Την Παρασκευή 24 Ιουνίου ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάρκος Μπόλαρης μετά από σχετική πρόσκληση επισκέφτηκε το Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου στο Βελεστίνο Θεσσαλίας και ενημερώθηκε για τις ερευνητικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Ελέγχου Περιβάλλοντος ιδιαίτερα σε θέματα καλλιεργειών υπό κάλυψη. Συναντήθηκε με τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Κίττα, τον Αναπληρωτή καθηγητή κ. Νικόλαο Κατσούλα και την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Ξεναγήθηκε στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, στα δικτυοκήπια και στον πλήρως αυτοματοποιημένο θάλαμο παραγωγής κηπευτικών του Εργαστηρίου. Ενημερώθηκε για την εφαρμογή ηλεκτρονικής παρακολούθησης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών από απόσταση, την ορθολογική διαχείριση νερού, την ανάπτυξη αισθητήρων και βιοαισθητήρων, τα συστήματα υδροπονίας και τη δοκιμή νέων υλικών κάλυψης θερμοκηπίων. Ιδιαίτερα κρίσιμο για την σύνδεση της ερευνητικής εργασίας με τον παραγωγικό αγροδιατροφικό τομέα είναι το γεγονός, ότι το Εργαστήριο της Γεωπονικής Σχολής υποστηρίζει ηλεκτρονικά και από απόσταση θερμοκηπιακές παραγωγικές μονάδες, συμβάλλοντας στην ποιοτική και ποσοτική βελτίωση των προϊόντων και των οικονομικών στοιχείων των παραγωγών.
Στη συνέχεια, στην έδρα της Γεωπονικής Σχολής στο Βόλο ενημερώθηκε για τις δράσεις και τις επιδιώξεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από τον Αναπληρωτή Πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, Αναπληρωτή καθηγητή κ. Αθανάσιο Σφουγγάρη και τον Πρόεδρο του Τμήματος Ηλεκτρολόγων- Μηχανικών κ. Λευτέρη Τσουκαλά με τους οποίους συζητήθηκε το πλαίσιο της συνεργασίας Υπουργείου – Πανεπιστημιακού Ιδρύματος με στόχο να στηριχθεί ο αγροδιατροφικός τομέας. Ο κ. Μπόλαρης εστίασε ιδιαίτερα στη σημασία των συνεργειών και την ανάγκη οι παραγωγοί στον αγροδιατροφικό τομέα να αξιοποιήσουν τις βέλτιστες πρακτικές με στόχο την ποιοτική παραγωγή, την αξιοποίηση της καινοτομίας και βέβαια μεγαλύτερο εισόδημα, στηρίζοντας παράλληλα την τοπική οικονομία. «Η Αίγα Σκοπέλου, ποιοτικό δείγμα αυτόχθονης σπάνιας φυλής, είναι μια εξαιρετική πρόκληση και ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα για να στηριχθεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας επιστημονικά, ερευνητικά, γενετικά και οργανωτικά. Παραγωγή τυριού αποκλειστικά από γάλα της φυλής Αίγας Σκοπέλου θα δώσει τη δυνατότητα σε ένα νέο προϊόν να μπει δυναμικά στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά λόγω μοναδικότητας, με την κατάλληλη υποστήριξη ώστε να έχει τα ποιοτικά ποσοτικά χαρακτηριστικά. Η αγροτική μας παραγωγή αλλάζοντας κατεύθυνση στρέφεται σε επώνυμα προϊόντα ποιότητας με υψηλή προστιθέμενη αξία και εξαγωγική κατεύθυνση. Απαραίτητες οι συνέργειες ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία, την εκπαίδευση, την έρευνα και τους παραγωγικούς φορείς ώστε να είναι εφικτή η ενσωμάτωση της καινοτομίας και να διευκολύνεται η εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των προϊόντων, όπου υπάρχουν. Είναι μεγάλη και κρίσιμη η πρόκληση να προσδώσουμε προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας δημιουργώντας επώνυμα πιστοποιημένα προϊόντα που θα μπορούν να είναι ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές» κατέληξε ο Αναπληρωτής Υπουργός.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός νωρίτερα συναντήθηκε με το Δ.Σ. και κτηνοτρόφους του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βόλου “Αίγα – Φυλή Σκοπέλου” στη Α’ ΒΙΠΕ Βόλου και στη συνέχεια επισκέφτηκε παραγωγικές μονάδες της περιοχής, και συγκεκριμένα τα Θερμοκήπια Γαρδένιας των Αφών Λάμπη, μέλος της ομάδας Gardenia Growers Group στην Αγριά Πηλίου, την εταιρεία «Χ. Παυλίδης ΑΕ» Εμπορίας και Παραγωγής Σπόρων Σιτηρών στο Κρόκιο και την Μονάδα σταυλισμένης κτηνοτροφίας και το τυροκομείο «Family Farm» της «Κτηνοτροφικής Μαγνησίας ΑΕ» στον Αλμυρό, όπου ενημερώθηκε για τις δραστηριότητές τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα μελλοντικά τους σχέδια.
Στις ανωτέρω συναντήσεις του Αναπληρωτή Υπουργού συμμετείχαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του Νομού, κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, κα. Κατερίνα Παπανάτσιου, κ. Συμεών Μπαλλής και μέλη της γραμματείας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας.
Home / Ελλάδα / Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάρκου Μπόλαρη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και παραγωγικές μονάδες στη Μαγνησία