρόσωπος της Τράπεζας Πειραιώς παρουσίασε παρακάτω την κατάσταση “μεταξύ ζωής και θανάτου”, που βρίσκεται η οργάνωση.

«Ήδη έχετε πάρει μια απόφαση. Οποιαδήποτε λύση να περάσει μέσα από τις διατάξεις του άρθρου 106. Το άρθρο 106 είναι ένα άρθρο του Πτωχευτικού Κώδικα, αλλά αποτελεί στην ουσία μια προπτωχευτική διαδικασία, που σημαίνει δηλαδή ότι η εταιρεία αυτή δεν τίθεται σε πτώχευση, αλλά προσπαθούμε σε ένα στάδιο πριν την πτώχευση να βρεθεί μια λύση. Αυτή η διαδικασία προϋποθέτει πρώτα απ’ όλα να υπάρχει ένα επιχειρηματικό σχέδιο».

Για τα χρέη σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Ένωσή σας μαζί με τη Σουλτένωση επί του παρόντος οφείλουν στην τράπεζά μας 69 εκατομμύρια ευρώ. Δεν έχουμε λάβει την αμοιβή των κεφαλαίων μας, των τόκων μας δηλαδή, για παραπάνω από 3-4 χρόνια. Άρα οι δικές μας προσδοκίες είναι περιορισμένες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχέδιο συμφωνίας

Ο εκπρόσωπος της Τράπεζας Πειραιώς αποκάλυψε στους μετόχους ένα «σχέδιο συμφωνίας», που όμως και αυτό τελεί υπό διαπραγμάτευση. Σε συνεργασία με την ΕΑΣΗ, συγκεκριμένα, η τράπεζα ανέθεσε σε μια τρίτη εταιρεία τη σύνταξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου, όπου θα αποτυπώνονται οι προοπτικές της εταιρείας.

«Αυτό λοιπόν το σχέδιο καθόρισε λίγο ως πολύ και ποιες είναι οι δυνατότητες που έχει η Ένωση να αποπληρώσει δάνεια στο μέλλον. Το μεγάλο λοιπόν ερώτημα ήταν τι θα κάνουμε με τα υπόλοιπα δάνεια».

Και ξεκαθάρισε στο σημείο αυτό ότι, επειδή η δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών με βάση τη σημερινή κατάσταση της Ένωσης είναι περιορισμένη, από την “επόμενη μέρα” της έγκρισης του επενδυτικού σχεδίου «η Ένωση θα μείνει με ένα σημαντικά χαμηλό μέρος χρεών».

Επομένως, άφησε να εννοηθεί πως θα γίνει σημαντική διαγραφή χρέους. Και στη συνέχεια είπε ότι «από την άλλη μεριά, για να μη χαθούν χρήματα των καταθετών μας, η λύση είναι για τα υπόλοιπα χρήματα που δε θα μπορεί να αποπληρώσει η Ένωση με τη λειτουργία της να γίνει μια συναινετική παράδοση των εμπορικών ακινήτων, ώστε να υπάρξει έστω μια ελάχιστη διασφάλιση για την τράπεζα».

Ο Δημήτρης Παπανικολάου διευκρίνισε ότι «επί του παρόντος δεν είμαστε σε θέση να αναφέρουμε νούμερα, γιατί συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Ούτε έχουν συζητηθεί. Ούτε εγώ είμαι εξουσιοδοτημένος από τα δικά μου συμβούλια να φέρω νούμερα αυτή τη στιγμή. Αλλά το πλαίσιο της συμφωνίας είναι αυτό που σας είπα. Η Ένωση να πληρώσει στο μέλλον ένα ύψος δανείων που να μπορεί να δικαιολογηθεί από τη λειτουργία της, όπως αποτυπώνεται στο επιχειρηματικό σχέδιο, και τα υπόλοιπα δάνεια να συμψηφιστούν με κάποιον τρόπο με τα εμπορικά της ακίνητα»…

«Μένουμε όρθιοι»

Στην αρχή της χθεσινής διαδικασίας, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, λέγοντας ότι είναι πολλοί εκείνοι που λυπούνται για το γεγονός ότι η οργάνωση, παρά τα προβλήματά της, έχει καταφέρει και δεν έχει κλείσει.

Ο κ. Στρατάκης μίλησε για την αποπληρωμή χρεών ή τη ρύθμιση χρεών σε πολλά “ανοιχτά μέτωπα”, όπως ΙΚΑ, ΔΟΥ, ΔΕΗ, εργαζόμενους κ.λπ., ενώ “κάνει να παίρνει” 14 εκατομμύρια ευρώ από τρίτους και είναι σε εξέλιξη 150 υποθέσεις για να εισπραχθεί μέρος αυτών των χρημάτων. Όμως ξεκαθάρισε ότι από τα φυσικά πρόσωπα που χρωστούν στην οργάνωση, η εισπραξιμότητα είναι υπαρκτή και βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα από επιδοτήσεις και από νομικές διαδικασίες. Υπάρχουν όμως και χρέη – όπως της πάλαι ποτέ “Ελαιουργικής” – που δε θα εισπραχτούν ποτέ, και τόνισε ότι μόνο από την “Ελαιουργική” τα χρέη που πάνε υπέρ πίστεως και πατρίδος ανέρχονται στα 2 εκατομμύρια ευρώ.

«Είναι εταιρείες- “φαντάσματα”. Τα χρήματα αυτά δε θα τα ξαναδούμε. Εισπράττουμε μόνο από τα φυσικά πρόσωπα. Έχουμε νομικές υποθέσεις από το 1998», τόνισε ο Ανδρέας Στρατάκης.

Ο συνεταιριστής επισήμανε ότι η ΕΑΣΗ πρέπει να μείνει ανοιχτή πάση θυσία, για το καλό όλου του αγροτικού κόσμου, ενώ διευκρίνισε ότι επί των δικών του ημερών η Τράπεζα Πειραιώς πήρε 2 εκατομμύρια ευρώ, αλλά για παλιότερους δανεισμούς κυρίως της ΑΤΕ.

«Εμείς δεν έχουμε πάρει δάνειο ούτε ένα ευρώ», είπε ο κ. Στρατάκης. Και ευχαρίστησε τους «μόνους χρηματοδότες μας», όπως είπε, «τους εργαζόμενους, που βάζουν πλάτη, και τους παραγωγούς που μας εμπιστεύονται τα προϊόντα τους». Καταλήγοντας, είπε ότι η μόνη σωτηρία της οργάνωσης είναι η εκχώρηση μέρους της αστικής της περιουσίας στην Τράπεζα Πειραιώς, για να διαγραφεί σημαντικό μέρος του χρέους και να ρυθμιστεί το υπόλοιπο για άλλα 20 χρόνια τουλάχιστον.

«Θα μας δώσει λίγα χρήματα η τράπεζα, κάτι σαν πετρέλαιο, ώστε να ξαναδουλέψει η μηχανή και θα χρηματοδοτήσει και τη μεταφορά των εγκαταστάσεων από τους Μαλάδες στο οινοποιείο της Παλιανής».

Όπως κατέληξε ο συνεταιριστής, σε αυτό το πλαίσιο συμφωνεί να βαδίσει και η διοίκηση της ΕΑΣΗ, αλλά για να το κάνει αυτό ζητάει την εξουσιοδότηση της γενικής συνέλευσης.

«Αλλιώς παραιτούμαστε» – «Έγκριση ή πέφτει η διοίκηση»

Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του παλιού προέδρου της ΕΑΣΗ Γιάννη Πυργιαννάκη, που μίλησε για δύο δρόμους. Ο ένας είναι αυτός που προτείνει η διοίκηση και ο άλλος είναι η παραίτηση της διοίκησης και η έναρξη άλλων, δυσάρεστων διαδικασιών.

«Υποχρεωτικά πρέπει να πάμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Ή το εγκρίνεται, ή πέφτει η διοίκηση. Έτσι είναι, ευτυχώς ή δυστυχώς, η μοίρα των διοικήσεων όλων των συνεταιρισμών».

Μάλιστα, ο κ. Πυργιαννάκης πήρε θετική θέση ως προς την εκποίηση αστικών ακινήτων, τονίζοντας ότι «το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να διαγραφεί». Και αποκάλυψε ότι «ήδη η τράπεζα προτείνει ένα σοβαρότατο ποσό της τάξεως των περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ για διαγραφή. Δε νομίζω ότι φτάνει μόνο αυτό. Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει μια διαπραγμάτευση»…

Και συνέχισε λέγοντας ότι «εμείς πρέπει να αντιμετωπίσουμε το Τελωνείο. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την Εφορία. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ΙΚΑ. Οι οποίοι μας έχουν με το δίκαννο»… Και αποκάλυψε στο σημείο αυτό ότι ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης έχει υποστεί πολύ οδυνηρές συνέπειες. «Είχε το παιδί του σε έναν λογαριασμό 500 ευρώ και πήγαν και του τα πήραν. Δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι αυτή η κατάσταση»…

Δικαιοσύνη- “σύμμαχος”

Ο νομικός σύμβουλος της ΕΑΣΗ, που μαζί με τον Γιώργο Τζωράκη εργάζονται γύρω από αυτά τα ζητήματα, Γιώργος Γιαχνάκης, διευκρίνισε ότι το όποιο σχέδιο σωτηρίας της Ένωσης θα τεθεί προς έγκριση στα αρμόδια δικαστικά όργανα. Και η Δικαιοσύνη θα έχει τον τελευταίο λόγο. «Άρα, αν τα δικαστήρια πουν “δεν είναι βιώσιμη αυτή η λύση”, δε θα την εγκρίνει», όπως είπε…

Έντονη διαμάχη

Ωστόσο, στο τέλος της διαδικασίας έντονη ήταν η διαμάχη μεταξύ του Σταύρου Γαβαλά και του Ανδρέα Στρατάκη.

Ο πρώτος, νιώθοντας ότι η αναφορά στην “Ελαιουργική” αποτελεί προσβολή της μνήμης του πατέρα του, που ήταν πρόεδρος τόσο στην τριτοβάθμια ελαϊκή οργάνωση, όσο και στην ΕΑΣΗ επί σειρά ετών και αργότερα και στην ΚΣΟΣ, άσκησε κριτική στον πρόεδρο της Ένωσης.

Μίλησε μάλιστα για «αδυναμία του κ. Στρατάκη να κυβερνήσει το καράβι. Τέσσερα χρόνια τώρα διαπραγματεύεσαι και ήρθες εδώ σήμερα να μας βάλεις το πιστόλι στον κρόταφο να ψηφίσουμε τον ισολογισμό;».

Ο Σταύρος Γαβαλάς προχώρησε όμως και ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας στον κ. Στρατάκη να απαντήσει για τα προσωπικά του χρέη προς την ΕΑΣΗ και με ποιον τρόπο έχουν ρυθμιστεί αυτά.

«Απευθυνθείτε στο Λογιστήριο να σας απαντήσουν σε αυτά που με ρωτάτε», απάντησε ο Ανδρέας Στρατάκης, ο οποίος διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν ήταν αιχμή στον αείμνηστο Μανόλη Γαβαλά η αναφορά του για την “Ελαιουργική”, αλλά δεν μπορούσε, όπως είπε, να μην αναλύσει τον τρόπο δημιουργίας και συσσώρευσης των χρεών.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

 

πηγή: neakriti.gr