Home / Αγροτικά / Τα 3,28 ευρώ ανά κιλό, έπιασε ο Συνεταιρισμός Εμπάρου για το κρητικό λάδι!

Τα 3,28 ευρώ ανά κιλό, έπιασε ο Συνεταιρισμός Εμπάρου για το κρητικό λάδι!

Την εξαιρετική τιμή των 3,28 ευρώ το κιλό πέτυχε ως τιμή πώλησης του λαδιού του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου. Μια “χρυσή” τιμή που, σε περιόδους κρίσης και χαμηλής ζήτησης του κρητικού λαδιού από το εξωτερικό, έρχεται να ανεβάσει και πάλι το ντόπιο ελαιόλαδο, παρά και τη χαμηλή παραγωγή που υπάρχει λόγω ξηρασίας και δάκου.

«Είχαμε κάνει δημοπρασία πριν από λίγες μέρες με αυτή την τιμή. Μάλιστα, τώρα περιμένουμε να μας γίνει και μια παραγγελία από τη Γερμανία, που ζητά τυποποιημένο 5λιτρο. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η συνεργασία αυτή θα έχει θετική έκβαση και πως τις προσεχείς ημέρες θα υπογραφεί σχετικό συμβόλαιο», μας λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου Γιώργος Περογιαννάκης για την επιτυχία που σημείωσε το λάδι της Εμπάρου, γνωστό και περιζήτητο κυρίως για τη χαμηλή οξύτητά του.

Οι τιμές του κρητικού λαδιού αυτή τη στιγμή κυμαίνονται από 2,85 μέχρι 3,10 ευρώ το κιλό. Πρόκειται για πολύ χαμηλές τιμές και δυστυχώς, όπως τονίζει και ο κ. Περογιαννάκης, είναι πολύ δύσκολο να ανέβουν το επόμενο διάστημα και έως τουλάχιστον τον Οκτώβριο. «Δυστυχώς στο εξωτερικό παίρνουν σπορέλαια, κ.λπ., με αποτέλεσμα να μη ζητάνε το δικό μας προϊόν αυτή την εποχή. Αυτό μάλιστα θεωρώ πως είναι η αιτία που δεν έχει άνοδο η τιμή του λαδιού γενικότερα στην Ελλάδα. Έτσι, υπάρχουν πάρα πολλά λάδια στα ελαιουργεία και της Κρήτης, τα οποία λόγω μειωμένης ζήτησης φοβάμαι πως θα παραμείνουν αδιάθετα».

Ο ίδιος, κάνοντας τις δικές του προβλέψεις για του χρόνου, με δεδομένο ότι έχουμε προβλήματα δάκου και ξηρασίας και αναμένεται χαμηλή παραγωγή, τόνισε πως «κατά την άποψή μου η κατρακύλα αυτή θα συνεχιστεί». Την ίδια ώρα σημειώνοντας πως είναι λάθος να φεύγει χύμα λάδι από το ελαιουργείο, ο κ. Περογιαννάκης σημείωσε πως «το λάδι πρέπει να είναι τυποποιημένο. Και αν δε δημιουργηθούν ομάδες παραγωγών είμαστε χαμένοι.

Για μένα σε κάθε χωριό θα πρέπει να σχηματιστούν ομάδες παραγωγών, όπου μέσα από αυτές το λάδι θα πωλείται τυποποιημένο. Ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί και σε αυτό χρειάζεται η βοήθεια του κράτους, που όμως δεν υπάρχει. Εμείς αυτή τη στιγμή αριθμούμε γύρω στα 215 άτομα και επιχειρούμε να κάνουμε πράξη μια τέτοια προσπάθεια. Να δημιουργήσουμε, δηλαδή, μια ομάδα παραγωγών και εν συνεχεία ενδεχομένως να φτιάξουμε και το δικό μας τυποποιητήριο», πρόσθεσε ο κ. Περογιαννάκης.

Ο ίδιος όμως μέσα σε όλα αυτά υπογράμμισε πως είναι υποχρέωση της Πολιτείας να στρέψει το βλέμμα και να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα, προκειμένου και τα νέα παιδιά να έχουν ένα κίνητρο να επιστρέψουν σε αυτόν και να μη μείνει σε μερικά χρόνια από τώρα ο πρωτογενής τομέας χωρίς ανθρώπινα χέρια. Τέλος, στέλνοντας ένα μήνυμα στο υπουργείο, στην κυβέρνηση και στους τοπικούς βουλευτές, τους κάλεσε να προσέξουν την Κρήτη και την παραγωγή της, τονίζοντας πως στις σκέψεις του Συνεταιρισμού είναι να γίνει μια σύσκεψη με τους βουλευτές του τόπου, θέτοντας ως θέμα το τι μπορεί να γίνει αναφορικά με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Εξαιρούνται από τη δακοκτονία

Και αν η χαμηλή παραγωγή, η ξηρασία και ο δάκος συνεχίζουν να προβληματίζουν ιδιαίτερα τους παραγωγούς, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, δεδομένης της μειωμένης καρποφορίας ή ακαρπίας των ελαιοδέντρων κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο, ανακοίνωσε τις τοπικές κοινότητες που εξαιρούνται από το πρόγραμμα της δακοκτονίας λόγω μέσης καρποφορίας μικρότερης του 25% μιας πλήρους εσοδείας στο σύνολο των ελαιοδέντρων της κάθε εξαιρούμενης τοπικής κοινότητας.

Συγκεκριμένα, μετά την εξέλιξη αυτή οι τοπικές κοινότητες που εξαιρούνται σε τοπικό επίπεδο είναι οι εξής: Από το δήμο Ηρακλείου οι Βασιλειές, η Καλλιθέα, το Σκαλάνι και η Φορτέτσα, από το δήμο Αρχανών-Αστερουσίων οι Αστρακοί-Μυρτιά και οι Κουνάβοι, από το δήμο Μινώα Πεδιάδας η Αγία Τριάδα-Μονή Αγκαράθου, και από το δήμο Χερσονήσου τα Αϊτάνια, η Άνω και η Κάτω Βάθεια, η Ανώπολη, το Βορίτσι, το Γάλιπε, η Γαλύφα, η Ελιά, η Επισκοπή, το Καινούργιο Χωριό, το Καλό Χωριό, η Κόξαρη, το Σγουροκεφάλι, οι Σταμνιοί και το Χαρασό.

Οι καλλιεργητές που έχουν ελαιόδεντρα σ’ αυτές τις τοπικές κοινότητες δε θα πληρώσουν εισφορά δακοκτονίας για τον ελαιόκαρπο που προέρχεται από αυτά τα ελαιόδεντρα. Επομένως συνιστάται οι ελαιοπαραγωγοί των παραπάνω περιοχών, που τα δέντρα τους τυγχάνει να έχουν παραγωγή, να μεριμνήσουν οι ίδιοι για την προστασία των ελαιοδέντρων τους από το δάκο. Ιδιαίτερη προσοχή από τους ελαιοκαλλιεργητές πρέπει να δοθεί στη χρήση εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων καταπολέμησης του δάκου και στην πιστή εφαρμογή των αναγραφόμενων οδηγιών τους.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλεύονται τους τοπικούς γεωπόνους και να ακολουθούνται μέθοδοι αντιμετώπισης φιλικές προς το περιβάλλον. Σε περίπτωση διενέργειας ψεκασμών αυτοί θα πρέπει να πραγματοποιούνται πρωινές ώρες, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (θερμοκρασία μέχρι 28οC, χωρίς άνεμο και βροχή) και να τηρούνται οι αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές ή άλλες ειδικές περιοχές. Επισημαίνεται ότι για την παραγωγή ελαιόλαδου που θα χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως.

ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη/neakriti.gr