Home / Κρήτη / Χιλιάδες κόσμου στην γιορτή Κρητικής διατροφής στο Ρέθυμνο. Με επιτυχία οι εκδηλώσεις προβολής των Κρητικών προϊόντων και της κρητικής διατροφής-γαστρονομίας

Χιλιάδες κόσμου στην γιορτή Κρητικής διατροφής στο Ρέθυμνο. Με επιτυχία οι εκδηλώσεις προβολής των Κρητικών προϊόντων και της κρητικής διατροφής-γαστρονομίας

Χιλιάδες Ρεθυμνιώτες, πολίτες απ όλη την Κρήτη αλλά και ξένους επισκέπτες του νησιού μας “μαγνητίζει” η γιορτή Κρητικής Διατροφής, που πραγματοποιείται στον Δημοτικό Κήπο στο κέντρο του Ρεθύμνου με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, το Δήμο Ρεθύμνου και το Επιμελητήριο Ρεθύμνου.
Πρόκειται για μια αυθεντική Γιορτή όπου προβάλλονται τα ποιοτικά Κρητικά προϊόντα, η φημισμένη Κρητική διατροφή-γαστρονομία αλλά και ο πολιτισμός ,η παράδοση ,η φιλοξενία των ανθρώπων του νησιού μας. Είναι μια γιορτή θεσμός που πραγματοποιείται με επιτυχία κάθε καλοκαίρι για 5η χρονιά στο Ρέθυμνο, διαρκεί μια εβδομάδα και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 7 Ιουλίου. Στην σημαντικότητα του ρόλου της γιορτής Κρητικής διατροφής στην επιτυχία της αλλά και στην ανάγκη στήριξης των Κρητικών προϊόντων και την προώθηση τους στις Ελληνικές και ξένες αγορές, αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους ,στα εγκαίνια του7ημερου των εκδηλώσεων ,ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ,η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου Γιώργος Γιακουμάκης, παρουσία του Γεν. Γραμ. του Υπουργείου Εμπορίου Αντώνη Παπαδεράκη, του Μητροπολίτη κκ Ευγενίου, του Επισκόπου Μεσαωρίας Κύπρου κκ Γρηγορίου (τέλεσε τον Αγιασμό), τοπικών Αρχών, φορέων, Περιφερειακών, Δημοτικών συμβούλων και πλήθους κόσμου. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης είπε, πως η Περιφέρεια θα συνεχίσει να στηρίζει δράσεις που θα στοχεύουν στην ανάδειξη του πρωτογενή τομέα του νησιού και την εξωστρέφεια των πιστοποιημένων Κρητικών προϊόντων. Παράλληλα ο κ. Αρναουτακης έδωσε συγχαρητήρια στους συνδιοργανωτές και στους εκθέτες, προσθέτοντας: «εμείς, από την πλευρά μας, ως Περιφέρεια Κρήτης στηρίζουμε τέτοιες ενέργειες για την προώθηση τοπικών προϊόντων σε συνδυασμό με την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος και ο συνδυασμός αυτός δίνει μια πρωτοπορία στην Κρήτη για εξωστρέφεια τόσο σε υπηρεσίες όσο και στα προϊόντα».
Σύμφωνα με τους συνδιοργανωτές μέχρι την 7η Ιουλίου, στο Δημοτικό Κήπο του Ρεθύμνου, παραγωγοί εκλεκτών τοπικών προϊόντων από όλο το νησί αλλά και τεχνίτες της λαϊκής παράδοσης, παρουσιάζουν στις καταπράσινες αλέες κάθε λογής προϊόντα, απ’ τον ανεκτίμητο πλούτο της Κρητικής γης και της ντόπιας παράδοσης. Συνταγές από Κρητικές μαγείρισσες, μαθήματα μαγειρικής από διάσημους σεφ, ο Κρητικός αμπελώνας, αλλά και ένα άκρως διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό παιδικό πρόγραμμα, συνθέτουν το καθημερινό πρόγραμμα της Γιορτής.
Μουσική, χοροί, δρώμενα από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, θα ολοκληρώνουν κάθε βράδυ μια ξεχωριστή εμπειρία.
Όπως αναφέρουν οι Φορείς σε ανακοίνωση τους: «Η Γιορτή Κρητικής Διατροφής είναι σήμερα μια κιβωτός συλλογής όλων εκείνων των στοιχείων που συνθέτουν την αυθεντικότητα και την μοναδικότητα της Κρήτης. Και σε αυτή την κιβωτό είστε όλοι – ντόπιοι και επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου – καλεσμένοι, για να απολαύσετε τα δώρα της Κρητικής γης, να γνωρίσετε τους ανθρώπους της, να διασκεδάσετε, και φεύγοντας, να κρατήσετε στις καρδιές σας και να μεταφέρετε όπου μπορείτε την ομορφιά και την αξία της!».
Στην 5η Γιορτή Κρητικής Διατροφής συμμετέχουν πάνω από 40 επιχειρήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων – περίπου οι 30 – είναι παραγωγοί διαφόρων προϊόντων της κρητικής γης. Το φημισμένο κρητικό λάδι και μέλι, το τυρί, το ρόδι, το φραγκόσυκο, τα σαλιγκάρια, τα παραδοσιακά καλλυντικά, χειροτεχνήματα λαϊκής τέχνης και πολλά ακόμη παρουσιάζονται καθημερινά στους επισκέπτες, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να τα γευτούν και να μάθουν τον τρόπο παρασκευής τους.
Πλούσιο είναι και το παιδικό πρόγραμμα, που έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αλλά και το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων, καθώς και το καλλιτεχνικό.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα της 5ης Γιορτής Κρητικής Διατροφής:

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

19:00 Διατροφή Παιδί Υγεία !
Τα παιδιά γνωρίζουν τα φρούτα και τις ιδιότητες τους, μέσα από παιχνίδια κατασκευές και ιστορίες. θα ταξιδέψουν με τα φτερά της φαντασίας στο μαγικό περιβόλι με τα φρούτα και εκεί…..!!!! Επιμέλεια προγράμματος – Ομιλητές: κ. Μαριάννα Σταυρουλάκη και κ. Χάρης Χαρωνίτης, διατροφολόγοι.

20:00 Το τόξο της Λύρας
Γεύση και πολιτισμός γύρω από το πιλάφι του γλεντιού στο τόξο της λύρας. Μια μοναδική εκδήλωση, που ενώνει τις κοινές παραδόσεις της Κρήτης και της Κάσου. Τη γεύση και τον πολιτισμό γύρω από το πιλάφι του γλεντιού και τη λύρα.
Στο τόξο της λύρας – στην Κρήτη και στην Κάσο – το γλέντι του γάμου και του πανηγυριού δεν είναι απλή διασκέδαση, αλλά επικοινωνία με την ίδια ιδεολογία, τους ίδιους κώδικες ζωής. Το παραδοσιακό γλέντι εξελίσσεται σε ομόκεντρους κύκλους γύρω από το καζάνι με το πιλάφι. Στην Κρήτη το πιλάφι στηρίζεται αποκλειστικά στη δύναμη του ζωμού των σφαχτών με την προσθήκη μόνο αλατιού και λεμονιού. Στην Κάσο πάλι, «κοκκινίζουν» το πιλάφι, το καίνε με βούτυρο και το σερβίρουν πασπαλισμένο με τριμμένη κανέλα. Παντού, όμως, η γεύση του πιλαφιού είναι ένα ταξίδι στη γεύση και τον πολιτισμό της παράδοσής μας, που δεν θα βαρεθούμε ποτέ να κάνουμε.

21:00 Κρητική παραδοσιακή μουσική και χοροί της Κρήτης από το μουσικοχορευτικό σύλλογο Αρκάδι και τον Βαγγέλη Γκαλονάκη με το συγκρότημά του.

21:30 Κρητική και Κασσιώτικη Μουσική και Χοροί
Με τους μουσικούς: Περσελής Γιώργος, Κωνσταντίνος Μηνάς Ηλίας Διακάκης
Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

19:00 Μεσόγειος. Ομαδικά παιχνίδια και διατροφικές συνήθειες που μας ενώνουν! Βιωματικό πρόγραμμα για παιδιά. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τα Εικαστικά Εργαστήρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης της Κ.Ε.ΔΗ.Ρ.. Επιμέλεια – υλοποιηση προγράμματος: κ. Σοφία Τρούλη, Μουσειοπαιδαγωγός.

20.00 Ο γνωστός δημοσιογράφος – συγγραφέας Ηλίας Μαμαλάκης, Πρέσβης της WWF για την αλιευτική πολιτική της Ευρώπης, Μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, κλείνει με την παρουσία του την 5η Γιορτή Κρητικής Διατροφής. Οι γεύσεις και οι μυρωδιές των βουνών μας, της κτηνοτροφικής παράδοσης και των όμορφων μιτάτων, κατεβαίνουν για μια μέρα στην πόλη. Το μοναδικό αντικριστό ξυπνάει αισθήσεις και μνήμες. Ο Ηλία Μαμαλάκης ο Σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ρεθύμνης και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αμαρίου από νωρίς μας παρουσιάζουν βήμα προς βήμα την ιδιαίτερη τέχνη μιας ζωντανής παράδοσης

21:00 Χοροί της Κρήτης από το μουσικοχορευτικό συγκρότημα Τζανιδάκης.

21:30 Συναυλία με τον ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΛΑ Ο παγκόσμιος πρεσβευτής της Κρητικής μουσικής, ο σπουδαίος καλλιτέχνης Βασίλης Σκουλάς, θα κλείσει με μια μοναδική συναυλία την 5η Γιορτή Κρητικής Διατροφής. Ο Βασίλης Σκουλάς, έχει παίξει και τραγουδήσει σε μια μεγάλη σειρά, από επιτυχημένες καλλιτεχνικές, κοινωνικές και πολιτιστικές εμφανίσεις, στην Αμερική, στον Καναδά, στην Αυστραλία και στην Γερμανία και όπου υπάρχουν Έλληνες και ιδίως Κρητικοί. Το Σεργιάνισμα στην Κρήτη , η Κρητική ανθολογία , Τα τραγούδια του σίδερου και του νερού”, Άσπρο μαντήλι ανέμιζε, Στο ξέσπασμα του Φεγγαριού είναι μόνο μερικές από τις δισκογραφικές δουλειές του σπουδαίου καλλιτέχνη Βασίλη Σκουλά από τα Ανώγεια.

Στο πλαίσιο του προγράμματος της Γιορτής, θα συναντήσετε και τους Φορείς
• Εικαστικά Εργαστήρια Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Ζωγραφική, Αλέξανδρος Τσίντζος και Γιαβρίδη Κατερίνα
Κόσμημα, Πέτρος Σταυρουλάκης και Χαρά Θεοδωράκη
Υπεύθυνος Εκπαιδευτικού Τομέα Εικαστικών Εργαστηρίων Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Χρηστίδης Κώστας – Ζωγράφος
• Κέντρο Κρητικής Λαϊκής Τέχνης:
Ξυλογλυπτική, Γουνάκης Κωστής & Μπάμπης Μαραθιανός
Βιβλιοδεσία, Μοσχονά Μαρία
Papier Mache (Παπιέ Μασέ), επιμέλεια Περιστεράκης Σταύρος
Ψηφιδωτό, Ξενικάκης Γιώργος
Κρητικά παραδοσιακά μαχαίρια, Γαλιός Γιώργος
• Σύλλογος Προστασίας θαλάσσιας χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ»
• Παγκρήτια Διεθνής Κοινότητα (CIS) The Cretan International Community
• Σύλλογος Εθελοντών αιμοδοτών Ρεθύμνης «Δότες Ζωής»
ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΝΑ:
• Κέντρο άθλησης Παλμός
• Υπηρεσίες πολιτιστικής εκπαίδευσης ΜΟΥΣΑ
• Οι διατροφολόγοι Χάρης Χαρωνίτης και Μαριάννα Σταυρουλάκη
• Ομάδα Αερόστατου.
• Γωγώ η παραμυθού
• Κέντρο Πρόληψης εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχικής υγείας
• Αρχέλων – Σύλλογος προστασίας θαλάσσιας χελώνας
• Κλαψινάκης, βιβλιοχαρτοπωλείο
• Ηλιάκης Ε. Στυλιανός, οπωροκηπευτικά
• ΜΑΧ Φραγγεδάκης Αντώνιος, εμπόριο χαρτικών
Ποιητικός αυτοσχεδιασμός

Καθημερινή απαγγελία μαντινάδων από το Σύλλογο Κρητών Στιχουργών «Μιχάλης Καυκαλάς».

Παιδική Γωνιά:
Η κρητική γη χρόνια τώρα παράγει πολιτισμό μέσα από τα προϊόντα της και η διατροφή των παππούδων αποτελεί παράδειγμα για όλο τον κόσμο.
Τα παιδιά μας οφείλουν να αντιληφθούν το γεγονός με τον δικό τους μοναδικό τρόπο και να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και βιωματικές εμπειρίες.
Το Αερόστατο μέσα απ την Γωνιά Παιδικής Δημιουργίας έχει αναλάβει αυτόν το ρόλο σε ένα χώρο ειδικά διαμορφωμένο για τους μικρούς επισκέπτες .
Πολλοί και αξιόλογοι οι καλεσμένοι μας κάθε απόγευμα 7.00 με 9.00 κάνουν τα προγράμματα μας ποικιλόμορφα και ιδιαίτερα ελκυστικά για παιδιά άνω των 4 ετών.