Home / Αγροτικά / Κάποιοι δεν θέλουν να λειτουργήσουν νόμιμα οι αγορές παραγωγών, καταγγέλλουν οι βιοκαλλιεργητές

Κάποιοι δεν θέλουν να λειτουργήσουν νόμιμα οι αγορές παραγωγών, καταγγέλλουν οι βιοκαλλιεργητές

«Είμαστε ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της νομοθέτησης των Αγορών Παραγωγών και των Αγορών Βιοκαλλιεργητών, η οποία αναμένεται να γίνει μέσα από το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς που έχει πάει στη Βουλή», τονίζει ο κ. Μαΐστρος Καραμπάσης, πρόεδρος του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής (ΣΥ.Β.Α.Α.) και προσθέτει «δυστυχώς τους τελευταίους μήνες ξεκίνησαν καταγγελίες προς δήμους περιφέρειες και αστυνομία. Είναι γνωστό ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουμε άδειες. Αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε πρόστιμα και πολλές αγορές κινδυνεύουν να κλείσουν. Εδώ και ένα μήνα έχει κλείσει η αγορά βιοκαλλιεργητών στον Κορυδαλλό και αυτή την στιγμή κινδυνεύουν να κλείσουν οι αγορές της Κηφισιάς και του Ψυχικού».

Στην επιστολή που έστειλε ο ΣΥ.Β.Α.Α. προς την κυβέρνηση αναφέρει τα εξής:

«Μετά από 22 συνεχή έτη προτάσεων, δράσεων και αγώνα φτάσαμε επιτέλους ένα μόλις βήμα πριν από την ολοκλήρωση της Νομοθέτησης των Αγορών Παραγωγών και των Αγορών Βιοκαλλιεργητών.

Η πολυαναμενόμενη τροποποίηση του Ν. 4235/14 άρθρο 56 είναι πλέον στο δρόμο προς την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής καθώς και η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης έχει πάρει το δρόμο προς τη διαβούλευση με τους φορείς, ένα βήμα πριν την υπογραφή της, όπως μας διαβεβαιώνουν Βουλευτές και Σύμβουλοι του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευ. Αποστόλου.

Η εν λόγω τροποποίηση αποτελεί κομμάτι του Νομοσχεδίου για τους Συνεταιρισμούς και συγκεκριμένα μιλάμε για το άρθρο 49. Είναι λοιπόν όλοι ευχαριστημένοι;

Οι Αγορές Βιοκαλλιεργητών είναι θεσμός. Όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα Δελτία Τύπου λειτουργούν στη χώρα μας εδώ και 22 χρόνια ανελλιπώς, με επιτυχία και εξασφαλίζουν στους καταναλωτές πρόσβαση σε καθαρή, πιστοποιημένη και ποιοτική τροφή σε ανταγωνιστικές τιμές σε καθημερινή βάση.

Δυστυχώς τους τελευταίους μήνες δεχόμαστε σωρεία καταγγελιών διότι λειτουργούμε τις Αγορές μας «δίχως άδειες», καταγγελίες οι οποίες όλως τυχαίως άρχισαν όταν πήρε διάσταση το γεγονός της Νομοθέτησης- Αδειοδότησης των Αγορών Παραγωγών – Βιοκαλλιεργητών.

22 χρόνια λειτουργίας με τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία μας αγκάλιασε και κατανόησε την ανάγκη των καταναλωτών, μέσα σε μερικούς μήνες γκρεμίζεται γιατί κάποιοι δεν θέλουν τις Αγορές Βιοκαλλιεργητών. Ήδη μας έκλεισαν την Αγορά του Κορυδαλλού, κλείνουν την Αγορά της Κηφισιάς και του Ψυχικού και έπεται συνέχεια όπως μας πληροφόρησαν τα αρμόδια κλιμάκια. Κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας, εκδιώκουν τους Βιοκαλλιεργητές από τις Αγορές τους, επιβάλλοντας πρόστιμα 5.000 €/ έκαστο βιοπαραγωγό διότι αυτό ορίζει ο Ν. 4264/14 για τις Λαϊκές Αγορές του Υπουργείου Ανάπτυξης (Υπ.Αν.), με την αιτιολογία ότι έχουν καταγγελίες «απόρρητες» και εντολές ελέγχου από ανώτερα κλιμάκια.

Έχουμε επανειλημμένως τονίσει ότι εμείς είμαστε Αγορές Παραγωγών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όχι Λαϊκές Αγορές του Υπουργείου Ανάπτυξης! Κάποιοι – παρά τα 22 χρόνια λειτουργίας των Αγορών Βιοκαλλιεργητών Αττικής – επιμένουν να μην θέλουν να αποδεχτούν την πραγματικότητα, την ίδια στιγμή που και τα δύο Υπουργεία αποδέχτηκαν τη διαφορά αυτή.

22 χρόνια λειτουργίας των Αγορών Βιοκαλλιεργητών δίχως Νομοθετικό πλαίσιο και τώρα θυμήθηκαν να μας τις κλείσουν; Τώρα που Νομοθετούνται;

Ζητάμε άμεσα, έχοντας την πλήρη στήριξη των χιλιάδων καταναλωτών που μας εμπιστεύονται καθημερινά εδώ και 22 χρόνια:

1. Την παρέμβαση κατά την πάσα αρμόδια αρχή ώστε να σταματήσει αυτό το «θέατρο του παραλόγου» που βιώνουμε όλοι μας –παραγωγοί και καταναλωτές- τους τελευταίους μήνες!
Οι Αγορές Βιοκαλλιεργητών αποτελούν ένα σύγχρονο και υποδειγματικό πλαίσιο λειτουργίας το οποίο σέβεται απόλυτα τους καταναλωτές, το περιβάλλον και την κοινωνία αυτής της χώρας δίχως να επιβαρύνει απολύτως ΚΑΝΕΝΑΝ!

Ζητάμε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου:
2. Την ΑΜΕΣΗ ολοκλήρωση της διαδικασίας έτσι ώστε να μπορούμε να εκδώσουμε τις άδειες μας και να είμαστε Νόμιμοι και Νομότυποι!

Ζητάμε από όλους τους Βιοκαλλιεργητές ανά την Επικράτεια
3. Την πλήρη στήριξη του παρόντος κειμένου καθώς και την προσυπογραφή και δημοσίευσή του».

πηγή: agrotypos