Home / Αγροτικά / Επίτροπος Γεωργίας: “Οι εμπορικές συμφωνίες δεν έβλαψαν την ευρωπαϊκή γεωργία”

Επίτροπος Γεωργίας: “Οι εμπορικές συμφωνίες δεν έβλαψαν την ευρωπαϊκή γεωργία”

Η σύναψη εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες δεν έχουν βλάψει την ευρωπαϊκή γεωργία, είπε σε συνέντευξη στην EurActiv ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν.

Μιλώντας στο δημοσιογράφο Σαράντη Μιχαλόπουλο στις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε ότι η Επιτροπή πραγματοποιεί πάντα προσεκτική αξιολόγηση των επιπτώσεων των πιθανών εμπορικών συμφωνιών.

«Οι διμερείς εμπορικές συμφωνίες παρέχουν σημαντικές ευκαιρίες για τον τομέα των γεωργικών ειδών διατροφής της ΕΕ στο σύνολό της», υπογράμμισε.

ΕΕ: Καθαρός εξαγωγέας

Πρόσθεσε ότι το αυξημένο παγκόσμιο εμπόριο της ΕΕ στον τομέα της γεωργίας βοήθησε τον τομέα των γεωργικών ειδών διατροφής της ΕΕ να επεκταθεί, παρέχοντας επιπλέον ανάπτυξη και απασχόληση.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι γεωργικές εξαγωγές της ΕΕ έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις από τους περισσότερους άλλους τομείς τα τελευταία χρόνια και η ΕΕ έχει μετατραπεί σε καθαρό εξαγωγέα, ειδικά για τα προϊόντα προστιθέμενης αξίας, είπε.

«Αυτό δείχνει ότι οι εμπορικές συμφωνίες δεν έβλαψαν την ευρωπαϊκή γεωργία. Πράγματι, καθώς οι άνθρωποι στην Ασία και την Αφρική έχουν περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα, βλέπουμε ότι θέλουν να καταναλώνουν ευρωπαϊκά τρόφιμα και ποτά, και οι εμπορικές συμφωνίες θα μας ανοίξουν αυτές τις αναπτυσσόμενες αγορές».

Η Ελλάδα εστιάζει στην εξωστρέφεια

Σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα στην EurActiv.gr, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας, Ευάγγελος Αποστόλου, τόνισε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης με το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της νέας ΚΑΠ είναι να μεγεθύνει την προστιθέμενη αξία των παραγόμενων προϊόντων και να οδηγήσει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας και στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των προϊόντων της.

«Οι προτελωνειακές και τελωνειακές διαδικασίες εκτός από τους απαραίτητους ελέγχους να διευκολύνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του εξωτερικού εμπορίου», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις διμερείς εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ, κάλεσε την Κομισιόν να αλλάξει την διαπραγματευτική της τακτική, εστιάζοντας περισσότερα στα συμφέροντα των κρατών μελών και των Ευρωπαίων αγροτών.

«Όσον αφορά στις διμερείς οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε. με Τρίτες Χώρες, θα πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση της διαπραγματευτικής τακτικής της Ε.Ε. προς μεγαλύτερη εξισορρόπηση της υπεράσπισης των συμφερόντων των Κρατών-Μελών και των παραγωγών της Ε.Ε. οι οποίοι δέχονται τον ανταγωνισμό από τα χαμηλότερα κόστη και τα πρότυπα παραγωγής των Τρίτων Χωρών».

Η ΚΑΠ δεν είναι «στατική»

Ερωτηθείς ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την προγραμματισμένη ενδιάμεση αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού φέτος και εάν η ΚΑΠ «βρίσκεται σε κίνδυνο», ο Ιρλανδός είπε πως υπάρχουν μια σειρά από συνεχιζόμενες μελέτες και εσωτερικές συζητήσεις, και δεν μπορούμε να προκαταβάλουμε το αποτέλεσμα.

«Ωστόσο, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η ΚΑΠ δεν είναι στατική. Έχει εξελιχθεί σημαντικά κατά τα τελευταία 20 χρόνια […] όπως είναι η δικαιότερη κατανομή των Άμεσων Πληρωμών εντός της ΚΑΠ και μεταξύ των κρατών μελών, ή οι απαιτήσεις για πράσινα μέτρα με στόχο την ανάσχεση της μονοκαλλιέργειας και την προστασία του εδάφους».

Συνέχισε, λέγοντας ότι με δεδομένες τις παγκόσμιες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, τα ζητήματα της γεωργικής πολιτικής θα γίνουν «πιο σημαντικά τα επόμενα χρόνια στην παγκόσμια σκηνή».

πηγή: euractiv.gr | Σαράντης Μιχαλόπουλος- Βρυξέλλες