Home / Κρήτη / Σεμινάριο αστικής λαχανοκομίας από την Αγροδιατροφική Σχολή Κρήτης

Σεμινάριο αστικής λαχανοκομίας από την Αγροδιατροφική Σχολή Κρήτης

Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, πολύς κόσμος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον κήπο, το μπαλκόνι, την ταράτσα ή το χωράφι του και να καλλιεργήσει λίγα λαχανικά, για να εξοικονομήσει κάποια χρήματα από τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Εγγραφείτε στο πολύ κατατοπιστικό σεμινάριο για να μάθετε όλα τα μυστικά και να βελτιώσετε, εκτός από τα οικονομικά σας, την ποιότητα της διατροφής σας!

Τίτλος Αντικειμένου: Αστική Λαχανοκομία: πώς να καλλιεργήσω στον κήπο, στο μπαλκόνι, στο κτήμα

Διάρκεια: 12 ώρες

Ημερομηνία διεξαγωγής: Σάββατο 27- Κυριακή 28 Μαίου 2017

Κόστος: 90 ευρώ

Α. Περιγραφή – Τι αφορά το πρόγραμμα

Αστική Λαχανοκομία σημαίνει αξιοποίηση των μικρών ελεύθερων χώρων του σπιτιού ή ενός μικρού κτήματος με σκοπό την παραγωγή, μεταποίηση και διανομή λαχανικών στην περιοχή μας. Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει, εκτός των άλλων, σε μια ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση των τιμών των αγροδιατροφικών προϊόντων, ειδικά όσων προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες, χωρίς λιπάσματα, εντομοκτόνα και αγροχημικά. Σε συνδυασμό με τη δραματική πτώση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη εναλλακτικών λύσεων!

Το συγκεκριμένο σεμινάριο μπορεί να σας δώσει όλες τις γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου μόνοι σας να καλλιεργήσετε τα λαχανικά που καταναλώνετε καθημερινά.

Β. Δομή – Ενότητες

Α. Εισαγωγικά στοιχεία

  • Ορισμός και Τύποι Αστικής Λαχανοκομία.

  • Οι παράγοντες που επηρεάζουν την καλλιέργεια των λαχανικών (έδαφος, αέρας, άνθρωπος, χρόνος, φυτά).

  •  Σχεδιασμός Οικιακού-Αστικού Λαχανόκηπου.

Β. Καλλιεργητικές εργασίες

  • Προετοιμασία σπορείου.

  • Σπορά και μεταφύτευση λαχανικών.

  • Εποχή και τεχνικές (Κάθετες φυτεύσεις, φυτοστήλες, αξιοποίηση μικρών χώρων).

  • Συγκαλλιέργεια και εναλλαγή λαχανικών.

  • Ζιζάνια και αντιμετώπιση.

  • Πότισμα και λίπανση.

3. Η καλλιέργεια των σημαντικότερων λαχανικών*

  • Τα κολοκυνθοειδή: αγγούρι, καρπούζι, κολοκύθι, πεπόνι.

  • Τα σολανοειδη: τομάτα, πατάτα, πιπεριά, μελιτζάνα.

  • Τα σταυρανθή: κουνουπίδι, λάχανο, ραπανάκι.

  • Τα σύνθετα: αγκινάρα, αντίδι, μαρούλι, ραδίκι.

  • Τα βολβώδη: κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο, σπαράγγι.

  • Τα σκιαδόμορφα: καρότο, σέλινο, μαϊντανός.

  • Τα ψυχανθή: κουκιά, μπιζέλι (αρακάς), φασόλι.

  • Άλλα: μπάμια, παντζάρι, σπανάκι.

 *Για κάθε φυτό θα αναλυθούν: Τα βοτανικά χαρακτηριστικά του. Οι κατάλληλες εδαφοκλιματικές συνθήκες. Η εποχή σποράς/φύτευσης και συγκομιδής. Οι σημαντικότερες ποικιλίες. Οι σωστοί συνδυασμοί φυτών στον λαχανόκηπο. Οι κυριότεροι εχθροί και ασθένειες. Οι απαραίτητες μετασυλλεκτικές χρήσεις.

4. Μετασυλλεκτικοί χειρισμοί λαχανικών

  • Δυνατότητες συντήρησης – αποθήκευσης, εμπόδια και μέσα.

Γ. Σκοπός – Τι θα προσφέρει σε εσάς

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να γνωρίσετε βασικές έννοιες όπως τι είναι λαχανόκηπος, ποιες ανάγκες καλύπτει, βασικές εφαρμογές σε κήπους – βεράντες – μικρά αστικά και περιαστικά κτήματα και να κατανοήσετε τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την καλλιέργεια των λαχανικών. Το σεμινάριο θα σας εφοδιάσει με όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να μπορείτε να μπορείτε να καλλιεργήσετε με επιτυχία τα λαχανικά που καθημερινά καταναλώνετε, από την σπορά και μεταφύτευση έως την συγκομιδή και αποθήκευση, εξοικονομώντας χρήματα αλλά κυρίως γνωρίζοντας πλήρως τις συνθήκες που καλλιεργήθηκαν ώστε να αποφεύγετε υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων στο τραπέζι σας.

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, θα είστε σε θέση να:

  • Γνωρίζετε βασικές έννοιες όπως τι είναι λαχανόκηπος και ποιες ανάγκες καλύπτει

  • Βασικές εφαρμογές σε κήπους – βεράντες – μικρά αστικά και περιαστικά κτήματα

  • Αντιληφθείτε τις κύριες κατηγορίες των λαχανικών και τις καλλιεργητικές τους φροντίδες

  • Επιλέγετε φυτά ανάλογα με το κλίμα (παραθαλάσσιο, ορεινό, αστικό) και το μικροκλίμα (σκιερό, ηλιόλουστο μέρος)

  • Επιλέγετε το σωστό τρόπο άρδευσης

  • Επιλέγετε το σωστό φυτικό υλικό και να αναπτύξετε τις απαραίτητες τεχνικές για τη δημιουργία ενός λαχανόκηπου

  • Να εξοικειωθείτε με τις βασικές παθήσεις των φυτών και την πρόληψή τους.

  • Να διατηρείτε σπόρους για την επόμενη χρονιά

Δ. Απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε:

  • Αρχάριους που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στο χώρο της λαχονοκομίας

  • Ιδιοκτήτες μικρών και μεγάλων κήπων ή κτημάτων

  • Λάτρεις των λαχανικών

  • Επαγγελματίες και ερασιτέχνες καλλιεργητές λαχανικών

Δεν απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις ή εμπειρία.

Ε. Εκπαιδευτής: Παναγιώτης Παπαδόπουλος

Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος είναι Γεωπόνος, πτυχιούχος του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ), με κατεύθυνση τις κηπευτικές καλλιέργειες.  Είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (MSc) στον επιστημονικό τομέα «Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας και Βελτίωση Φυτών» του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών   «Επιστήμη και Σύγχρονα Συστήματα Φυτικής Παραγωγής, Φυτοπροστασίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου», του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής του ΓΠΑ.

Έχει εργαστεί ως Επικεφαλής Επιθεωρητής, Υπεύθυνος Ποιότητας και στέλεχος των οργανισμών ελέγχου και πιστοποίησης ΔΗΩ & QWays , αλλά και ως Εκπαιδευτής και Τεχνικός Σύμβουλος σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις τροφίμων.

Διαθέτει πολυετή διδακτική εμπειρία στην εκπαίδευση ενηλίκων. Είναι εισηγητής από το 2003 σε εκπαιδευτικά σεμινάρια για αγρότες, γεωπόνους και ανέργους (διαπιστευμένος Εκπαιδευτής ενηλίκων από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. / ΕΚΕΠΙΣ με περισσότερες από 1500 ώρες διδασκαλίας.

Συμμετείχε στην συγγραφική ομάδα των βιβλίων:  «Βιολογική Καλλιέργεια Ελιάς» (Εκδόσεις Σταμούλη, 2010) και «Τεχνικές Καλλιέργειας με παραδοσιακές και βιολογικές μεθόδους-από την θεωρία στην πρακτική εφαρμογή» (ΚΕΘΕΑ, 2013), καθώς και του εκπαιδευτικού υλικού στη θεματική ενότητα  «Βιολογικά Προϊόντα – Παραγωγή – Πιστοποίηση – Διάθεση» για τα Κέντρα δια βίου μάθησης (ΕΑΠ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ – Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, 2014).