Θέλω να κάνω κάποιες διευκρινίσεις. Καταρχήν κανένας –τουλάχιστον από τους καλοπροαίρετους συνομιλητές και παραγωγούς- δεν μας καταλογίζει σκοπιμότητες και λάθη. Ούτε σκοπιμότητες έγιναν ούτε λάθη. Θα αναφερθώ συγκεκριμένα σε αυτό που έχει γραφεί κατά κόρον, ότι το βασικό κριτήριο σε αυτό το πρόγραμμα ήταν η natura, με αποτέλεσμα οι περιοχές που ήταν σε natura να «φάνε» όλα τα λεφτά. Να ξεκαθαρίσω, λοιπόν, ότι αυτό το κριτήριο ουδέποτε αμφισβητήθηκε από κανέναν, από το 2014 που το κριτήριο αυτό μπήκε στη συζήτηση και εγκρίθηκε από την Επιτροπή. Δεν εγκρίθηκε επί των ημερών μας ούτε ήταν λάθος το κριτήριο. Η Επιτροπή επιβάλλει στα αγροτοπεριβαλλοντικά μέτρα τέτοια κριτήρια. Είναι δύσκολο να βγάλουμε το κριτήριο natura.
Αν ξαφνικά από δεκαεννιά χιλιάδες που ήταν οι βιοκαλλιεργητές στην Ελλάδα –τόσοι είναι ο πραγματικός αριθμός- είχαμε εξήντα πέντε χιλιάδες αιτήσεις, αυτό έχει άλλα αίτια που ξεφεύγουν από τη σημερινή ερώτηση. Είναι μια μεγάλη κουβέντα και αξίζει τον κόπο στη δευτερολογία μου να πω κάτι για αυτό. Άρα, δεν μπορώ ούτε να κατηγορήσω τους προκατόχους μας της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για σκοπιμότητα και λάθος αναφορικά με το κριτήριο natura, γιατί κανείς δεν το έχει αμφισβητήσει. Από εκεί και πέρα, πραγματικά προσπαθούμε να αλλάξουμε κριτήρια, να βάλουμε και άλλα κριτήρια, ώστε να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι και τουλάχιστον αυτοί που έχουν εμπειρία να μπουν μέσα. Υπάρχει χωριστό κονδύλι για τη μετάβαση και χωριστό για τη διατήρηση. Άρα, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους νέους βιοκαλλιεργητές να αδικηθούν. Εδώ δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.
Να πω, επίσης, και κάτι άλλο. Η καθυστέρηση που αναφέρατε είναι παλιά. Ξέρετε ότι παραλάβαμε μια πολύ νοσηρή κατάσταση. Αντίθετα, όλοι παραδέχονται ότι σε αυτό το θέμα εμείς επιταχύναμε. Υπήρχαν εκκρεμότητες από το 2009. Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε ελάχιστες εκκρεμότητες, οι περισσότερες από τις οποίες οφείλονται στις ΔΑΟΚ που έχουν υποστελέχωση -και όχι στο Υπουργείο- και που αργούν να στείλουν τα χαρτιά. Οι ελάχιστες αυτές εκκρεμότητες αφορούν το προηγούμενο πρόγραμμα.
Τέλος, να μιλήσω λίγο για την υπολειμματικότητα. Η Ελλάδα τάχθηκε κάθετα αντίθετη στο να επιτρέπεται να υπάρχει υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων ή άλλων απαγορευμένων ουσιών σε βιολογικά προϊόντα. Ήταν από τις χώρες που ακριβώς αντιστάθηκε, παρά το γεγονός ότι αυτή η αντίσταση συμπαρασύρει και άλλες μεταρρυθμίσεις στο πρόγραμμα της βιολογικής που εμείς θέλουμε να περάσουμε, όπως για παράδειγμα οι ετερογενείς πόροι, οι παραδοσιακοί μας πόροι δηλαδή, κάτι το οποίο εμείς θέλουμε να περάσει αυτή τη στιγμή. Και δίνουμε αυτή τη μάχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πόρους.
Το 90% των προβλημάτων που έχει αυτή τη στιγμή η βιοκαλλιέργεια στην Ελλάδα είναι προβλήματα της ΚΑΠ και δεν είναι προβλήματα του προγράμματος. Όταν η ΚΑΠ πληρώνει στρεμματικά και αγροπεριβαλλοντικά και δεν συναρτά με την ποιότητα του προϊόντος ή με την ποσότητα του προϊόντος καθόλου και δεν βάζει ούτε καν μια ελάχιστη ποσότητα, είναι πολύ περιορισμένοι οι τρόποι ώστε να μπορέσουμε αυτή τη στιγμή ως χώρα να πούμε ότι ένας βιοκαλλιεργητής που βγάζει καλό προϊόν στην αγορά –γιατί αυτός είναι ο στόχος της βιοκαλλιέργειας- αυτός ανταμείβεται περισσότερο από κάποιον άλλον.
Εμείς έχουμε ήδη καταθέσει στην επιτροπή τις αναγκαίες τροποποιήσεις για να μην αδικηθεί κανένας, ήδη από τον Μάιο. Αυτή τη στιγμή περιμένουμε άμεσα από την επιτροπή τις απαντήσεις. Θα έχω συνάντηση και με τον κ. Χόγκαν τις επόμενες ημέρες, την επόμενη εβδομάδα. Είμαι βέβαιος, λοιπόν, ότι πριν κλείσει το καλοκαίρι, θα έχουμε το νέο πρόγραμμα και πριν κλείσει το φθινόπωρο, θα έχουμε οριστικά λύσει το πρόβλημα της βιοκαλλιέργειας.
Έχω κάνει τέσσερις συσκέψεις με τους βιοκαλλιεργητές και άλλες τόσες με τους οργανισμούς τους. Είναι το σύνολο των βιοκαλλιεργητών της Ελλάδας εκεί πέρα, δεν εξαιρείται κανένας. Είναι πάρα πολύ μικρό ποσοστό η συγκεκριμένη Ένωση Λακωνίας, η οποία επιμένει να αμφισβητεί το μέτρο συνολικά και είναι όλα αυτά που διαβάσατε στα οποία θα απαντήσω.
Πάντως, να ξέρετε ότι, δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιος πανελλήνιος σύλλογος που να μπορούμε να μιλάμε μαζί του και μάλιστα η συγκεκριμένη Ένωση έχει κριτικαριστεί εντονότατα από τους υπόλοιπους βιοκαλλιεργητές για την προσέγγισή της, αλλά παρ’ όλα αυτά, εγώ σέβομαι την προσέγγισή της και θα απαντήσω.
Καταρχάς, γεωργία-κτηνοτροφία. Το μέτρο NATURA ξαναλέω ότι δεν το βγάλαμε εμείς. Ήταν επιβεβλημένο, δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν, ούτε από τη συγκεκριμένη Ένωση, όταν έγινε η διαβούλευση, πολύ πριν αναλάβουμε εμείς την κυβέρνηση τότε και αργότερα, αν δείτε, έχουν πολλή κριτική να κάνουν εκτός από το αν θα έπρεπε NATURA ή μη NATURA, πριν ξαναλέω βγουν οι δικαιούχοι, όχι αφού έγινε το μέτρο.
Αφού, λοιπόν, ανακάλυψαν το πρόβλημα με τους εξήντα πέντε χιλιάδες υποψηφίους -που κανείς δεν περίμενε να είναι τόσοι πολλοί- και είδαμε ότι οι υποψήφιοι αυτοί ουσιαστικά τρώνε όλο το NATURA, τρώνε όλα τα χρήματα οι υποψήφιοι που είναι στο NATURA, κάναμε το εξής: Πρώτον, στη φυτική παραγωγή το NATURA πράγματι ήθελε 220 εκατομμύρια. Ήταν κάτω από το όριο του μέτρου, άρα ήμασταν υποχρεωμένοι να τα δώσουμε. Το καταλαβαίνετε γιατί. Θα πήγαιναν στο δικαστήριο οι άνθρωποι και θα τα έπαιρναν.
Στην κτηνοτροφία, όμως, ήταν πολύ μεγάλη αδικία αυτό το μέτρο, επειδή υπήρχε πολύ μεγάλη υπερδέσμευση, δηλαδή οι υποψήφιοι NATURA ήταν περισσότεροι και από τα χρήματα του μέτρου της κτηνοτροφίας, εκεί είχαμε κάθε λογικό και έννομο λόγο να πούμε ότι τραβάμε το μέτρο πίσω, γιατί έχει έτσι και αλλιώς υπερδέσμευση -ούτε το NATURA δεν θα εξυπηρετηθεί- και να το επαναπροκηρύξουμε με νέα κριτήρια.
Εδώ, λοιπόν, είναι αυτό που λέτε εσείς ότι στην κτηνοτροφία απορρίφθηκαν όλοι. Δεν απορρίφθηκαν όλοι. Πήραμε όλο το μέτρο πίσω. Διαφυλάξαμε τα χρήματα με αυτόν τον τρόπο. Αυτή τη στιγμή, από τα συνολικά 600 εκατομμύρια και αν βάλουμε και μια λογική υπερδέσμευσης 10%, δηλαδή 660 εκατομμύρια που μπορεί να έχει η βιολογική γεωργία για το μέτρο 11 συνολικά στην πενταετία, έχουμε δαπανήσει μόνο 220 εκατομμύρια στη φυτική του NATURA και όλα τα άλλα χρήματα είναι διαθέσιμα για τους υπόλοιπους, με τα καινούργια κριτήρια, που είναι η εμπειρία, που ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να το εγκρίνει, που είναι το ποσοστό εκτάσεων βιοκαλλιέργειας που έχει μέσα, που είναι το κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και άλλα κριτήρια που εξορθολογίζουν την αρχική πρόσκληση.
Άρα, λοιπόν, εδώ πέρα εμείς έχουμε σώσει τη συντριπτική πλειονότητα των χρημάτων και πραγματικά οι κτηνοτρόφοι μας χαίρονται που τραβήξαμε όλα τα χρήματα πίσω, για να μη σπαταλήσουμε χρήματα σε ένα μέτρο NATURA που, ούτως ή άλλως, λόγω της υπερδέσμευσης δεν μπορούσε να λειτουργήσει.
Πάμε τώρα σε δύο πραγματάκια που είπατε, για να κλείσω. Υποχρεωτικός σύμβουλος: Όταν μπήκα στο Υπουργείο, είχα πρόταση να καταργήσουμε τελείως τον σύμβουλο. Οι ίδιοι οι βιοκαλλιεργητές μού ζήτησαν ο σύμβουλος να είναι υποχρεωτικός, γιατί αλλιώς δεν θα πρόκειται να λειτουργήσουν. Τι κάναμε, όμως, σε σχέση με το προηγούμενο μέτρο; Αυτό έχει να κάνει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παλιά στο πρόγραμμα, ας πούμε, αν είχα εγώ να πάρω χίλια ευρώ, ήμουν υποχρεωμένος να δώσω 30 ευρώ με τιμολόγιο στον σύμβουλο. Έτσι ήμουν υποχρεωμένος. Στο καινούργιο πρόγραμμα πάλι χίλια θα πάρω, πάλι κάτι θα δώσω στον σύμβουλο, απλώς δεν είναι δεσμευτικό το νούμερο. Εγώ είπα, καταρχάς, τον σύμβουλο να τον βγάλω. Η αρχική πρόταση ήταν να τον βγάλουμε. Οι βιοκαλλιεργητές δεν ήθελαν.
Τέλος, για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα προβλήματα είναι γνωστά και χρονίζοντα και είναι αυτά που δημιουργούν το πρόβλημα. Τα πολυώροφα χωράφια, οι κακές δηλώσεις, που χτυπούν κυρίως τους βιοκαλλιεργητές. Εδώ πέρα, όμως, υπάρχει ένα ζήτημα. Θα μιλήσω ενδεικτικά για τη Λέσβο, όπου πριν είχαμε τέσσερις χιλιάδες επικαλύψεις, ενώ τώρα έχουμε τετρακόσιες. Δεν λέω ότι επιχαίρουμε για τις τετρακόσιες επικαλύψεις, αλλά μη λέμε ότι αυτή τη στιγμή ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει πρόβλημα. Δεν το ανακαλύψαμε τώρα το πρόβλημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Είναι παλαιό, χρονίζον και λύνεται. Λύνεται με δραστικά μέτρα.
Home / Αγροτικά / Τοποθέτηση Αν. Υπουργού ΑΑ&Τ, Γιάννη Τσιρώνη, σε ερώτηση στην Βουλή, σχετικά με την επιδότηση των βιοκαλλιεργητών (15/6)
Tags βιοκαλλιεργητές Βουλή Τσιρώνης