Home / Ελλάδα / Ν.Ηγουμενίδης: «Απέναντι μας στην Υγεία έχουμε ισχυρούς ρουσφετολογικούς μηχανισμούς»

Ν.Ηγουμενίδης: «Απέναντι μας στην Υγεία έχουμε ισχυρούς ρουσφετολογικούς μηχανισμούς»

Απαντήσεις του Αναπλ. Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη στην Επίκαιρη Ερώτηση του Νίκου Ηγουμενίδη στα θέματα Υγείας της Κρήτης.

«Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας είναι για να εφαρμόζουν τις πολιτικές αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας και όχι για να εφαρμόζουν πολιτική ή πολύ περισσότερο να υπονομεύουν τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησής μας», τόνισε με έμφαση ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Ηγουμενίδης στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για τα τρέχοντα θέματα υγείας της Κρήτης.
Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης προς το Υπουργείο Υγείας με θέμα την υλοποίηση απόφασης της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης για δημιουργία σταθμών του ΕΚΑΒ στην Κρήτη, ο Νίκος Ηγουμενίδης έθεσε στον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Παύλο Πολάκη το ερώτημα αν έχει τροποποιηθεί η αρχική σχετική απόφαση του 2015 δεδομένης πρόσφατης δημόσιας αμφισβήτησης της απόφασης την οποία και κατέθεσε στα Πρακτικά της Βουλής. Σημειώνεται ότι η σχετική απόφαση υπεγράφη από τον ίδιο ως Διοικητή τότε της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεννόηση με το σημερινό Υπουργό Υγείας και τους εμπλεκόμενους φορείς, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα του επιστημονικού Χάρτη Υγείας της Κρήτης ενάντια στους πελατειακούς μηχανισμούς.
Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της απόφασης δημιουργίας τομέα ΕΚΑΒ στη Μάρθα: «Πρόκειται για περιοχή που απέχει 25 λεπτά από τα περιφερειακά τμήματα της περιοχής ευθύνης του Κέντρου Υγείας Βιάννου, 20 λεπτά από το Κέντρο Υγείας Χάρακα και 20 λεπτά από το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου. Πρόκειται, δηλαδή, για έναν χώρο που ουσιαστικά καλύπτει το σημείο συνάντησης τριών Δήμων».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης αναφέρθηκε αρχικά στην ανορθολογική κατανομή του ΕΚΑΒ στη Κρήτη: «Όπως, λόγω της θητείας σας στην 7η ΥΠΕ, θα ξέρετε, το ΕΚΑΒ στην Κρήτη έχει 235 άτομα προσωπικό. Δυστυχώς, η κατανομή του είναι ανορθολογική και αυτό δημιουργεί μείζονα προβλήματα στην κάλυψη με ασθενοφόρο και στη ταχεία προνοσοκομειακή περίθαλψη και επείγουσα μεταφορά, ειδικά στις νότιες περιοχές της Κρήτης». Στη συνέχεια προέταξε τη ανάγκη των συνεργειών: «Εγκαινιάσαμε τον σταθμό στον Καβρό, ο οποίος έχει αρχίσει να λειτουργεί και πολύ σύντομα θα καλυφθούν πλήρως οι βάρδιες. Από εκεί και πέρα, στο Ηράκλειο υπάρχουν μια σειρά από Κέντρα Υγείας τα οποία είναι εκεί κοντά –μιλάω για τον Χάρακα, για το Αρκαλοχώρι και για τις Μοίρες- και τα οποία έχουν οδηγούς. Σε μια χώρα μετά από Μνημόνια και μετά από κρίση δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην έχουμε συνέργειες».
Σχετικά με τη μέχρι σήμερα υλοποίηση της απόφασης, τη σημασία της οποίας και ο ίδιος επεσήμανε, σημείωσε όσες ενέργειες έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί και ότι στη παρούσα συγκυρία το Υπουργείο κινείται «με βάση τις δυνατότητες που έχουμε, γιατί εμείς είμαστε μια Κυβέρνηση, όπως έχετε καταλάβει – γιατί συμμετέχετε σ’ αυτή την προσπάθεια – που ανακοινώνουμε πράγματα τα οποία μπορούμε να κάνουμε σ’ έναν ορατό χρονικό ορίζοντα. Είπαμε, λοιπόν, ότι δεν θα υπάρξει τομέας, αλλά θα υπάρξει σταθμός στη Βιάννο με δύο ασθενοφόρα, με προσωπικό που θα είναι και από το ΕΚΑΒ και από το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Βιάννου. Ήδη υπηρετούν δύο οδηγοί».
Σχετικά με τον τομέα ΕΚΑΒ στη Μάρθα ο Παύλος Πολάκης εξήγησε ότι σήμερα «για να στηθεί τομέας του ΕΚΑΒ στη Μάρθα χρειάζονται 11 άτομα. Και με 9 γίνεται, αλλά με βάση τις βάρδιες χρειάζονται 11. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν 2 άτομα στο Κέντρο Υγείας, θα πάει και τρίτος και υπάρχει και ένας άλλος ο οποίος είναι σε άδεια. Υπάρχουν ένα-δυο άτομα που μπορεί να μετακινηθούν από άλλους νομούς από το ΕΚΑΒ από τη στιγμή που φτιάχνει σταθμό και με προσωπικό το οποίο υπάρχει από το Ηράκλειο ή που θα έρθει αύριο-μεθαύριο στο Ηράκλειο και θα μετακινηθεί εκεί, μπορεί κάλλιστα να καλύπτονται όλες οι βάρδιες του εικοσιτετραώρου και να προσφέρεται το έργο που απαιτείται».
Κατά τη δευτερολογία του, ο Νίκος Ηγουμενίδης υπογράμμισε αφενός μεν ότι οι απαντήσεις του Υπουργού επιβεβαιώνουν την ισχύ της απόφασης η οποία «έχει και σήμερα τη συμφωνία του Υπουργείου», και αφετέρου μια πραγματικότητα: «Εκτός από τις δυσκολίες που πηγάζουν από τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις, απέναντί μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα ζόμπι του παρελθόντος. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ισχυρούς ρουσφετολογικούς μηχανισμούς πελατειακού κράτους, δηλαδή έχουμε απέναντί μας, κύριε Υπουργέ, ό,τι πιο σάπιο, ό,τι πιο σιχαμένο και καταδικαστέο έχει γεννήσει η πολιτική ιστορία αυτού του τόπου».
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί συγκεκριμένα σε μια σειρά από αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας που σκοντάφτουν σε σκοπιμότητες, φέρνοντας ως παράδειγμα την υπονόμευση της λειτουργίας του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου του Τυμπακίου: «Ποιοι αγνοούν και αγνοούν επιδεικτικά υλοποίηση αποφάσεων της διοίκησης της υγειονομικής περιφέρειας; Ή σε τελική ανάλυση, ο λαός της Μεσσαράς περιμένει μια απάντηση: Ποιος υπονομεύει τη εκφρασμένη βούληση της Κυβέρνησής μας για ουσιαστική λειτουργία του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Τυμπακίου;».
Κλείνοντας τη παρέμβαση του, ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε ότι: «Πιστεύω ότι έχουμε στη χώρα μας την Αριστερά η οποία σχεδιάζει το μέλλον της χώρας, την Αριστερά που σχεδιάζει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Θεωρώ εαυτόν κομμάτι αυτής της συλλογικής μας προσπάθειας, είτε αυτή αφορά τη λειτουργία των τομέων του ΕΚΑΒ, είτε αφορά τη λειτουργία ενός ιατρείου», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι: «Έχω αφιερώσει ένα κομμάτι από τη ζωή και τη ψυχή μου για το δημόσιο σύστημα υγείας και αυτήν τη μικρή μου διαδρομή για την οποία νιώθω καλά –ας μην πω είμαι περήφανος- δεν είμαι διατεθειμένος να την υποτάξω σε καμία κομματική σκοπιμότητα».
Στη δευτερολογία του ο Παύλος Πολάκης ξεκαθάρισε ρητά για το Πολυδύναμο Ιατρείο Τυμπακίου: «Το πολυδύναμο ιατρείο στο Τυμπάκι θα λειτουργήσει. Προκηρύξαμε και θέσεις γιατρών και ό,τι χρειαστεί να γίνει θα γίνει. Να είστε σίγουρος γι’ αυτό. Όπως λειτούργησε και των Σφακίων, θα λειτουργήσει και το Πολυδύναμο στο Τυμπάκι και να είστε σίγουρος γι’ αυτό. Εγώ δεν πετώ κουβέντες του αέρα».
Ενώ σχετικά με την δύναμη του καταρρέοντος ρουσφετολογικού μηχανισμού συμφώνησε λέγοντας ότι: «Υπήρχε πραγματικά μηχανισμός ο οποίος εμπόδιζε την υλοποίηση ή καθυστερούσε την υλοποίηση μιας σειράς αποφάσεων. Με την αλλαγή του διοικητικού μηχανισμού των νοσοκομείων αυτό το πράγμα ομαλοποιείται», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι: «Υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα σαν αυτά που λέτε. Για πάνω από έναν και ενάμιση χρόνο μπλοκάρονταν στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης μετακινήσεις ανθρώπων. Υπήρχαν δυο υπάλληλοι εκεί που προχωρούσαν μόνο αυτούς για τους οποίους τους έπαιρναν τηλέφωνο». Για το ίδιο θέμα τόνισε ότι «υπάρχουν ακόμα προσπάθειες να μετακινηθούν κάποιοι άνθρωποι από εδώ, από εκεί, γιατί λειτουργεί ακόμα ο μηχανισμός. Έχουμε κόψει τα φτερά αυτού του μηχανισμού».