Home / Ευρώπη-Κόσμος / Μ.Χαρακόπουλος στην Επιτροπή Περιφερειών: “Μελανές μέρες για την αγελαδοτροφία!”

Μ.Χαρακόπουλος στην Επιτροπή Περιφερειών: “Μελανές μέρες για την αγελαδοτροφία!”

Μετά την απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του γάλακτος «τις συνέπειες τις βιώνουμε με το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στην αγελαδοτροφία, με τις γαλακτοβιομηχανίες να αρνούνται να παραλάβουν γάλα γιατί φέρνουν από το εξωτερικό φθηνότερο και δεν ζούμε ακόμη τις συνέπειες από τις αλλαγές στο γιαούρτι. Ήδη βιώνουμε μέρες μελάνες για την αγελαδοτροφία».
Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της βουλής, την οποία ενημέρωσε οΠεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστόςγια τον «Στρατηγικό Σχεδιασμό Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας 2015-2019».
Σχετικά με το θέμα του γάλακτος ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «δεν νοιώθωκαθόλου δικαιωμένος γιατί παραιτήθηκε από Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης», και συνέχισε λέγοντας «ενθυμούμαι τον Πρωθυπουργό να λέει ότι θα επαναφέρει την διάρκεια ζωής στις πέντε ημέρες, και τελικώς, με το τρίτο Μνημόνιο που ψηφίστηκε, όχι μόνο δεν επανήλθε στις πέντε ημέρες, όχι μόνο δεν έμεινε στις επτά ημέρες, ούτε πήγε στις έντεκα ημέρες όπως αξίωνε αρχικώς ο ΟΟΣΑ, αλλά έχουμε για πρώτη φορά, φρέσκο γάλα, αορίστου χρόνου!Η γαλακτοβιομηχανία μπορεί να ορίζει τη διάρκεια ζωής του γάλακτος. Κραυγή αγωνίας είναι η ανακοίνωση του Προτύπου Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων Θεσσαλίας «ΘΕΣ-Γάλα», που έχει γίνει παγκοσμίως γνωστός με τους αυτόματους πωλητές γάλακτος που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα και στην πρωτεύουσα».

Tα έργα του Αχελώου
Σχετικά με τα έργα του Αχελώου ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε «για μας είναι περιβαλλοντικό, για τους πολέμιούς του είναι φαραωνικό. Φοβούμαι ότι αυτή η κουβέντα γίνεται με μεγάλη χρονοκαθυστέρηση. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος του έργου έχει εκτελεστεί. Έχουν δαπανηθεί 1,1 δισ. ευρώ. Το να συζητάμε τώρα αν έπρεπε να γίνει το έργο του Αχελώου ή αν τα χρήματα αυτά έπρεπε να πάνε για να γίνουν λιμνοδεξαμενές, ταμιευτήρες και να αξιοποιήσουμε τα νερά του Πηνειού νομίζω ότι είναι άνευ ουσίας, διότι, είτε θα πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο, είτε να αποκατασταθεί το περιβάλλον, δηλαδή να δαπανήσουμε επιπλέον χρήματα για να καταστραφούν αυτά που έγιναν. Από τη μια, λοιπόν, πληρώνουμε αποζημιώσεις στην Αιτωλοακαρνανία για ζημιές που γίνονται από την υπερχείλιση του ποταμού και, από την άλλη, έχουμε ζημιές από ξηρασία στο θεσσαλικό κάμπο. Πρέπει, λοιπόν, να ξεπεράσουμε ιδεοληψίες και έμμονες και να αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό το πρόβλημα. Αν έχουμε την πολυτέλεια θεωρητικολογίας όταν είμαστε στην Αντιπολίτευση, αυτήν την πολυτέλεια δεν την έχουμε όταν είμαστε στην Κυβέρνηση. Στην Κυβέρνηση πρέπει να δρούμε, να παίρνουμε αποφάσεις και να αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος».

«Μπαλτατζής» για εγγειοβελτιωτικά
Αναφορικά με την ανάγκη εγγειοβελτιωτικών έργων στη Θεσσαλία, ο πρώην υπουργός, σημείωσε τα εξής: «Όταν βρέθηκα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επέμεινα ότι ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος «Μπαλτατζής» πρέπει να δοθεί στις περιφέρειες. Γνωρίζουν καλύτερα τα προβλήματα, βρίσκονται επί τόπου και είναι αποδέκτες των αιτημάτων των τοπικών κοινωνιών και ορθώς το ένα τρίτο και πλέον του προϋπολογισμού του προγράμματος δίνεται πια στις περιφέρειες. Θα ήθελα να παρακαλέσω, κ. Περιφερειάρχα, γνωρίζοντας ότι κατ’ ουσίαν κρούω ανοιχτές θύρες, τα χρήματα αυτά να πάνε, αν όχι όλα τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος, σε εγγειοβελτιωτικά έργα, λιμνοδεξαμενές, ταμιευτήρες και αντικατάσταση υπογείων φθαρμένων δικτύων των ΤΟΕΒ. Εκεί θα πιάσουν περισσότερο τόπο. Ας μην πάμε πάλι σε αναπλάσεις, σε πλατείες κλπ».

Οδικά έργα-Προσφυγικό
Ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη υλοποίησης των μεγάλων οδικών έργων του Ε-65, της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας-Βόλου, «που κάθε τόσο έχουμε ατυχήματα», τωνδρόμωνΕλασσόνα-Κοζάνη και Λάρισα-Φάρσαλα και ζήτησε ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους.
Για «το μεγάλο ζήτημα των ημερών, το προσφυγικό» ο Θεσσαλός πολιτικός αφού σημείωσε ότι «δεν έχει νόημα να κάνουμε κριτική τούτη την ώρα για το πώς δημιουργήθηκε το πρόβλημα, για τα λάθη και τις παραλείψεις» είπε ότι «γινόμαστε αποδέκτες της έντονης ανησυχίας» και ζήτησε ενημέρωση «όσον αφορά τον αριθμό των φιλοξενουμένων στη Θεσσαλία και πιο συγκεκριμένα στο “Στρατόπεδο Ευθυμιόπουλος” στη Μάνδρα της Λάρισας». Επιπλέον, ρώτησε«πόσο αντέχουν οι υφιστάμενες υποδομές και αν επίκειται έλευση και άλλων προσφύγων-μεταναστών στη Θεσσαλία».

Αβερώφειος Γεωργική Σχολή
Τέλος, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έθεσε ζήτημα ανακαίνισης της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής.
Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Όταν βρέθηκα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξηςδεν σας κρύβω ότι όραμά μου ήταν να συγκεντρωθούν όλες οι διάσπαρτες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στη Λάρισα, όπως ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ, στην Αβερώφειο. Για όσους δεν ξέρουν, είναι ένα κληροδότημα του Αβέρωφ που χτίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στη Λάρισα. Είναι ένα κτιριακό συγκρότημα υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής. Δυστυχώς, η φθορά του χρόνου είναι έντονη στο κτιριακό συγκρότημα και χρειάζεται ανακαίνιση και συντήρηση. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με το πρόγραμμα “Μπαλτατζής” δεν είχε αυτή τη δυνατότητα». Ο πρώην υπουργός ζήτησε να διερευνηθεί «αν από τα επιχειρησιακά προγράμματα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας υπάρχει η δυνατότητα ανακαίνισης του κτιριακού συγκροτήματος της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής, που πραγματικά θα είναι ένα κόσμημα για την πόλη της Λάρισας».