Ένα τριήμερο αφιερωμένο στους σπόρους και την Αγροοικολογία, θα πραγματοποιηθεί με ομιλίες στο ΤΕΙ Ηρακλείου στις 8 Απριλίου και στον Πύργο του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων στις 9 και 10 Απριλίου.
Για 5η συνεχόμενη χρονιά γιορτάζουμε, με επίκεντρο τους παραδοσιακούς σπόρους, την αξία της ελευθερίας των κοινών αγαθών, την δυνατότητα της αυτονομίας και την δύναμη της αλληλοβοήθειας.
“Οι τελευταίες συνεχόμενες αλλαγές στην κοινωνία μας αλλά και παγκόσμια επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα διατήρησης και ενδυνάμωσης των αξιών αυτών.
Aς απευθύνουμε τη σκέψη μας στην επικράτηση της ειρήνης με την ελπίδα πως κάθε εστία πολέμου θα απαλειφθεί και άνθρωποι που βίαια εγκαταλείπουν τον τόπο τους και χάνουν κεκτημένα θα μπορέσουν να τα ανακτήσουν.
Φέτος, θα γιορτάσουμε μαζί με τον εμπνευστή και Ιδρυτή της Εναλλακτικής Κοινότητας Πελίτι, Παναγιώτη Σαϊνατούδη.
Είναι ο άνθρωπος που ξεκίνησε 21 χρόνια πριν να εργάζεται για την πραγμάτωση του προσωπικού του ονείρου: την διάδοση, διάσωση και διατήρηση των σπόρων που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες γενεές και που αποτέλεσαν γι’αυτές στήριγμα σε δύσκολες συνθήκες.
Έτσι σήμερα το όνειρο αυτό υλοποιείται και γίνεται γνωστό και αξιοποιήσιμο τόσο Πανελλήνια μέσα από τις 18 τοπικές ομάδες Πελίτι που δημιουργήθηκαν και τους χιλιάδες καλλιεργητές που τις εμπιστεύτηκαν, όσο και εκτός των συνόρων με μια τοπική ομάδα στην Βουλγαρία και πολλούς ακόμα υποστηρικτές παγκόσμια.
Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης αφιερώνει τη ζωή του στον προσωπικό του στόχο αποτελώντας ένα φωτεινό σημάδι ανάμεσά μας, μας θυμίζει επιπλέον πως καθένας από μας μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη των κοινωνικών και πολιτικών καταστάσεων απλά, με τις καθημερινές του επιλογές.
Στη φετινή Γιορτή θα συμμετέχει άλλος ένας άνθρωπος που φωτίζει με τη δράση του τη χώρα που κατοικεί, τη Γαλλία αλλά και πολλές ακόμα στον παγκόσμιο χάρτη, ο Πιερ Ραμπί.
Σεμνός αγρότης, συνετός φιλόσοφος, πλούσιος σε συγγραφικό έργο, ο Πιερ Ραμπί, εκφραστής της Αγροοικολογίας την ορίζει ως «μια μέθοδο αποδοτικής Γεωργίας, μια ηθική, μια αισθητική στην υπηρεσία του ανθρώπου και της φύσης».
Η θεώρησή του αυτή και η προτροπή για ήπια και λιτή χρήση των πόρων του πλανήτη, ισότιμα από όλους τους λαούς, αξίζει την προσοχή μας.
Επιπλέον, φέτος θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε πρακτικές εφαρμογής της Αγροοικολογίας στην διατήρηση των σπόρων και τη φυτοπροστασία από έμπειρους εκπαιδευτές, όλες τις ομάδες διατήρησης των σπόρων που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη, συλλογικότητες που προάγουν την κοινωνική ωφέλεια και την τοπική ανάπτυξη μέσα από την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών, δράσεις μαθητών αγροτικής κατεύθυνσης και την πολύτιμη τέχνη της υφαντικής.
Σας καλούμε λοιπόν στην 5η Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών, σε ένα 3/ήμερο αφιερωμένο στους σπόρους και την Αγροοικολογία, με ομιλίες στο ΤΕΙ Ηρακλείου στις 8 Απριλίου και στον Πύργο του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων στις 9 Απριλίου. Στο κορύφωμα της Γιορτής, Κυριακή 10 Απριλίου στο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, θα μοιραστούμε σπόρους, πολύτιμη εμπειρία ανθρώπων με ιδιαίτερη διαδρομή και ευχάριστες στιγμές με παραδοσιακή μουσική.
Οι σπόροι που δίνονται είναι δωρεάν με την υποχρέωση από σας να τους διατηρήσετε και να τους μοιράσετε και σε άλλους ώστε να μπορέσουν οι επόμενες γενιές να γευτούν και να χαρούν αυτή την κληρονομιά”.