Home / Αγροτικά / Συναγερμός στην Κρήτη για το βακτήριο που ξεραίνει τις ελιές και άλλες καλλιέργειες

Συναγερμός στην Κρήτη για το βακτήριο που ξεραίνει τις ελιές και άλλες καλλιέργειες

Συναγερμός έχει σημάνει και στην Κρήτη για το καταστροφικό βακτήριο Ξυλέλα (Xylella) που ξεραίνει τις ελιές αλλά και άλλες καλλιέργειες  αλλά το σημαντικότερο είναι ότι οι εκτάσεις τις οποίες θα χτυπήσει δεν μπορούν να καλλιεργηθούν ξανά.

Για το λόγο αυτό το Παράρτημα  Κρήτης του Γεωτεχνικού επιμελητηρίου Ελλάδας με μία ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη που παρουσιάζεται στο περιφερειακό συμβούλιο,περιγράφει το πως η Κρήτη μπορεί να θωρακιστεί,πως θα υπάρξει ο καλύτερος συντονισμός υπηρεσίων και φορέων του νησιού σε περίπτωση έλευσης του Ξυλέλα,με ποιους τρόπους μπορεί να καταπολεμηθεί αλλά και η εκστρατεία ενημέρωσης που χρειάζεται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη η αντπρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ και γεωπόνος κ.Ευγενία Στυλιανού αναφέρθηκε εκτενώς στο στο σοβαρό αυτό θέμα αλλά συνέστησε ψυχραιμία στους αγρότες.

Εμείς τόνισε είμαστε υποχρεωμένοι να προειδοποιήσουμε επιστημονικά τους πάντες ώστε να είμαστε σε ετοιμότητα σε περίπτωση που έχουμεκρούσματα στην Κρήτη αφού υπάρχει κίνδυνος χιλιάδες στρέμματα να καταστραφούν εάν το βακτήριο φτάσει και στο νησί μας.

Μεγάλες καταστροφές

Το βακτήριο Xylella fastidiosa είναι γνωστό για τις σοβαρές ζημιές που προκαλεί στην Αμερικανική ήπειρο, ιδιαίτερα σε αμπέλια (ασθένεια Pierce), εσπεριδοειδή (ποικιλοχρωματική χλώρωση, citrus variegated chlorosis) και πυρηνόκαρπα (προκαλεί μια αδροβακτηρίωση), ενώ προσβάλλει πολλά άλλα καλλιεργούμενα φυτά, διάφορα καλλωπιστικά (ιδιαίτερα την πικροδάφνη) αλλά και δασικά ή και ζιζάνια. Και ενώ στην Ευρώπη μέχρι τώρα ήταν άγνωστο και έχει χαρακτηρισθεί ως παθογόνο καραντίνας, βρέθηκε στην περιοχή της Απουλίας στη Νότια Ιταλία να προσβάλλει ελαιόδενδρα και να προκαλεί σ’ αυτά μια ασθένεια που εξαπλούται ταχύτατα. Η ελιά φαίνεται ότι είναι ένας νέος ξενιστής του βακτηρίου που δεν έχει αναφερθεί σε άλλο μέρος του κόσμου και το γεγονός αυτό, όσο και η εμφάνισή του στη γειτονική μας Ιταλία, εύλογα προκαλεί έντονη ανησυχία και στη χώρα μας.

Γι’ αυτό άλλωστε και η ΕΕ τρέχει και δεν φτάνει λαμβάνοντας  πολύ αυστηρά μέτρα ώστε να σταματήσει η εξάπλωση του βακτηρίου που κατατρώει τα δέντρα και τα αφήνει τάχιστα να στέκουν σαν άψυχα κουφάρια. Μάλιστα πριν από λίγες μόνο ημέρες ελήφθη απόφαση για ακόμη πιο αυστηρούς περιορισμούς που αφορούν όχι μόνο την πληγείσα χώρα αλλά και όλα τα κράτη-μέλη ώστε να μπει ένα φρένο στην… επιδημία. Μια επιδημία που δυστυχώς δείχνει ασυγκράτητη – με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες εναντίον της – απειλώντας κυρίως τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, όπως η δική μας, οι οποίες έχουν τα περισσότερα ελαιόδεντρα καθώς και το κατάλληλο κλίμα ώστε να ζει και να βασιλεύει η Xylella. 

Τι είναι το Xylella

Είναι ένα αρνητικό κατά Gram βακτήριο που εγκαθίσταται και πολλαπλασιάζεται στα αγγεία του ενεργού ξύλου, τα οποία αποφράσσει περιορίζοντας την τροφοδοσία του προσβεβλημένου φυτού με νερό και θρεπτικά στοιχεία. Τα συμπτώματα της προσβολής, πέρα από μια σταδιακή καχεξία, γίνονται πιο αισθητά κατά τη θερινή περίοδο και στις αρχές φθινοπώρου, όταν η έλλειψη νερού και θρεπτικών στοιχείων είναι πιο έντονη, αρχικά με χλωρώσεις και ξηράνσεις φύλλων, και μετά με ξηράνσεις βλαστών.

Ο πολλαπλασιασμός του περιορίζεται από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, γι’ αυτό οι ασθένειες που προκαλεί εμφανίζονται πιο έντονα σε περιοχές με ήπιους χειμώνες.

Η μετάδοσή του από περιοχή σε περιοχή γίνεται κυρίως με το πολλαπλασιαστικό υλικό ενώ η μετάδοση από τα ασθενή στα υγιή φυτά γίνεται με πολλά μυζητικά έντομα, κυρίως από διάφορα τζιτζικάκια (Cicadellidae, Cercopidae).

Έχει ευρύτατο κύκλο ξενιστών, με πάνω από 100 είδη από 28 οικογένειες.

 πηγή: ekriti.gr