Home / Αγροτικά / Φράγμα Αποσελέμη – Τήρηση δεσμεύσεων για εκπόνηση έργων άρδευσης και ύδρευσης στο Οροπέδιο Λασιθίου, βιωσιμότητα του πρωτογενή τομέα

Φράγμα Αποσελέμη – Τήρηση δεσμεύσεων για εκπόνηση έργων άρδευσης και ύδρευσης στο Οροπέδιο Λασιθίου, βιωσιμότητα του πρωτογενή τομέα

Την εκπόνηση και ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων υποδομών που θα διασφαλίζουν την ολική ύδρευση και άρδευση του Οροπεδίου Λασιθίου από το φράγμα Αποσελέμη, ζήτησε με σαφή τρόπο ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης από τον γ.γ. Υποδομών Γιώργο Δέδε στο πλαίσιο πρόσφατης σύσκεψης για το θέμα στα γραφεία του ΟΑΚ στα Αγριανά στη Χερσόνησο.
Μάλιστα στην τοποθέτηση του στη σύσκεψη ο Δήμαρχος εκφράζοντας την ανησυχία του αλλά και τις ενστάσεις του για τις καθυστερήσεις ολοκλήρωσης των προβλεπόμενων υποδομών στο οροπέδιο Λασιθίου, τόνισε ότι, αποτελεί προτεραιότητα, να έχει μπει και η τελευταία υπογραφή ειδικά για το αρδευτικό δίκτυο του Λασιθιώτικου κάμπου πριν βγει στο οροπέδιο ο «μετροπόντικας».

«Είχα ζητήσει σε παλαιότερη κοινή συνεδρίαση ΟΑΚ και ΠΕΔ Κρήτης την εξασφάλιση της στεγανότητας του πυθμένα στο σημείο υδροληψίας στο οροπέδιο, με τρόπο που ενδείκνυται και με την σύμφωνη γνώμη στελεχών του ΟΑΚ καθώς και την απαίτηση για ουσιαστική μείωση του σημείου (βάθος) υδροληψίας, αιτήματα τα οποία καταφέραμε να ενταχθούν στην μελέτη σε συνεργασία με τα στελέχη του ΟΑΚ. Κανείς μας δεν θέλει να κάνει διαδικασίες και να σταματάει έργα, γι’ αυτό σας επισημαίνω και παρακαλώ άμεσα για την τακτοποίηση των υπολοίπων ζητημάτων που σας έχω κατ’ επανάληψη υποβάλλει, τόσο ως Δήμαρχος όσο και μέσω αποφάσεων των αρμόδιων οργάνων. Κυρίως αυτά τα θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, το αρδευτικό δίκτυο και την εξασφάλιση των παραγωγών, γεωργών και κτηνοτρόφων για να έχουν βιωσιμότητα στο δήμο μου. Επίσης έχουμε ζητήσει βελτίωση της πρόσβασης στο Λασίθι και νέα χάραξη όπου αυτό απαιτείται και σας επισημαίνω ότι όλα αυτά αποτελούν ομόφωνες αποφάσεις των οργάνων τόσο του δημοτικού συμβουλίου όσο και της ΠΕΔ Κρήτης» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης στο πλαίσιο της σύσκεψης απευθυνόμενος στο γ.γ. Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών Γιώργο Δέδε, παρουσία του αναπληρωτή γενικού απόδημου Ελληνισμού Υπ. Εξωτερικών Δημήτρη Πλευράκη, του Δημάρχου Χερσονήσου Γιάννη Μαστοράκη, του Προέδρου του ΟΑΚ Δημήτρη Κουνενάκη, στελεχών του ΟΑΚ και κατασκευαστών. Μάλιστα ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου υπογράμμισε με σαφήνεια ότι η ολοκλήρωση των υποδομών στο Οροπέδιο Λασιθίου αποτελούν προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση -λειτουργία του φράγματος Αποσελέμη.

Επίσης ο Δήμαρχος στην τοποθέτηση του στο πλαίσιο της σύσκεψης, επεσήμανε τις ανησυχίες του για την στασιμότητα των έργων λέγοντας τα εξής: «Τα έργα που θα πρέπει να γίνουν στο Λασίθι, είναι πολύ συγκεκριμένα, η εξασφάλιση νερού για την ύδρευση και την άρδευση στο οροπέδιο Λασιθίου, η εξασφάλιση έργων όπως το αρδευτικό δίκτυο ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, η εξασφάλιση της μη διατάραξης των συνθηκών του πρωτογενή τομέα (γεωργία – κτηνοτροφία) και πέρα από την εξέλιξη της ολοκλήρωσης της μελέτης του αρδευτικού δεν διαπιστώνουμε καμία κινητοποίηση τόσο σοβαρή όσο γίνεται με το διυλιστήριο και το φράγμα Αποσελέμη. Είχαμε επίσης ζητήσει και είχε συμφωνηθεί η συντήρηση και η επαναλειτουργία του διυλιστηρίου του οροπεδίου Λασιθίου από τον ΟΑΚ, δυστυχώς όμως η προηγούμενη διοίκηση δεν το κατάφερε. Ευελπιστώ να το δείτε πλέον σοβαρά προκειμένου να λυθεί το μείζον θέμα της ύδρευσης των δημοτών του οροπεδίου Λασιθίου. Ζητάω έργα και εξασφαλίσεις στο οροπέδιο Λασιθίου ΠΡΙΝ ολοκληρωθούν τα έργα του Αποσελέμη. Είναι πολύ σημαντικό, σας μεταφέρω το καθολικό αίτημα των κατοίκων το οποίο το θέτω υπόψιν σας ως απόλυτη προτεραιότητα, οι απαιτήσεις – εμάς των Λασιθιωτών – είναι δίκαιες και έχουμε ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης και πρόσθεσε: «Όλα τα αιτήματα φρόντισα ώστε να έχουν ψηφιστεί ομόφωνα ως έργα προτεραιότητας και προαπαιτούμενα για την λειτουργία του φράγματος από την ολομέλεια των δημάρχων της Κρήτης, την ΠΕΔ Κρήτης. Όταν ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια το έργο του φράγματος Αποσελέμη, θα έπρεπε στον προϋπολογισμό του φαραωνικού αυτού έργου εξ αρχής να έχουν εγγραφεί μαζί με τις υπόλοιπες εργολαβίες και τα έργα που ζητάμε σήμερα ως αντισταθμιστικά στο οροπέδιο. Ήταν τεράστια παράλειψη. ‘Όμως δεν μπορώ καν να διανοηθώ, ότι θα ολοκληρωθεί το έργο του Αποσελέμη χωρίς να έχουν κλείσει οριστικά και αμετάκλητα όλα τα θέματα που αφορούν στις απαιτήσεις μου σχετικά με, την εξασφάλιση του οροπεδίου».
Ο γ.γ. Υποδομών Γιώργος Δέδες τοποθετήθηκε θετικά στα ζητήματα που έθεσε ο Δήμαρχος και δήλωσε ότι επίκειται συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον αν. Υπουργό Μάρκο Μπόλαρη προκειμένου να επισπευσθούν οι προτεραιότητες του οροπεδίου Λασιθίου.
Εξάλλου από την πλευρά του ο αν. γενικός Απόδημου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ Δημήτρης Πλευράκης τοποθετήθηκε σχετικά με την γεωστρατηγική σημασία της Κρήτης και δήλωσε πως είναι αρωγός στις διεκδικήσεις του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, μίας σημαντικής περιοχής με έντονα πλεονεκτήματα και πολλές ευκαιρίες που θα πρέπει να αναδειχθούν σε πρότυπο ανάπτυξης για την Μεσόγειο.
Μάλιστα ο κ. Πλευράκης απήυθυνε πρόταση στους εμπλεκόμενους φορείς για την εκπόνηση τεκμηριωμένης πρότασης που θα στηρίξει την ένταξη μέσω ΟΗΕ-Unesco, ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το πρότυπο αιολικό πάρκο του οροπεδίου Λασιθίου.
Στην σύσκεψη, παρουσία του νέου Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΑΚ Φώτη Καζάση, έγινε αναλυτική παρουσίαση του αρδευτικού δικτύου του κάμπου του οροπεδίου Λασιθίου από τον διευθυντή διαχείρισης υδραυλικών έργων του ΟΑΚ Βαγγέλη Μαμαγκάκη.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση των έργων στη σήραγγα και ακολούθησε επίσκεψη του κ. Δέδε στο οροπέδιο Λασιθίου όπου συζητήθηκαν τα ειδικά θέματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη της περιοχής. Επίσης έγινε ειδική αναφορά από τον δήμαρχο για την μη κατάργηση της καταβόθρας του Χώνου, ώστε να συνεχίσει να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας των γύρω από το οροπέδιο περιοχών.
Τι είχε αποφασίσει η ΠΕΔ Κρήτης
Για το θέμα σε τακτική της συνεδρίαση η ΠΕΔ Κρήτης στις 28/7/2015 έπειτα από πρόταση του Δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου κ. Στεφανάκη και την υποστήριξη του Δημάρχου Αγ. Νικολάου κ. Ζερβού, είχε αποφασίσει τα παρακάτω:
Το ∆ιοικητικό Συµβούλιο της Π.Ε.∆. Κρήτης, υποστηρίζει οµόφωνα τις θέσεις του ∆ήµου Οροπεδίου Λασιθίου σχετικά µε τα προαπαιτούµενα / αναγκαίες προϋποθέσεις που θέτει, για να λειτουργήσει το φράγµα Αποσελέµη, όπως παρακάτω:
1. ∆εσµεύσεις µε συγκεκριμένες εγγυήσεις περί µη διατάραξης της ισορροπίας των συνθηκών πρωτογενή τοµέα (καλλιέργειας και κτηνοτροφίας) στο Οροπέδιο Λασιθίου, προς εξασφάλιση των καλλιεργητών – κτηνοτρόφων – ιδιοκτητών.
2.Κατασκευή αρδευτικού δικτύου για το σύνολο του κάµπου, του Οροπεδίου Λασιθίου. α. Εξασφάλιση υδάτινου δυναµικού για την ύδρευση και την άρδευση του Οροπεδίου Λασιθίου. Συντήρηση – λειτουργία διυλιστηρίου Αγ. Κων/νου. ∆ηµιουργία νέας λιµνοδεξαµενής. β.Μελέτη και κατασκευή αρδευτικού δικτύου και για το δυτικό µέρος του κάµπου, (τοπικές κοινότητες Πλάτης και Κάτω Μετοχίου αλλά και η περιοχή µεταξύ Αγίου Γεωργίου – Αγίου Κωνσταντίνου).
3.Αναλογική συµµετοχή του ∆ήµου Οροπεδίου Λασιθίου, στον φορέα διαχείρισης του φράγµατος Αποσελέµη.
4.Κατάργηση καταφυγίου άγριας ζωής (ΚΑΖ) στην περιοχή «Λιµνοδεξαµενή» ∆.Ε. Αγίου Γεωργίου του ∆ήµου Οροπεδίου Λασιθίου, το οποίο θεσµοθετήθηκε µε το ΦΕΚ 168/24.4.2014 (βάσει της εισήγησης του ∆ηµάρχου Οροπεδίου Λασιθίου Αρ. Πρωτ. 199/15-1-2015 έγγραφο ∆ηµάρχου προς τον Γ.Γ. Αποκεντρωµένη ∆ιοίκησης Κρήτης).
5. Βελτίωση και νέα χάραξη οδικού δικτύου πρόσβασης στο Oροπέδιο Λασιθίου, (για ταχύτερη και ασφαλέστερη πρόσβαση από ΒΟΑΚ προς Οροπέδιο Λασιθίου.
6.Να προσκοµισθεί στον ∆ήµο από τον ΟΑΚ Α.Ε., η τελική µελέτη για τη διάνοιξη της στοάς – τούνελ που αφορά την απορροή των υδάτων καθώς και οι επικαιροποιηµένες µελέτες (περιβαλλοντολογικές, γεωλογικές κλπ) για τις επιπτώσεις που θα υποστεί η περιοχή του ∆ήµου από τη λειτουργία του Φράγµατος.