Home / Αγροτικά / Απαντήσεις Αποστόλου για τις καταστροφές στην ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης

Απαντήσεις Αποστόλου για τις καταστροφές στην ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης

Τη βούληση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να εξετάσει άμεσα τις σοβαρές καταστροφές που προκλήθηκαν τη φετινή άνοιξη στην ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, εξέφρασε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Αποστόλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Χανίων, κα Βαγιωνάκη για το θέμα αυτό, που συζητήθηκε την Παρασκευή 15 Ιούλη στην ολομέλεια της Βουλής.
Ο κ. Αποστόλου σημείωσε πως ο ΕΛΓΑ Κρήτης θα παρακολουθεί στενά τις συνέπειες στο εισόδημα των καλλιεργητών (αφού ολοκληρωθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις), ενώ θα ετοιμαστεί και ο σχετικός φάκελος που θα καταγράφει όλα τα προβλήματα.
«Θα ετοιμάσουμε τους σχετικούς φακέλους κι εφόσον τεκμηριώσουμε και τη δυνατότητα των κρατικών ενισχύσεων, θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες διαδικασίες. Είναι σημαντικό, ιδιαίτερα για την Κρήτη που έχει πρόβλημα με το ζήτημα της ακαρπίας των ελιών» σχολίασε σχετικά ο κ. Αποστόλου, ενώ στην πρωτολογία του περιέγραψε τις προϋποθέσεις για να δοθούν αποζημιώσεις: «οι αποζημιώσεις από κακή καρπόδεση μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις: α. Η ζημιά να ξεπερνά το 30% του μ.ο. της παραγωγής της περιφερειακής ενότητας των τελευταίων 3 χρόνων, β. Να τεκμηριώνεται από την αρμόδια επιτροπή ότι οι μειώσεις όντως είναι αποτέλεσμα δυσμενών καιρικών συνθηκών και με βάση τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία, γ. η δημοσιονομική ικανότητα του κράτους να επιτρέπει την κάλυψη των ζημιών».
Δεν τεκμηριώθηκε το μέγεθος της καταστροφής του 2013
Η κα Βαγιωνάκη στην ερώτηση της αναφέρθηκε και στις καταστροφές της ελαιοπαραγωγής της Κρήτης το 2013 και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί χρήματα στους πληγέντες παραγωγούς. Από τη μεριά του ο κ. Αποστόλου σχολίασε πως «παρότι προϋπολογίστηκε μια δαπάνη 65 εκατομμυρίων για αποζημίωσες, ωστόσο στη συνέχεια, επειδή το σύνολο των ζημιών δεν ξεπερνούσαν το 30% του μέσου όρου της παραγωγής της περιοχής, δεν έγινε δεκτό και δεν κατέστη εφικτό να δοθούν αποζημιώσεις».
Προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες ζήτησε η κα Βαγιωνάκη
Το τρίτο σημείο στο οποίο στάθηκε η κα Βαγιωνάκη στην ερώτηση της αφορούσε την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ όσον αφορά στην κάλυψη ζημιών στα καρποφόρα δέντρα πριν το δέσιμο των καρπών (ανθοφορία), καθώς τώρα καλύπτει μόνο τις περιπτώσεις παγετού και όχι τις ζημιές λόγω υψηλών θερμοκρασιών.
Από τη μεριά του, ο Υπουργός απάντησε σχετικά λέγοντας: «Ζημιές από καρπόπτωση καλύπτονται είτε λόγω καύσωνα, είτε λόγω παγετού. Οι ζημιές που οφείλονται από κακή καρπόδεση εμφανίζονται την ώρα της συγκομιδής και σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν τρόποι αποζημιώσεις όπως τα ΠΣΕΑ».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο υπαρκτό πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών που φαίνεται πως επηρεάζουν την παραγωγή σε όλη την Ελλάδα λέγοντας: «Έχει αρχίσει μια συζήτηση στην ευρωπαϊκή επιτροπή να μεταφερθούμε από ενισχύεις της ΕΕ σε ενισχύσεις κρατικές. Είναι ένα πολύ σύνθετο ζήτημα. Εμείς έχουμε συστήσει μια επιτροπή από Πανεπιστημιακούς για να μπορέσουμε να στοιχειοθετήσουμε το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή επιφέρει ζημιές στην αγροτική παραγωγή, με ζημιές κυρίως που αφορούν δενδρώδεις καλλιέργειες. Αυτή η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά αν γίνει αποδεκτή τότε ανοίγει το κομμάτι των έκτακτων ενισχύσεων στο χώρο γενικότερα, κάτι που θα επιδιώξουμε με κάθε τρόπο».