Home / Αγροτικά / Υπεγράφη δανειακή συμφωνία της ΕΤΕπ με την Creta Farms

Υπεγράφη δανειακή συμφωνία της ΕΤΕπ με την Creta Farms

Η Creta Farms αποτελεί την πρώτη ελληνική εταιρεία που εντάσσεται στο σχέδιο Γιούνγκερ, καθώς σήμερα, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, υπεγράφη χρηματοδοτική συμφωνία ύψους 15 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με όρους προσαρμοσμένους κατάλληλα, ώστε να ανταποκρίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα αναπτυξιακά σχέδια της εταιρείας.

Η εταιρική στρατηγική περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων σειρών προϊόντων στη βιομηχανία αλλαντικών και γαλακτοκομικών. Η επένδυση που θα χρηματοδοτηθεί θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας, τόσο την εγχώρια όσο και τις εξαγωγικές αγορές. Αυτό θα συμβάλει στη δημιουργία πάνω από 100 νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα.

«Σήμερα εγκαινιάζεται και επίσημα το Σχέδιο Γιούνγκερ στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη σημαντική πράξη ενός σχεδίου από το οποίο η χώρα φιλοδοξεί ότι θα υπάρξουν τεράστια οφέλη», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.

«Γίνεται, ταυτόχρονα, σε μια συγκυρία η οποία προέκυψε από ένα πολύ θετικό βήμα που έγινε χθες το βράδυ στο Εurogroup και σηματοδοτεί αυτό για το οποίο εργαζόμαστε εδώ και καιρό, στην ιδέα δηλαδή ότι κλείνει ένας κύκλος για την ελληνική οικονομία, ένας κύκλος ισχυρής σταθεροποίησης της οικονομίας προκειμένου να μπορέσουμε να μπούμε σε μια περίοδο ισχυρής, ελπίζουμε, διαχειρίσιμης ανάπτυξης και επιστροφής σε θετικά πρόσημα για την ελληνική οικονομία», σημείωσε ο κ. Σταθάκης.

«Σε αυτή τη προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί στρατηγικό εταίρο» τόνισε ο υπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι «από την πλευρά της κυβέρνησης έχουμε κάνει τα πρώτα βήματα, έχουν αναρτηθεί τα 42 πρώτα έργα του σχεδίου Γιούνκερ τα οποία θέλουμε να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για το επόμενο διάστημα. Δεν είναι εύκολο. Έχει πάρα πολύ δουλειά αυτή η προσπάθεια. Εμείς θα πυκνώσουμε τις προσπάθειες να υπάρξει ωρίμανση των έργων».

Την ικανοποίησή του εξέφρασε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Τζόναθαν Τέιλορ.

«Η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης καινοτόμου εταιρείας είναι το πιο πρόσφατο βήμα που γίνεται στην Ελλάδα, στο πλαίαιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Ευρώπη, συνάδει, δε, με την πλούσια δράση του Ομίλου ΕΤΕπ για την υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας εδώ και πολλά χρόνια. Η Τράπεζα της ΕΕ θα εξακολουθήσει να στηρίζει επενδύσεις καίριας σημασίας στην Ελλάδα, που θα προωθήσουν την ανάπτυξη και θα συμβάλουν στη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, τόσο στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, όσο και μέσω των άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων που διεθέτει», ανέφερε ο κ. Τέιλορ.

Από την πλευρά του, ο Εμμανουήλ Δομαζάκης, πρόεδρος του ΔΣ της Creta Farms τόνισε: «Επενδύουμε στην καινοτομία και την εξωστρέφεια. Η σημερινή συμφωνία αποτελεί επιβεβαίωση των κινήσεων που έχει κάνει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια. Πρωτοπορούμε πάλι, όντας η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που εντάσσεται στο επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ για την Ευρώπη».

Ο κ. Κωσταντίνος Δομαζάκης, αντιπρόεδρος του ΔΣ της Creta Farms, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, επεσήμανε: «Στο παρελθόν είχαμε αναφερθεί στην προσήλωσή μας στην έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία. Είχαμε αναφέρει, επίσης, ότι στοχεύουμε στην ταχεία ανάπτυξη στο διεθνές περιβάλλον. Σήμερα, επιβεβαιώνονται όλα όσα είχαμε προβλέψει. Ο μεγαλύτερος επενδυτικός φορέας της Ευρώπης μάς δείχνει την εμπιστοσύνη του, αναγνωρίζοντας την προοπτική που έχει η εταιρεία μας για τα επόμενα έτη».

«Η Creta Farms μετεξελίσσεται από βιομηχανία αλλαντικών σε βιομηχανία τροφίμων» σημείωσε ο κ. Δομαζάκης και πρόσθεσε ότι η εταιρεία ελέγχει μερίδιο 30% στην αγορά των αλλαντικών, διαθέτει 17 παγκόσμιες πατέντες και παράγει τυροκομικά προϊόντα με 1,5% ζωικά λιπαρά.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει εμπλουτίσει τη γκάμα των προϊόντων της με ένα νέο πρωτεϊνικό σνακ με 85 θερμίδες και έτοιμα γεύματα (πίτσες, πίτες κ.ά), στοχεύοντας σε μία παγκόσμια αγορά σνακς, ο τζίρος της οποίας ανέρχεται στα 30 δισ. δολ.

Σημειώνεται, ότι από το 2008 ο όμιλος ΕΤΕπ έχει χορηγήσει πάνω από 12 δισ. ευρώ στην Ελλάδα υπό τη μορφή δανείων και εγγυήσεων. Το σύνολο της ρευστότητας που έχει εγκριθεί για την Ελλάδα ανέρχεται συνολικά σε περίπου 18 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% του ΑΕΠ της χώρας.

Πάνω από 100 νέες θέσεις εργασίας

Πάνω από 100 νέες θέσεις απασχόλησης εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν με τη χρηματοδότηση, ύψους 15 εκατ. ευρώ, της Creta Farms, μέσω της Eυρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο του Επενδυτικού Πακέτου για την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η ελληνική εταιρεία Creta Farms, υπέγραψαν σήμερα συμφωνία χρηματοδότησης, ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Η Επιτροπή τονίζει ότι η Creta Farms θα χρησιμοποιήσει τη νέα χρηματοδότηση για να αναπτύξει νέα προϊόντα και πως η εν λόγω επένδυση θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας, τόσο εγχώρια, όσο και στο εξωτερικό, συμβάλλοντας στη δημιουργία πάνω από 100 νέων θέσεων εργασίας «ποιότητας» στην Ελλάδα.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Γιούρκι Κατάινεν, αρμόδιος για θέματα ανάπτυξης και επενδύσεων, εξέφρασε την ελπίδα πολλές ακόμη ελληνικές εταιρείες στον τομέα των τροφίμων και στον τουρισμό να επωφεληθούν σύντομα από το πακέτο επενδύσεων και προέτρεψε τις εταιρείες στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσουν την τεχνογνωσία της ΕΤΕπ, η οποία έχει δημιουργήσει μία διευρυμένη ομάδα στη χώρα.

πηγή: in.gr