Home / Κρήτη / Ηράκλειο / Στο ΕΣΠΑ το Κοινωνικό Παντοπωλείο Μαλεβιζίου – Νέα εποχή για την πολυετή κοινωνική δομή του Δήμου

Στο ΕΣΠΑ το Κοινωνικό Παντοπωλείο Μαλεβιζίου – Νέα εποχή για την πολυετή κοινωνική δομή του Δήμου

Ένας νέος κύκλος κοινωνικής δράσης για το Παντοπωλείο του Δήμου Μαλεβιζίου αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, με την ένταξη της δομής στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα, μέσω του ΕΣΠΑ θα καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα του Παντοπωλείου για την επόμενη 3ετία, δίνοντας σημαντική ώθηση στη Δομή που ξεκίνησε την λειτουργία του το 2011. Η δε λειτουργία του περνάει στον Δημοτικό Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Παιδείας Μαλεβιζίου (ΔΟΚΑΠΠΑΜ), με υπεύθυνη λειτουργίας την Εντεταλμένη Σύμβουλο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου και νέο μέλος του Δ.Σ. του ΔΟΚΑΠΠΑΜ, Εύη Αποστολάκη.

Για την συνέχιση της αποτελεσματικής λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου Μαλεβιζίου, θεωρείται απαραίτητη η εθελοντική προσφορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης από επιχειρήσεις, φορείς, αρχές, αλλά και πολίτες. Όσοι επιθυμούν να προσφέρουν, μπορούν να επικοινωνούν κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες με τον ΔΟΚΑΠΠΑΜ, στο τηλέφωνο 2810821505.

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης σε δηλώσεις του τόνισε: «Ολοκληρώνοντας έναν σημαντικό κύκλο λειτουργίας της πρώτης Κοινωνικής Δομής που λειτουργήσαμε στον Δήμο μας, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη της Δημοτικής Αρχής σε όλους όσους υποστήριξαν αυτήν την προσπάθεια. Ιδιαίτερα, θα ήθελα και δημόσια, για μια ακόμα φορά, να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους εθελοντές που λειτουργούσαν τη Δομή αυτή ανελλιπώς, κάθε εβδομάδα τα τελευταία 6 χρόνια, τις εθελόντριες Μαρία Απλαδά και Χρυσούλα Χαλκιαδάκη που από την πρώτη ημέρα μέχρι και σήμερα ήταν σταθερά παρούσες στο Παντοπωλείο μας διοργανώνοντας μάλιστα και πλήθος δράσεων συλλογής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς και τις εθελόντριες Αντωνία Μακατουνάκη, Ντίνα Απλαδά – Λυδάκη και Εύα Κοκκινάκη που υποστήριξαν καθοριστικά τη Δομή. Να συγχαρώ επίσης την Εντεταλμένη Σύμβουλο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου μας Εύη Αποστολάκη, καθώς και την υπεύθυνη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μαρία Τερζίδου, που συντόνισαν με επιτυχία την όλη προσπάθεια.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε και στις επιχειρήσεις, τους φορείς αλλά και τους μεμονωμένους πολίτες, που με κάθε ευκαιρία πρόσφεραν μέσω του Παντοπωλείου μας, στον συνάνθρωπο. Είμαι δε βέβαιος, πώς οι επιχειρήσεις και οι φορείς θα εξακολουθήσουν να προσφέρουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, θα συμβάλλουν στην ανακούφιση των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε καθεστώς οικονομικής αδυναμίας».

Νέα διαδικασία αιτήσεων

Με την παραπάνω αλλαγή, θα πρέπει όλοι οι δικαιούχοι αλλά και όσοι επιθυμούν να καλύπτονται από αυτήν, να προχωρήσουν σε επικαιροποίηση των δικαιολογητικών τους, βάση των οδηγιών του προγράμματος.

Τα κριτήρια επιλογής των ωφελούμενων, είναι τα εξής:

Μέλη Οικογένειας Παντοπωλείο
Καθαρό Εισόδημα Μηνιαίο Εισόδημα
Μεμονωμένο  Άτομο 4200 € 350 €
Έγγαμο άτεκνο ζευγάρι / Μονογονεϊκή Οικογένεια με 1 τέκνο

 

5400 € 450 €
Οικογένεια με 1 ανήλικο τέκνο / Μονογονεϊκή με 2 ανήλικα τέκνα 6600 € 550 €
Οικογένεια με 2 ανήλικα τέκνα / Μονογονεϊκή με 3 ανήλικα τέκνα 7200 € 600 €
Οικογένεια με 3 ανήλικα τέκνα / Μονογονεϊκή με 4 ανήλικα τέκνα 8400 € 700 €
Οικογένεια με 4 ανήλικα τέκνα / Μονογονεϊκή με 5 ανήλικα τέκνα 9600 € 800 €

Αναφορικά με την ακίνητη περιούσια, όπως ορίζεται από τη σχετική Υπουργική Απόφαση, αυτή δεν θα πρέπει να ξεπερνά, ανά αιτούντα, τις 115.000 €, προσαυξανόμενη κατά 20.000 € για κάθε επιπλέον ενήλικα και 15.000 €, για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο άτομο. Σε κάθε περίπτωση, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 250.000 €.

Με έναρξη την ατομική δήλωση εισοδήματος στα 3000 €, προστίθεται κάθε φορά 1500 € για κάθε ενήλικο, προστατευόμενο τέκνο μιας οικογένειας και 900 € για κάθε ανήλικο τέκνο (εξ ου και ο υπολογισμός του 1 τέκνου μονογονεϊκής, ως εξ ορισμού ενήλικου). Όπως προκύπτει από την Υπουργική Απόφαση, ως ενήλικοι προστατευόμενοι οικογενειών θεωρούνται άτομα έως 25 ετών που φοιτούν σε Σχολές ΤΕΙ, ΑΕΙ, Ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης & κατάρτισης, άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και στρατεύσιμοι. Για τα ενήλικα τέκνα των οικογενειών που λαμβάνουν μερίδες φαγητού και δεν δύνανται να είναι προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους (άνω των 25, ή έως 25 ετών, μη εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, ή μη κατέχοντες μαθητική/σπουδαστική/φοιτητική ιδιότητα), ορίζεται να καταθέτουν αυτόνομα δικαιολογητικά.

Για την ένταξη ενός ωφελούμενου συνεκτιμώνται επίσης διάφορα κοινωνικά κριτήρια όπως ενοικιαζόμενη ή ιδιόκτητη κατοικία, ανεργία, χρόνια χρήση ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών, χρήση ουσιών, ιατρικές γνωματεύσεις που να πιστοποιούν εργασιακή ανικανότητα και γενικά οποιοδήποτε πιστοποιήσιμο που να συνεπάγεται δυνητικό κοινωνικό αποκλεισμό, που αναλόγως αυξάνουν και τα όρια.