Το άιτημα για συνολική υποστήριξη όλων των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ της Κρήτης που αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία και πολιτιστική κληρονομιά εξέφρασε η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη κατά την γενική συνέλευση του δικτύου AREPO για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις Προϊόντων.
Στην πρώτη γενική συνέλευση του δικτύου AREPO για το 2016 που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο της Γαλλίας συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΓΕ), (Προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ, βιολογικά, ορεινά, νησιωτικά, κ.ά).
Οι ευρωπαϊκές Γεωργικές Ενδείξεις αντιπροσωπεύουν 15 δις. € από τα οποία τα 30% αναφέρονται σε εξαγωγές στις ΗΠΑ, καθιστώντας τις ένα σημαντικό εισόδημα για τους παραγωγούς κυρίως των ορεινών περιοχών καθώς το 50% των προϊόντων χαρακτηρίζονται και ως ορεινά.
Στη Γενική Συνέλευση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην προστιθέμενη αξία των προϊόντων από τη χρήση σημάτων ποιότητας, αλλά και η σε εξέλιξη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) της Ε.Ε με τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής επιδίωξη της Ε.Ε είναι ο αγροτικός τομέας να αποτελέσει ξεχωριστό κεφάλαιο αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίδει στον τομέα αυτό.
Στο κεφάλαιο του αγροτικού τομέα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην προστασία των ευρωπαϊκών Γεωργικών Ενδείξεων (ΠΟΠ και ΠΓΕ) στις οποίες η Ε.Ε θέλει να ενισχύσει το βαθμό προστασίας τους στην αγορά των Η.Π.Α. Γι’ αυτό το λόγο δημιούργησε ένα μικρό κατάλογο με 201 προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ από τα 1513 τα οποία έχουν καταχωρηθεί μέχρι σήμερα. Το δίκτυο AREPO το οποίο εξειδικεύεται στην προστασία των ΓΕ διένειμε στα μέλη του το κείμενο καθώς και τον ονομαστικό κατάλογο με τις προτεινόμενες Γεωργικές Ενδείξεις.
Η Περιφέρεια Κρήτης άμεσα εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για τη διάκριση αυτή. Ειδικότερα η κ. Βρέντζου-Σκορδαλάκη επανέλαβε το αίτημα της Περιφέρειας Κρήτης για συνολική υποστήριξη όλων των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ του νησιού που αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία και πολιτιστική κληρονομιά. Παράλληλα επεσήμανε την παρέμβαση προς τον Έλληνα Υπουργό Γεωργίας και την επιστολή προς τους Κρήτες ευρωβουλευτές. Η διαλογική συζήτηση που ακολούθησε διαμόρφωσε και το τελικό κείμενο των θέσεων του δικτύου AREPO που συμπλέει απόλυτα με τις θέσεις τις Περιφέρειας Κρήτης.
Η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δράσεις που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Κρήτης για τις ΓΕ μη αγροτικών προϊόντων από το 2014 σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές Περιφέρειες. Ο Γενικός Γραμματέας του Δικτύου AREPO ενθάρρυνε τις Περιφέρειες να προχωρήσουν στην καταγραφή των προϊόντων τα οποία θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε ένα ευρωπαϊκό κατάλογο ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις νέες ευκαιρίες.
Στις διεργασίες της Γενικής Συνέλευσης συμμετείχε και το στέλεχος της ΠΕ Ρεθύμνης Χαράλαμπος Πίτερης.
πηγή: neakriti.gr