Home / Αγροτικά / Εξαφανίζει επικλινή και ακλάδευτα λιοστάσια o δορυφόρος του ΟΠΕΚΕΠΕ

Εξαφανίζει επικλινή και ακλάδευτα λιοστάσια o δορυφόρος του ΟΠΕΚΕΠΕ

Με το φόβο ότι θα µείνουν χωρίς έλεγχο οι ενστάσεις τους επί των προσωρινών δικαιωµάτων ζουν τη συγκεκριµένη χρονική περίοδο χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι. Και πως να µην αγωνιούν, αφού αν συµβεί το απευκταίο, δεν θα το βιώσουν για πρώτη φορά, καθώς σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda, πολύ πρόσφατα στον ΟΠΕΚΕΠΕ έγιναν αποδέκτες σφοδρών παραπόνων από Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών, γιατί απέρριψαν a priori αιτήµατα επανεξέτασης, είτε τηλεπισκοπικά, είτε επιτόπια για αγροτεµάχια που εν τέλει έµειναν εκτός πληρωµής.

Επειδή μέχρι ώρας ελάχιστοι παραγωγοί έχουν ενημερωθεί, στην πληρωμή χιλιάδες αγρότες θα λάβουν πετσοκοµµένα ποσά, καθώς δεν διόρθωσαν τα λάθη στα δικαιώµατά τους.

Οι συγκεκριµένες εκτάσεις, κατά τις ίδιες πηγές, αφορούσαν χωράφια µε παλιά ακλάδευτα λιόδεντρα ή επικλινή αγροτεµάχια, που βγήκαν µη επιλέξιµα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.

Το αυτό ενισχύουν πληροφορίες, ότι ως ώρας ελάχιστοι µόνο παραγωγοί (κυρίως κτηνοτρόφοι) πληροφορήθηκαν ότι πρέπει να µεταβούν σε κατά τόπους ΟΠΕΚΕΠΕ, προς ενηµέρωση για την πορεία εξέτασης των ενστάσεων για τα βοσκοτόπια τους. Κάτι που µε µαθηµατική ακρίβεια, κατά πολλούς, θα έχει ως αποτέλεσµα, όταν έρθει η ώρα του λογαριασµού και της τελικής πληρωµής (β’ δόση ενιαίας ενίσχυσης), χιλιάδες αγρότες, αλλά και κτηνοτρόφοι να λάβουν πετσοκοµµένα ποσά και εν τέλει, να µη διορθωθούν τα λάθη στα δικαιώµατά τους.

Προς τούτο συνηγορεί όσα υποστήριξε µε έγγραφο που διαβίβασε στη βουλή ο Βαγγέλης Αποστόλου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των βουλευτών Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Βαρεµένου και Μαρίας Τριανταφύλλου στις 17 Μαρτίου µε αφορµή προβλήµατα τηλεπισκόπησης που «βασανίζουν» παραγωγούς σε περιοχές του Μεσολόγγι και του Αιτωλικού, επισηµαίνει ότι: «σε κάθε περίπτωση, οι παραγωγοί έχουν το δικαίωµα να υποβάλουν ένσταση κατά των αποτελεσµάτων της Τηλεπισκόπησης. Η εξέταση των ενστάσεων για το 2015 είναι µία διαδικασία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα αποτελέσµατα αναµένεται να ενσωµατωθούν στο πληροφοριακό σύστηµα, πριν από τον οριστικό προσδιορισµό των δικαιωµάτων για το έτος 2015 και θα ληφθούν υπόψη στις επόµενες πληρωµές».

Μάλιστα όπως ο ίδιος επισηµαίνει στην απάντηση που διαβίβασε στη βουλή: «ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποδέχεται τις αιτήσεις των παραγωγών, όπως αυτές αποστέλλονται στην Κεντρική Βάση µε τα ∆εδοµένα του, προκειµένου να διενεργηθούν, στη συνέχεια, οι προβλεπόµενοι έλεγχοι (διασταυρωτικοί, διοικητικοί, αλλά και επιτόπιοι). Στην κατηγορία των επιτόπιων ελέγχων, εξάλλου, εντάσσονται και οι έλεγχοι µε Τηλεπισκόπηση, που γίνονται µε χρήση δορυφορικών εικόνων του έτους, σε χρονοσειρά».

Στη Bουλή η καθυστέρηση

Για έντονο προβληµατισµό, σχετικά µε την καθυστέρηση της διαδικασίας έκδοσης των οριστικών δικαιωµάτων, κάνει λόγο σε ερώτησή του προς το Βαγγέλη Αποστόλου, ο βουλευτής της Ν∆, Μάξ. Χαρακόπουλος. Σύµφωνα µε τον ίδιο: «στο πλαίσιο αυτό και λαµβάνοντας υπόψη ότι πέρυσι υπήρχε η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων καλλιέργειας από τον Φεβρουάριο, είναι πολλοί οι αγρότες που επισηµαίνουν πως όσο περνάει ο καιρός και οι καλλιεργητικές εργασίες πληθαίνουν, λιγοστεύει ο χρόνος που µπορούν να διαθέσουν. Επιπλέον, τα λάθη στην έκδοση των προσωρινών και οι αντικρουόµενες και ασυνεπείς δηλώσεις αρµοδίων για τα χρονοδιαγράµµατα πληρωµών, έχουν δηµιουργήσει ένα κλίµα καχυποψίας και ανασφάλειας».

πηγή: agronews.gr