Home / Αγροτικά / 2ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης και ελαιοκομικών φορέων

2ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης και ελαιοκομικών φορέων

Με στόχο την καλύτερη δυνατή προώθηση του ποιοτικού Κρητικού ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές αλλά και στην εσωτερική αγορά η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης διοργανώνει τον 2ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου (2nd Cretan Olive Oil Competition) από 19 – 20 Μαρτίου 2016 στο Ρέθυμνο με την συνεργασία των:

Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔHΚ)
Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης(ΣΕΚ),
Σύνδεσμο Τυποποιητών ΕλαιολάδουΚρήτης (ΣΥΤΕΚ)
Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου
Ινστιτούτο Ελιάς και ΥποτροπικώνΦυτών Χανίων
Μεσογειακό Αγορανομικό Ινστιτούτο Χανίων
Οργανοληπτικό Εργαστήριο Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης «ΕΝΩΣΗ»

Η επιτυχής διεξαγωγή και η μεγάλη συμμετοχή που υπήρξε στον 1ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό, το 2015, καθώς και οι πολλές διακρίσεις από το εξωτερικό, που ακολούθησαν για τα βραβευμένα Κρητικά ελαιόλαδα, αποτέλεσαν κίνητρα αναζήτησης για βελτίωση της ποιότητας των τυποποιημένων Κρητικών ελαιολάδων, που μπορούν να αναδειχθούν ακόμα καλύτερα, τόσο στην εγχώρια όσο και στην παγκόσμια αγορά.

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν:

Επιχειρήσεις τυποποίησης ελαιολάδου, Συνεταιριστικές Οργανώσεις, και Παραγωγοί ή Ομάδες Παραγωγών που διαθέτουν στην αγορά επώνυμο, τυποποιημένο, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, συμβατικής ή/και βιολογικής καλλιέργειας.

Η συμμετοχή των ποιοτικών τυποποιημένων Κρητικών ελαιολάδων στο διαγωνισμό θα έχει ως αποτέλεσμα:

την ανάδειξη των ιδιαίτερων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ποιοτικού και επώνυμου Κρητικού ελαιολάδου.
τη βελτίωση της τεχνογνωσίας γύρω από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, άρα και την ποιοτική του αναβάθμιση.
την ενδυνάμωση της εικόνας του Κρητικού ελαιόλαδου και την προβολή του εντός και εκτός της χώρας μας.

Αξιολόγηση δειγμάτων :

Σε όλα τα δείγματα θα πραγματοποιηθεί χημική ανάλυση πριν την οργανοληπτική αξιολόγηση. Σε περίπτωση που βρεθούν δείγματα εκτός προδιαγραφών σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ και του IOC, θα αποκλείονται από το διαγωνισμό.

Επικεφαλής της κριτικής επιτροπής είναι δυο διακεκριμένοι επιστήμονες με πολυετή εμπειρία σε όλα τα στάδια παραγωγής και ποιοτικής αξιολόγησης του ελαιολάδου.

Από την Ιταλία, ο Αντόνιο Τζουζέπε Λάουρο, γεωπόνος, ειδικός στην καλλιέργεια της ελιάς, επαγγελματίας γευσιγνώστης, κριτής σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς και σύμβουλος για την Αγροτική Ανάπτυξη της Περιφέρειας της Καλαβρίας, στην Ιταλία. Επίσης είναι καθηγητής σε θέματα ελαιοκαλλιέργειας και σύμβουλος προώθησης (marketing) για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Από την Ελλάδα, η καταξιωμένη στο χώρο Έφη Χριστοπούλου, panel suvervisor και αναγνωρισμένη εκπαιδεύτρια του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας σε χημικές και οργανοληπτικές ιδιότητες, χημικός εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. και του IOC.

Συντονίστρια του διαγωνισμού είναι η έμπειρη γευσιγνώστρια Ελευθερία Γερμανάκη, panel supervisor του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου ΑΣ Ρεθύμνου με πολλαπλές συμμετοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Τα μέλη της δεκαμελούς κριτικής επιτροπής αποτελείται από εκπαιδευμένους δοκιμαστές (από όλη την Κρήτη), συμμετέχουν σε διαπιστευμένη οργανοληπτική ομάδα, έχουν εμπειρία στην εφαρμογή της οργανοληπτικής μεθόδου και έχουν πάρει μέρος ως κριτές σε Ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου.

Για περισσότερες πληροφορίες:

-Ασπασία Σταυρουλάκη

Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης

Τηλ: 28313 40705 – κιν: 6979552591

Ε mail: agrodiatrofiki.promo@gmail.com

www.cretanooc.org

-Ελευθερία Γερμανάκη

ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ “ΕΝΩΣΗ”

Τηλ: 28312 00883, Κιν: 6974939462

E mail: el.germanaki@ooel.gr

www.cretanooc.org