Θέμα: Προβλήματα με τις πληρωμές των αγρο-περιβαλλοντικών προγραμμάτων και των ενισχύσεων.
Κύριοι,
Τα προβλήματα από την εφαρμογή των αγρο-περιβαλλοντικών προγραμμάτων, έρχονται από παλιά, συνεχίζονται και διογκώνονται.
Τα προβλήματα με τις πληρωμές των ενισχύσεων, επίσης διογκώνονται.
Τα πρόστιμα από την κακοδιαχείριση των εργαλείων καταχώρησης των στοιχείων του αγροτικού τομέα (ΟΣΔΕ), συνεχίζονται και κανείς σε αυτή την χώρα δεν ανησυχεί.
Οι ευθύνες όλων των εμπλεκομένων στο «Σύστημα του ΟΣΔΕ» για την κακοδιαχείριση είναι τεράστιες και επιμερίζονται αναλογικά σε όλους χωρίς καμία εξαίρεση.
Ο τρόπος με τον οποίο υλοποιείται το ΟΣΔΕ στην Ελλάδα, αναπαράγει την αναποτελεσματικότητα και την κακοδιαχείριση, δημιουργεί λάθη στις καταχωρήσεις, δημιουργεί προβλήματα στους ελέγχους, καθυστερεί τις πληρωμές των αγροτών και προκαλεί δημοσιονομικές διορθώσεις (πρόστιμα).
Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάνουν συνήθως τα στραβά μάτια επειδή έτσι εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντά τους, καταφεύγουν σε απλές διαπιστωτικές πράξεις, απειλούν με παραπομπές και καταλήγουν σε καταλογισμούς (πρόστιμα) χωρίς να κάνουν καμία πράξη η οποία ενδεχομένως θα έβαζε φρένο στην επιστροφή κονδυλίων από την Ελλάδα προς τα ταμεία τους.
Οι σχετικές αναφορές για τα προβλήματα που δημιουργεί η κακοδιαχείριση των προγραμμάτων και των ενισχύσεων στον αγροτικό τομέα από όπου και αν προέρχονται (φορείς, αγρότες, δημοσιογράφους κ.α.) υποβαθμίζονται συστηματικά από τους καθ΄ ύλην αρμοδίους.
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που συνεχίζει να μην έχει αξιόπιστο ΟΣΔΕ.
Οι επαναλαμβανόμενες “διορθώσεις” επί σειρά ετών και οι “τεχνικές λύσεις” της τελευταίας στιγμής, μετέτρεψαν το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου, το γνωστό ΟΣΔΕ, σε Ολοκληρωμένο Σύστημα Διασπάθισης των Ενισχύσεων.
Οι πολιτικές που εφαρμόσθηκαν και συνεχίζονται δεν λύνουν κανένα πρόβλημα, αντιθέτως καθυστερούν τις πληρωμές και περικόπτουν τις ενισχύσεις των Αγροτών και επιβαρύνουν τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι πληρώνουν χωρίς λόγο των άλλων τις παραλήψεις.
Όλα αυτά στερούνται επιεικώς της στοιχειώδους σοβαρότητας και δείχνουν ότι παρά τα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στην χώρας μας από τέτοιες συμπεριφορές κάποιοι αμετανόητοι ενώ “ο κόσμος υποφέρει και πονάει ” αυτοί συνεχίζουν ακάθεκτοι.
Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τα κομβικά σημεία που δημιούργησαν και συνεχίζουν ορισμένα από αυτά να δημιουργούν τα προβλήματα:
1. Διαχρονική μονοκρατορία ενός φορέα ελέγχου και υλοποίησης του ΟΣΔΕ,
2. Διαχρονικά λανθασμένη και σε πολλές περιπτώσεις επιτήδεια αποτύπωση των εκμεταλλεύσεων. Μέχρι και το έτος 2013, σημαντικός αριθμός αγροτεμαχίων είχε τυχαία και επιτήδεια αποτύπωση. Αιτία το χαμηλό επίπεδο υποστήριξης των καταχωρήσεων, η έλλειψη ανταγωνισμού και εναλλακτικής λύσης. Από το έτος 2014 που προστέθηκαν νέοι φορείς υποστήριξης του ΟΣΔΕ ξεκίνησε η δύσκολη προσπάθεια να τοποθετηθούν τα αγροτεμάχια στη σωστή τους θέση. Αυτό δημιούργησε τεράστια προβλήματα για τους παραγωγούς που ήταν ενταγμένοι σε αγρο-περιβαλλοντικά προγράμματα,
3. Καθυστερήσεις στην εφαρμογή και οι τροποποιήσεις στην τροποποίηση των προγραμμάτων. Τα αγρο-περιβαλλοντικά, ξεκίνησαν το 2012 και το εφαρμοστικό πλαίσιο ολοκληρώθηκε το 2014, με αποτέλεσμα νε είναι πολύ ρευστό το εφαρμοστικό πλαίσιο,
4. Διαφορετικά χαρτογραφικά υπόβαθρα [ διαφορετικής επεξεργασίας και ακρίβειας μεταξύ τους ] από χρονιά σε χρονιά
5. Μετακινήσεις και Μετατοπίσεις αγροτεμαχίων χωρίς την ευθύνη των παραγωγών,
6. Αποκλίσεις και επικαλύψεις δηλωθέντων αγροτεμαχίων από χάρτη σε χάρτη, την ίδια καλλιεργητική περίοδο,
7. Αλγόριθμοι και τηλεπισκόπηση ψυχρής λογικής που πολλές φορές δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα,
8. Μη σαφή τυπολογία και τυποποίηση των διαφορετικών μορφών εκμετάλλευσης και συγκεκριμένων τεχνικών προδιαγραφών οριοθέτησης των εκμεταλλεύσεων,
9. Υπηρεσιακή αντιμετώπιση, κανονισμός τάδε, ΚΥΑ και ΥΑ τάδε, άρθρο τάδε, παράγραφος τάδε, οι καταχωρήσεις είναι αποκλειστική ευθύνη των αγροτών,
10. Έλλειψη απλών και κατανοητών οδηγιών προς τους παραγωγούς και τους συμβούλους τους.
Για όλα τα παραπάνω σας καλούμε όλους να πάρετε θέση.
Εμείς είμαστε στην διάθεσή σας να προτείνουμε τις ενδεδειγμένες λύσεις. Για να έχουμε εικόνα και να προτείνουμε λύσεις, κάτι που απαιτείται για να είμαστε παραγωγικοί πρέπει να έχουμε την καταγραφή των λαθών, την τυποποίηση τους και τη χωρική τους κατανομή.
Αυτό θα μας διευκολύνει να αποκτήσουμε πλήρη εικόνα για το μέγεθος του λάθους και τον τύπο των λαθών . Με βάση αυτές τις πληροφορίες μπορούμε να προτείνουμε λύσεις.
Η αδιαφορία σήμερα δεν επιτρέπεται σε κανέναν γιατί την πληρώσαμε και την πληρώνουμε πολύ ακριβά.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Ευθύμιος Ιακωβάκης
Ο Γ. Γραμματέας
Δημήτριος Καρακώστας