Home / Ελλάδα / Ηγουμενίδης: Ο τουρισμός είναι πυλώνας ανάκτησης του χαμένου ΑΕΠ

Ηγουμενίδης: Ο τουρισμός είναι πυλώνας ανάκτησης του χαμένου ΑΕΠ

Τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στην επερώτηση των βουλευτών της ΝΔ για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας

Έντονη κριτική σε αιτιάσεις της ΝΔ για τον τουρισμό άσκησε με την ιδιότητα του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης, κατά τη χθεσινή (26.6.2017) συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας.

Ειδικά για τα πεπραγμένα της ΝΔ σημείωσε ενδεικτικά ότι η διακυβέρνηση της ΝΔ πέτυχε επί των ημερών της «να μην υπάρχει τελικά στο Υπουργείο Ναυτιλίας καταγεγραμμένος ο αριθμός των μικρών, των μεσαίων και των μεγάλων λιμανιών, των όρμων και των αγκυροβολίων της χώρας».

Απέναντι στη διατύπωση αποσπασματικών ιδεών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε πλευρές του τουρισμού παρατήρησε: «Δεν χρειάζονται ατάκτως ερριμμένες -ακόμα και σωστές- σκέψεις, όπως για παράδειγμα για τον ιατρικό τουρισμό. Είναι ένα θέμα με τόσες πλευρές, το οποίο εξαντλείται στην έκδοση μιας κοινής υπουργικής απόφασης για πιστοποίηση παρόχων υπηρεσιών υγείας. Ούτε πρέπει να μιλάμε για φορολογικές ελαφρύνσεις σε κάποιες τουριστικές επιχειρήσεις, ακόμα και στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Χρειάζεται εθνικός σχεδιασμός», σημείωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με το ζήτημα της κρουαζιέρας, ο Νίκος Ηγουμενίδης επεσήμανε ότι «όχι μόνο δεν μας αφήνει αδιάφορους ο τομέας της κρουαζιέρας, αλλά αντίθετα θεωρούμε ότι είναι ένας από τους πολλούς κρίκους που συνδέονται με τους βασικούς στρατηγικούς άξονες της εθνικής τουριστικής πολιτικής», ενώ αναφορικά με την ανάπτυξη του τομέα παρατήρησε ότι η αύξηση δεν οφείλεται μόνον στη φοβία από τις εξελίξεις στη γείτονα χώρα, αλλά και στις προσπάθειες της Κυβέρνησης ακριβώς για την ενίσχυση του «home porting», μεταξύ των οποίων η ενίσχυση των απευθείας αεροπορικών συνδέσεων που αποτελούν σημείο–κλειδί για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την απευθείας γραμμή Ντουμπάι – Αθήνα- Νέα Υόρκη.

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που καταφθάνουν στα ελληνικά λιμάνια, ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε ότι σημασία έχει και ο μακροπρόθεσμος δυναμισμός του κράτους που θα πρέπει να στηριχθεί σε ποιοτικούς και διαρθρωτικούς παράγοντες της ανταγωνιστικότητας και ότι η Ελλάδα πρέπει από τώρα να πάρει μέτρα και να είναι προετοιμασμένη για την κρουαζιέρα, στο πλαίσιο της εθνικής τουριστικής στρατηγικής, έτσι ώστε κι όταν αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή να παραμείνει ένα βήμα πιο μπροστά από τους γείτονές μας.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε ότι ο τουρισμός είναι σε αυτή τη συγκυρία βασικός πυλώνας στην προσπάθειά μας να ανακτήσουμε το μεγαλύτερο ποσοστό από το χαμένο τα τελευταία χρόνια ΑΕΠ της χώρας, καθώς και ότι, όπως και στην περίπτωση του θεματικού τουρισμού, έτσι και στις ειδικές μορφές τουρισμού, όπως είναι η κρουαζιέρα, ο θαλάσσιος τουρισμός, ο πολλά υποσχόμενος καταδυτικός τουρισμός, το αποτέλεσμα θα κριθεί από τη διασύνδεση με τον πολιτισμό μας, αλλά και από την υπεράσπιση της αξίας της εργασίας.

«Οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες του τουρισμού, οι κάτοικοι των τοπικών κοινωνιών πρέπει να έχουν το κύριο μέρισμα στον τουρισμό. Είναι τα πρόσωπα που πρέπει να έχουμε στον νου μας πριν από κάθε μας κίνηση», σημείωσε κλείνοντας την τοποθέτηση του.