Home / Αγροτικά / Άλλο αγροτεμάχια και άλλο οικόπεδα με τροπολογία ΥΠΕΧΩΔΕ

Άλλο αγροτεμάχια και άλλο οικόπεδα με τροπολογία ΥΠΕΧΩΔΕ

Φρένο στη δόμηση της αγροτεμαχίων υψηλής παραγωγικότητας με έκταση μικρότερη των 4 στρεμμάτων και με πρόσοψη σε δρόμους, μπαίνει με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία επιχειρεί να βάλει τάξη στα θέματα που σχετίζονται με τις οικοδομικές άδειες και τη χρήση γης όταν αυτή δεν είναι ενταγμένη στα πολεοδομικά σχέδια.

Στο άρθρο 50, το υπουργείο βάζει φρένο στη δόμηση σε γεωργική γη εκατέρωθεν των οδικών αξόνων και όχι εν γένει στα εκτός σχεδίου οικόπεδα.

Η προωθούμενη ρύθμιση αλλάζει τους όρους ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων σε μικρά έργα, κάτι που θα επηρεάσει και τα υπό διαμόρφωση προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, γκρεμίζει τις υπεραξίες της περιαστικής γης και των αγροτεμαχίων που είχαν το χαρακτήρα οικοπέδων, υπό προϋποθέσεις ωστόσο, βάζει κάποια σειρά στους κανόνες δόμησης και στα «γιαπιά» που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε ολόκληρη την περιφέρεια.

Στο άρθρο 50, το υπουργείο βάζει φρένο στη δόμηση σε γεωργική γη εκατέρωθεν των οδικών αξόνων και όχι εν γένει στα εκτός σχεδίου οικόπεδα. Μέχρι σήμερα οι κάτοχοι τέτοιων γαιών μπορούσαν να τις αξιοποιήσουν και για την ανέγερση κατοικιών, εξοχικών, ή και γραφείων μικρής κλίμακας εφόσον τα εν λόγω οικόπεδα πληρούσαν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως να έχουν πρόσοψη σε δρόμο (εθνική οδό, επαρχιακή οδό, δημοτική οδό) ή να βρίσκονται σε συγκεκριμένη απόσταση 200 και 150 μέτρων αντίστοιχα από εθνικο-επαρχιακό δρόμο και από δημοτικό δρόμο. Με τον τρόπο αυτό, ήταν εφικτή η οικοδόμηση ακόμα και σε οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων, που είναι η ελάχιστα απαιτούμενη επιφάνεια για την ανέγερση κτισμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Ειδικότερα, καταργούνται οι διατάξεις του νόμου Καλαφάτη για την αυθαίρετη δόμηση (4178/2013), σύμφωνα με τις οποίες μπορούσε, κατά παρέκκλιση, να αλλάξει χρήση Γη Υψηλής Παραγωγικότητας. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, το μόνο που θα επιτρέπεται στις συγκεκριμένες εκτάσεις -οι οποίες προστατεύονται από το Σύνταγμα και τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (3698/2000 Τμήμα Ε´)- είναι αλλαγή χρήσης μόνο εάν εξυπηρετεί αγροτική δραστηριότητα ή μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.

Στα εν λόγω ακίνητα δεν θα επιτρέπεται η ανανέωση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης στην περίπτωση που η αρχική δεν έχει υλοποιηθεί. Στα ήδη υφιστάμενα κτίρια επιτρέπεται ο εκσυγχρονισμός τους, καθώς και η λήψη και ανανέωση περιβαλλοντικών όρων, αδειών λειτουργίας και αδειών εγκατάστασης, όπου απαιτούνται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Ενδεχόμενη αλλαγή χρήσης και έκδοση νέας έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης για τα ακίνητα σε Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, μετά την ψήφιση του νέου νόμου, θα μπορεί να γίνεται με γνωμοδότηση της Περιφερειακής Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος (ΠΕΧΩΠ) της οικείας Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), αποκλειστικά για υλοποίηση Αγροτικής Δραστηριότητας, καθώς και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.

Αντίδραση ΠΟΜΙΔΑ

Πλέον, όπως τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), χιλιάδες δομήσιμα αγροτεμάχια σε όλη τη χώρα θα μετατραπούν, άμεσα σε απλά «χωράφια», με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά για τους κατόχους τους, αλλά και για τον κλάδο της οικοδομής, που θα μπορούσε δυνητικά να προσδοκά σε κάποια έσοδα από την ανέγερση κτισμάτων σε αυτά τα ακίνητα. Παράλληλα, κατά την ΠΟΜΙΔΑ, πρόκειται για έναν ακόμα «παράγοντα έμμεσης εξώθησης των πολιτών στην αυθαίρετη δόμηση».

Να σημειωθεί ότι ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων στην περιφέρεια είναι επί ποδός, καθώς όχι μόνο θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο φέτος, αλλά αυτός θα επιβληθεί και επί περιουσίας, η οποία οδεύει προς απαξίωση.

πηγή: agronews.gr