Home / Ελλάδα / Απάντηση Καρασμάνη στον Αποστόλου για τη συστηματική και συνειδητή επιχείρηση παραπλάνησης

Απάντηση Καρασμάνη στον Αποστόλου για τη συστηματική και συνειδητή επιχείρηση παραπλάνησης

Από τριμήνου ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός Γιώργος Καρασμάνης, είχε προσωπικά υποδείξει στον νυν Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου να σταματήσει την επιχείρηση παραπλάνησης του αγροτικού κόσμου με ανακριβή ή και σκόπιμα ψευδή στοιχεία, για την πολιτική του ίδιου του κ. Καρασμάνη επί υπουργίας του, καθώς και για δήθεν ¨επιτεύγματα¨ της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου.
Τον είχε δε προειδοποιήσει ότι στο εξής, αυτή η πρακτική δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη και, γι’ αυτό, ο πρώην Υπουργός με την παρακάτω δήλωσή του, δίνει με αδιάσειστα τεκμηριωμένα στοιχεία τις οφειλόμενες απαντήσεις.

Ακολουθεί η δήλωση του κ.Καρασμάνη:
Από τις αρχές του τρέχοντος έτους είχα προειδοποιήσει προσωπικά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου ότι, στο εξής, καμία ανακρίβεια και καμία αναλήθεια, που συστηματικά εκτοξεύει ως πυροτεχνήματα, δεν θα μένει αναπάντητη.
Ατυχώς γι’αυτόν το επιχείρησε πρόσφατα, με νέα ψεύδη σε τουλάχιστον τέσσερεις περιπτώσεις: Στις 25 Ιανουαρίου στην εκπομπή της EPT Focus, στις 18 Φεβρουαρίου και στις 4 Μαρτίου απαντώντας αντίστοιχα σε επίκαιρες ερωτήσεις συναδέλφων βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (Γιάννη Κουτσούκου και Βασίλη Κεγκέρογλου) αναφορικά με την καταβολή των οφειλόμενων της ενιαίας ενίσχυσης, αλλά και την προηγούμενη εβδομάδα στην ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτας Βράντζα, αναφορικά με το εθνικό απόθεμα δικαιωμάτων.
Σεβόμενος το γεγονός ότι βρισκόταν εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων δεν απάντησα. Τώρα, όμως, που τα πνεύματα καταλάγιασαν, πρέπει να λάβει τις δέουσες απαντήσεις για πλήρη ενημέρωση των αγροτοκτηνοτρόφων μας τους οποίους προφανώς θεωρεί εύκολους αποδέκτες της παραπλανητικής τακτικής του.

* Είπε ο κ. Αποστόλου : «Ήμασταν από τις πρώτες χώρες στην Ε.Ε. που κάναμε πληρωμές βασικής ενίσχυσης. Υπάρχουν χώρες ακόμη και σήμερα που δεν ολοκληρώσανε τη διαδικασία και τις συγκεκριμένες πληρωμές».

– Ψεύδος! Είμαστε από τους ουραγούς στις πληρωμές: Μέχρι τις 31.12.2015 επί του συνόλου της ενιαίας ενίσχυσης που αναλογεί για το 2015 πλήρωσαν:

– Γερμανία το 95%.
– Ιρλανδία το 95%.
– Λουξεμβούργο το 95%.
– Γαλλία το 95%.
– Φινλανδία το 95%.
– Σλοβακία το 95%.
– Σουηδία το 93%.
– Δανία το 92%.
– Βέλγιο το 90%.
– Ολλανδία το 89%.
– Αυστρία το 88%.
– Ισπανία το 87%.
– Βρετανία το 84%.
– Λιθουανία το 81%.
– Τσεχία το 72%.
– Ιταλία το 70%.

Ο κ Αποστόλου μόλις και μετά βίας κατέβαλε το 54% της ενιαίας ενίσχυσης και ανενδοίαστα υπερηφανεύεται γι’ αυτό!

* Είπε ο κ. Αποστόλου : «Δεν μπορώ να βρω τον τρόπο που δόθηκαν τα χρήματα (στους ροδακινοπαραγωγούς). Δόθηκαν χωρίς καν να έχουν γίνει διαδικασίες, ούτε μέσω ΠΣΕΑ, ούτε μέσω de minimis. Με ποια διαδικασία δεν γνωρίζω, δεν γνωρίζουν οι υπηρεσίες».

– Έτερον ψεύδος! Επειδή φαίνεται ούτε οι σύμβουλοι του κ. Αποστόλου τον ενημερώνουν, ας ψάξει στο ΦΕΚ 131/22-01-2015. Θα βρει τη διαδικασία και τον τρόπο, που με διαφάνεια, ακρίβεια και σαφήνεια καταβλήθηκαν οι ενισχύσεις στους δικαιούχους. Ας ρωτήσει δε τις υπηρεσίες του υπουργείου συγκεκριμένα για τις αποφάσεις που εκδόθηκαν από την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και τη Διεύθυνση Προγραμματισμού & Εφαρμογών της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ας μπει στον κόπο να διαβάσει επίσης την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 13ης Ιανουαρίου 2015 για την καταβολή των ενισχύσεων. Aς ανατρέξει στις 10 ανακοινώσεις για το θέμα αυτό, που εξακολουθούν να παραμένουν αναρτημένες στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου. Ας ψάξει στα συρτάρια του, όπου τον έχει καταχωνιάσει, για τον φάκελο των ροδακίνων (προϋπολογισμού 60 εκ ευρώ) που του παρέδωσα κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου. Επιπρόσθετα ας τον μάθει κάποιος να ξεχωρίζει τις ενισχύσεις ΠΣΕΑ, από τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας και να τον ενημερώσει ότι οι ενισχύσεις αφορούσαν αποκλειστικά τις απώλειες εισοδήματος από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και όχι από το μετέπειτα ρωσικό εμπάργκο στις εξαγωγές κοινοτικών αγροτικών προϊόντων, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε τη δυνατότητα κοινοτικής χρηματοδότησης των αποσύρσεων με τη μορφή της δωρεάν διανομής φρουτολαχανικών σε απόρους και οικονομικά ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

* Είπε ο κ. Αποστόλου : «Παραλάβαμε χάος λόγω των καταλογισμών και των κοινοτικών προστίμων. Για πρώτη φορά πέρυσι η χώρα μας δεν πλήρωσε πρόστιμα για τους βοσκοτόπους, γιατί κάναμε καλά τη δουλειά μας και τα βάλαμε όλα σε μια σειρά».

– Ουδέν ψευδέστερον! Ούτε καλά τη δουλειά του έκανε, ούτε έβαλε τίποτα σε σειρά. Απλά εκμεταλλεύτηκε την τεράστια προσπάθεια που έγινε επί των ημερών μας για τη διευθέτηση του θέματος των βοσκοτόπων. Από περίπου 11 εκατ. επιλέξιμα στρέμματα βοσκοτόπων που βρήκαμε, καταφέραμε και παραδώσαμε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιανουάριο του 2015, σχεδόν 14,5 εκατ. επιλέξιμα βοσκοτόπια. Με αυτά πλήρωσε το Δεκέμβριο τις ενισχύσεις ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Ολοκληρώσαμε το σχέδιο δράσης (axiom plan) για τους βοσκοτόπους, που μας εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μπορεί να μας πει ο κ. Αποστόλου πόσο βελτίωσε τον αριθμό των επιλέξιμων βοσκοτόπων ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη του υπουργείου; Δεν μπορεί διότι, απλούστατα, δεν τον βελτίωσε καθόλου! Τι ¨έκανε¨ λοιπόν και ¨σε ποια σειρά έβαλε – τί¨ – μέχρι το Σεπτέμβριο του 2015 ο κ. Αποστόλου προκειμένου να ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι μη δασικές ή δασοφυείς εκτάσεις και να αντιμετωπίσει τις εκτάσεις που δηλώθηκαν στο παρελθόν από τους κτηνοτρόφους ως βοσκοτόπια, αλλά δεν τις χρησιμοποίησαν και τώρα έχουν αποκτήσει δασική βλάστηση, έτσι ώστε να πληρωθούν καλύτερα και δικαιότερα οι κτηνοτρόφοι μας; Απολύτως τίποτε. Αδιαφόρησε παντελώς. Ούτε τον καινούργιο ορισμό των βοσκοτόπων δεν ήταν κατάφερε να εφαρμόσει, όταν εμείς, κατά τη διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ πετύχαμε την αλλαγή του, ώστε σε αυτόν να συμπεριληφθούν και οι φρυγανώδεις και οι ξυλώδεις και οι ποώδεις εκτάσεις. Ούτε τα προσωρινά διαχειριστικά σχέδια των βοσκοτόπων δεν ολοκλήρωσε, το νομοθετικό πλαίσιο των οποίων το βρήκε έτοιμο και αυτό. Αντιθέτως, εξέδωσε τον Ιούνιο του 2015 μια ΚΥΑ, δημιουργώντας άδικα, αυθαίρετα και αναιτιολόγητα κτηνοτρόφους πρώτης, δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, διογκώνοντας έτσι τα προβλήματά τους.
Ας μας πληροφορήσει λοιπόν, επί ποίων εκτάσεων ήρθε και ήλεγξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κ. Αποστόλου, τον Οκτώβριο του 2015 και έδωσε τα εύσημα περί μη επιβολής προστίμου, όταν εσείς δεν τα αυξήσατε ούτε κατά ένα στρέμμα; Απλή η απάντηση: Επί των επιλέξιμων εκτάσεων που παραδώσαμε τον Ιανουάριο του 2015. Η δική μας άοκνη εργασία και προσπάθεια εξάλειψε το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος. Τώρα ο κ. Αποστόλου θέλει να «κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα».
Να θυμίσω στον κ. Αποστόλου ότι ως Υπουργός, επανειλημμένως τόνισα στη Βουλή, ότι δεν είχα να κρύψω τίποτα. Πράγματι για την περίοδο 2008 μέχρι και 2011 μας επιβλήθηκε κοινοτικό πρόστιμο ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ κυρίως λόγω του προβλήματος των βοσκοτόπων, το οποίο επιμερίστηκε με απόφαση της Επιτροπής σε μια τριετία, από την 1η Ιανουαρίου του 2014 όπου παρακρατήθηκαν τα πρώτα 350 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα θα καταβάλλονταν το 2015 και το 2016. Επίσης, είχα αναφέρει ότι επιβλήθηκαν πρόστιμα για την ενιαία ενίσχυση του 2012 – 40 εκατ. – και του 2013 – 38 εκατ. – και καταφέραμε να μην τα ανακτίσουμε-πάρουμε από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους. Το δε σημαντικότερο: διασφαλίσαμε 500 εκατ. για την εξισωτική αποζημίωση της περιόδου 2015-2020, Κανονισμός που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 23/12/2014 (Καν. ΕΕ 1378/23-12-2014) καθώς επίσης 150 εκατ. κάθε χρόνο να εισπράττουν περισσότερα οι κτηνοτρόφοι ως ενιαία ενίσχυση με την νέα ΚΑΠ.

* Είπε ο κ. Αποστόλου : «Τρείς περιφέρειες τώρα. Αντιλαμβάνεστε αυτό τι επιπτώσεις είχε στην κατανομή των δικαιωμάτων και για αυτό είχαμε καθυστερήσεις».

– Ανακριβειών και αναληθειών συνέχεια! Η απόφαση για την κατάρτιση των τριών περιφερειών ήταν πολιτική. Ελήφθησαν μάλιστα υπόψη και οι παρατηρήσεις όλων των κομμάτων όταν τον Ιούλιο του 2014 παρουσιάστηκε στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν εξέφρασε τότε αντιρρήσεις, αλλά αφενός, πείσθηκε από τα επιχειρήματα που κατατέθηκαν γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί το μοντέλο της μίας περιφέρειας και, αφετέρου, ζήτησε και την αύξηση του αριθμού των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Αυτών των ενισχύσεων, που τώρα βουλευτές του κόμματός του τις ονομάζουν «ρουσφετολογικές»!! Μάλιστα δώσαμε σε όλα τα κόμματα προθεσμία μιας εβδομάδας να καταθέσουν εγγράφως τις προτάσεις τους. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπέβαλε απολύτως τίποτα. Επιτέλους, ας διαβάσει ο κ. Υπουργός τα πρακτικά της Βουλής, κι’ ας μην επιχειρεί ματαίως να χρυσώσει το χάπι της καθυστέρησης και του μπάχαλου που ο ίδιος δημιούργησε, αναφερόμενος συνεχώς στην αναθεώρηση του 2017. Ας βγάλει πρώτα τα οριστικά δικαιώματα, ας κλείσει τις εκκρεμότητες του 2015 και μετά ας φτιάξει επιτροπές για την αναθεώρηση.

* Είπε ο κ. Αποστόλου : «Δεσμεύομαι με απόφασή μου, να εφαρμόσω για τους νέους αγρότες την προαιρετική δυνατότητα των κοινοτικών διατάξεων για αύξηση της αξίας των ατομικών τους δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης μέχρι το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε περιφέρειας».

– Ας μη… ¨δεσμεύεται¨ ο κ, Αποστόλου. Δεν είναι ανάγκη. Δεν χρειάζεται καμία απόφαση. Στον Εθνικό Φάκελο για την καινούργια ΚΑΠ που κατατέθηκε επί υπουργίας μου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποφασίσαμε να κάνουμε χρήση της δυνατότητας αύξησης κατά 25% των δικαιωμάτων για τους νέους αγρότες. Επιπλέον, ενεργοποιήσαμε την προαιρετική δυνατότητα των κοινοτικών διατάξεων για τους νέους αγρότες, ηλικίας μέχρι 40 ετών, για αύξηση της αξίας των ατομικών τους δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης μέχρι το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε περιφέρειας.
Μέχρι σήμερα ο κ. Αποστόλου ήταν εκείνος που ηρνείτο να εφαρμόσει αυτή τη διάταξη.
Γιατί;
Γιατί προτίμησε να πληρώσει το 90% της βασικής ενίσχυσης και όχι το 70% όπως τον συμβουλεύανε από τον Αύγουστο του 2015 οι υπηρεσίες του υπουργείου, αφήνοντας έτσι απλήρωτους τους νέους αγρότες; Δικαιολογημένα λοιπόν διαμαρτύρονται οι νέοι αγρότες και ας μην παραπονιέται ο κ. Υπουργός ότι του φταίει ο Εθνικός Φάκελος και τώρα να… ¨δεσμεύεται¨ ότι θα εφαρμόσει κάτι που ήδη είναι θεσμοθετημένο!!
Επιπλέον, φαίνεται ότι δεν παρακολουθούσε τις ανακοινώσεις που εξέδιδα ως Υπουργός, για τη στήριξη των νέων αγροτών στους οποίους δεν είχαν κατανεμηθεί δικαιώματα.

Να του θυμίσω λοιπόν ότι, αφού και εμείς είχαμε αντιληφθεί το πρόβλημα σπεύσαμε άμεσα, τον Ιούλιο του 2014 – ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου και όχι με καθυστέρηση ενάμιση χρόνου – να στηρίξουμε τους νέους αγρότες, στο πλαίσιο του τότε ισχύοντος κοινοτικού πλαισίου, δίνοντας σε 12.852 νέους αγρότες, που ξεκίνησαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα από το 2011 και δεν κατείχαν δικαιώματα ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης, 30.783,99 καινούργια δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα δικαιωμάτων του 2013, συνολικής αξίας 16.931.194,50 ευρώ (μοναδιαίας αξίας κάθε ατομικού δικαιώματος 550 ευρώ ετησίως).

Καταφέραμε για πρώτη φορά να εντάξουμε 3.224 επιλαχόντες στο προηγούμενο Πρόγραμμα Ενίσχυσης Νέων Αγροτών. Και τους πληρώσαμε επίσης για πρώτη φορά μέσα σε 4 μήνες. Ενώ, επιπλέον, ξεμπλοκάραμε το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών του 2009 που καρκινοβατούσε, δίνοντας τους αλλά 56 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2014.
Ταυτόχρονα να του υπενθυμίσω, για να μην ισχυριστεί στο μέλλον (όπως συνηθίζει) ότι ήταν δική του πρωτοβουλία, πως του παραδώσαμε το Νέο Πρόγραμμα της καινούργιας περιόδου με 250 εκατ. ευρώ για τους νέους αγρότες, 466 εκατ. για Σχέδια Βελτίωσης και 254 εκατ. για την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και όχι μόνον.

* Είπε ο κ. Αποστόλου : «Για τη μείωση 15% των ενισχύσεων της καινούργιας ΚΑΠ φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση».

– Τί να πει κανείς! Ας σταματήσει να αναμασά τις ίδιες συνειδητές αναλήθειες. Η μείωση των κονδυλίων της ΚΑΠ αποφασίστηκε από τους 28 υπουργούς Οικονομικών στο ECOFIN και αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την αρχιτεκτονική της καινούργιας ΚΑΠ δεν την φτιάξαμε μόνοι μας. 28 κράτη μέλη διαβουλεύονταν μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για περισσότερα από δύο χρόνια προκειμένου να προκύψουν τα συγκεκριμένα κείμενα, τα οποία τελικά ψηφίστηκαν τον Ιούνιο του 2013 σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας. Το ίδιο σύστημα εφαρμόζουν και τα 28 κράτη μέλη. Η μείωση εφαρμόστηκε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ε.Ε.
Εμείς εκείνο που του παραδώσαμε ήταν ένα συνολικό πρόγραμμα 14 δις ευρώ για τις άμεσες ενισχύσεις και άλλα 6 δις ευρώ για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και 523,4 εκατ. ευρώ για την Αλιεία έως το 2020 με το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, όπου για πρώτη φορά πετύχαμε με σκληρή διαπραγμάτευση να διπλασιάσουμε τους κοινοτικούς πόρους πράγμα που δεν είχε συμβεί ποτέ στα χρονικά.
Ας κοιτάξει ο κ. Αποστόλου, αντί να φλυαρεί και να παραποιεί συνεχώς την πραγματικότητα, να αξιοποιήσει τα κονδύλια αυτά, που δυστυχώς συνεχίζουν να λιμνάζουν στα συρτάρια των Βρυξελλών. Οι καθυστερήσεις δεν δημιουργούνται λόγω της αρχιτεκτονικής της νέας ΚΑΠ. Τις καθυστερήσεις τις δημιούργησε μόνος του ο σημερινός Υπουργός αφού, επί εννέα μήνες το 2015 παρέμεινε παντελώς άπραγος και δεν ασχολήθηκε καθόλου με το υπουργείο και την ΚΑΠ. Και τώρα, εγκλωβισμένος στα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε, επιχειρεί να φορτώσει τις βαρύτατες ευθύνες στους… “προηγούμενους”!

Αλλά… παλιά μου τέχνη κόσκινο…